Malinowo-czekoladowy sernik na zimno
Przepis na sernik malinowy z czekoladą na zimno
Przygotuj dziś ze mną przepyszny malinowo-czekoladowy sernik na zimno. Ten niezwykle apetyczny sernik bez pieczenia, to połączenie sernika malinowego i sernika czekoladowego. Razem smakują wręcz niebiańsko i cudownie owocowo! Zobacz mój przepis krok po kroku na sernik bez pieczenia z malinami i czekoladą i zaskocz bliskich jego niezwykłym smakiem.
Spis treści
Malinowo-czekoladowy sernik na zimno przepis krok po kroku
Jeśli lubisz serniki na zimno, to koniecznie wypróbuj to połączenie sernika malinowego z czekoladowym.
Malinowo-czekoladowy sernik na zimno przepis
Wyposażenie
- Tortownica o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na spód z biszkoptów do sernika
- 125 g biszkoptów
- 50 g masła (rozpuszczonego )
składniki na sernik malinowy z czekoladą
- 1 kg sera twarogowego (- dobrej jakości, tłustego, użyłam Piątnicę)
- 250 g cukru (- 1 i 1/4 szklanki – lub do smaku)
- 250 g malin ((świeżych lub mrożonych))
- 7 +1 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
- 9+1 łyżek zimnej wody
- 250 ml śmietany kremówki (zimnej)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietany kremówki ((do czekolady))
Instrukcja
Jak zrobić biszkoptowy spód do sernika
- Zmiksuj biszkopty lub rozkrusz wałkiem.125 g biszkoptów
- Dodaj rozpuszczone masło i zagnieć.50 g masła
- Wyłóż ciastkami spód tortownicy o średnicy 22 cm.
Jak zrobić sernik malinowo-czekoladowy
- Włóż maliny do garnka, podlej odrobiną wody i posyp odrobiną cukru (około 2 łyżki). Gotuj na wolnym ogniu, aż owoce się rozpadną i zgęstnieją.250 g malin
- Maliny lekko przestudź, a następnie przetrzyj przez gęste sito, tak aby pozbyć się pestek.
- Siedem łyżeczek żelatyny rozpuść w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia (jedną łyżeczkę zostaw na później). Następnie podgrzej krótko (około 10 sekund) w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, tak by żelatyna stała się płynna.7 +1 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku, 9+1 łyżek zimnej wody
- Zmiksuj ser z cukrem.1 kg sera twarogowego, 250 g cukru
- Odłóż 1/3 masy.
- Do większej części twarogu dodaj przetarte maliny i zmiksuj.
- Do żelatyny dodaj łyżkę sernika malinowego, wymieszaj i dodaj żelatynę do sernika – dokładnie zmiksuj.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj 2/3 do masy malinowej i delikatnie wymieszaj.250 ml śmietany kremówki
- Przełóż masę na spód z biszkoptów i wstaw do lodówki, aby lekko stężała.
- Po około pół godziny przygotuj część czekoladową.
- Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę ze śmietaną kremówką. Dokładnie wymieszaj i lekko ostudź.100 g gorzkiej czekolady, 50 ml śmietany kremówki
- Pozostałą łyżeczkę żelatyny zalej łyżką zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzej ją chwilę, a gdy się rozpuści dodaj ją do odłożonej części twarogu.
- Dodaj rozpuszczoną czekoladę, a na koniec odłożoną ubitą śmietanę kremówkę.
- Przełóż masę na schłodzoną masę malinową.
- Schłodź w lodówce przez przynajmniej 4 godziny.
- Przed podaniem udekoruj sernik wg uznania.
Notatki
Prywatne
Sernik malinowo-czekoladowy na zimno – uwagi
Zapraszam Was na pyszny, lekki, mocno malinowy i mocno czekoladowy sernik na zimno.
Połączenie malin i czekolady jest doskonałe, a w tym serniku tworzą poezję smaku :)
Sernik jest puszysty, delikatny i aksamitny – po prostu rozpływa się w ustach.
Podany jest na spodzie biszkoptowym, który świetnie się komponuje z całością.
Ale dość już tych „ochów” i „achów” – zapraszam :)
Ps.
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne serniki – na blogu jest ich całkiem spory wybór.
Polecane przepisy na serniki na zimno
Wypróbujcie również moje przepisy na serniki bez pieczenia o różnych smakach. Tutaj polecam takie trzy przepisy: