Makowa baklava
Przepis na makową baklavę z miodem
Jeśli macie w te święta ochotę na coś lekko odmiennego, ale dalej z makiem, to makowa baklava jest właśnie dla was! To ciasto to połączenie baklavy z naszym rodzimym makowcem. Ciasto filo zamiast mieszanką orzechów w miodzie przełożone jest masą makową i tak upieczone. Świetny sposób na makowca. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Makowa baklava przepis krok po kroku
Jeśli lubisz baklavę i ciasta z makiem, to koniecznie spróbuj tego połączenia smaków.
Makowa baklava przepis
Wyposażenie
- Przepis na foremkę około 20/27 cm.
Składniki
składniki na baklavę z makiem
- 1 opakowanie ciasta filo ( – moje miało 300 g)
- ok 600 g masy makowej
- ok 70 g masła (rozpuszczonego )
- 100 ml miodu ((165 g ))
- 3 łyżki soku z cytryny
Instrukcja
Jak zrobić baklavę z makiem
- Ciasto filo rozmroź przez noc w lodówce.1 opakowanie ciasta filo
- Rozwiń je i potnij na kawałki pasujące do foremki.
- Dno formy posmaruj częścią rozpuszczonego masła.ok 70 g masła
- Ułóż 1/3 ciasta filo – posmaruj go masłem.
- Na ciasto nałóż 1/2 masy makowej.ok 600 g masy makowej
- Nałóż kolejną warstwę ciasta i posmaruj ją masłem, a na nie nałóż masę makową.
- Połóż resztę ciasta i posmaruj je masłem.
- Schłodź w lodówce przez około 15 minut.
- Schłodzoną baklavę potnij ostrym nożem w romby.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około godzinę – ja mniej więcej po 40 minutach przykryłam wierzch ciasta folią aluminiową, bo było już ładnie rumiane.
- Miód pogrzej lekko w rondelku razem z sokiem z cytryny.100 ml miodu, 3 łyżki soku z cytryny
- Gotowe ciasto polej podgrzanymi miodem – możesz też je dodatkowo posypać posiekanymi migdałami.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto baklava z makiem – uwagi
Makowa baklava wpadła mi w oko zupełnie przypadkiem.
Najpierw zobaczyłam zdjęcie na Stylowych, a potem okazało się, że przepis pochodzi z Kwestii Smaku :)
Już jakiś czas wcześniej kupiłam sobie dwa mrożone ciasta filo. Leżały sobie w zamrażarce i czekały „na okazję”.
Gdy zobaczyłam przepis na baklavę z makiem stwierdziłam, że to jest właśnie taka okazja i czym prędzej rozmroziłam jedno ciasto.
Na balkonie stała sobie moja masa makowa, więc ciasto zrobiłam dosłownie w moment :)
Możecie przygotować sobie taką domową masę makową z mojego przepisu na makowiec zakręcony – ja ją robiłam z maku mielonego. To znacznie przyspieszyło pracę.
Ostatecznie – jeśli nie macie czasu – to możecie skorzystać z gotowej masy makowej dostępnej w sklepach.
Makowa baklava jest fajną i pyszną alternatywą dla tradycyjnej baklavy, a jej niewątpliwym plusem jest mniejsza słodycz.
Osobiście bardzo lubię baklavę, ale nie da się jej zbyt dużo zjeść, bo jest strasznie słodka. W wersji makowej nie jest aż tak przesłodzona.
Spróbujcie koniecznie.
Polecane przepisy na pyszne ciasta z makiem
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne ciasta pieczone z makiem. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Makowa baklawa przepis
W te święta przygotuj razem ze mną wyjątkowego makowca na cieście filo. To makowiec na ostatnią chwilę, bo jego przygotowanie nie zajmie wam dużo czasu. Będziecie potrzebować gotową masę makową, ciasto filo oraz miód. Z tych składników przygotujcie niezwykły makowiec, który zasmakuje każdemu!
Jak zrobić baklavę?
Zobaczcie mój przepis krok po krok na baklavę z makiem i zróbcie ją na święta Bożego Narodzenia lub w okresie karnawału. Bardzo szybkie ciasto nie wymaga specjalnych umiejętności cukierniczych, więc każdy powinien sobie z nim poradzić. Słodkie od miodu i lekko lepkie ciasto to świetny deser nie tylko w święta, ale również o każdej porze roku. Spróbujcie koniecznie.
Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta z makiem.