Mirror glaze, czyli glazura lustrzana

Zaktualizowany: 2024 21 lutego
mirror glaze glazura lustrzana

Przepis na mirror glaze, czyli glazurę lustrzana

Jeśli szukacie pomysłu na efektowne, przepyszne i zachwycające wizualnie desery, polecam wypróbowanie mojego przepisu na mirror glaze! Ta lustrzana polewa to idealny sposób na ozdobienie ciast, babeczek i innych słodkości. Do przygotowania polewy potrzebujecie tylko kilku składników. Efekt końcowy to gładka, błyszcząca powierzchnia, która odbija światło i tworzy niesamowite wrażenie wizualne. Polewa ta jest prosta w przygotowaniu, a efekt końcowy z pewnością zachwyci Wasze podniebienia i oczy! Spróbujcie koniecznie!

polewa lustrzana

Polewa lustrzana mirror glaze przepis krok po kroku

Jeśli chcecie w niebanalny sposób udekorować swój tort lub ciasto na zimno, to spróbujcie zrobić tą polewę lustrzaną. Możecie ją zrobić w dowolnym kolorze :)

mirror glaze

Mirror glaze, czyli glazura lustrzana przepis

Wypieki Beaty
Przepis na popularną polewę lustrzaną do dekoracji ciast i tortów. Zobaczcie jak ją zrobić i ozdobić nią swój wypiek.
4.50 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
4 hours
Czas całkowity 4 hours 30 minut
Porcje 1
Składniki

składniki na mirror glae

Instrukcja
 

Jak zrobić polewę lustrzaną mirror glaze

  • Żelatynę zalej wodą – tylko tyle aby ją zakryła i odstaw do napęcznienia.
    10 g żelatyny
  • W rondelku podgrzej wodę, cukier i mleko skondensowane, gdy masa zacznie delikatnie gotować się na brzegach dodaj żelatynę i mieszaj aż się rozpuści.
    75 ml wody, 150 g cukru, 100 g słodzonego mleka skondensowanego
  • Czekoladę posiekaj i umieść w dużej misce, zalej ją gorącą masą z rondelka i mieszaj aż czekolada się dokładnie rozpuści – jeśli masz z tym problem, to możesz masę zmiksować blenderem.
    175 g białej czekolady
  • Od razu po rozpuszczeniu czekolady przelej całość przez gęste sito.
  • Teraz możesz dodać do glazury barwnik spożywczy – delikatnie wymieszaj, aby nie tworzyć pęcherzyków powietrza.
    barwnik spożywczy
  • Odstaw polewę do wystudzenia – do temperatury około 30 stopni – musi być lekko gęsta, ale dalej płynna.
  • Ciasto które chcesz udekorować mirror glaze najlepiej wstawić na trochę do zamrażarki, aby było porządnie zimne – wtedy masa szybciej na nim zastygnie.
  • Dno formy lub blachy wyłóż papierem do pieczenia, na środku postaw miseczkę, albo np. kubek, na nim postaw ciasto.
  • Wylej polewę na ciasto, tak aby swobodnie spływała z jego boków, w razie konieczności wyrównaj szpatułką.
  • Pozostaw ciasto na kilkanaście minut – tak aby spłynął nadmiar polewy.
  • Oczyść spód ciasta z "sopelków", a ciasto schłodź w lodówce przez kilka godzin – tak aby polewa stężała.
  • Przed podaniem udekoruj wg uznania.
  • Polewę, która spłynęła z ciasta możesz zebrać do szczelnego pojemnika i wykorzystać później – wystarczy ją podgrzać do temperatury około 30 stopni i dokładnie wymieszać.
Prywatne
Słowa kluczowe polewa lustrzana, polewa na tort
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
glazura lustrzana

Polewa lustrzana na tort – wskazówki

Dzisiaj mam dla was przepis na popularną ostatnio mirror glaze, czyli glazurę, tudzież polewę lustrzaną. Jej ogromną zaletą jest, że możecie ją zrobić w dowolnym wymarzonym kolorze, może być nawet wielokolorowa. Nie bójcie się, bo nie taki diabeł straszny jak go malują – może wygląda taka glazura lustrzana na trudną do przygotowania, ale naprawdę taka nie jest. Jak ją raz zrobicie to sami zobaczycie. Do tego jest ona bardzo smaczna – tak – słodka, ale smaczna. W końcu to połączenie białej czekolady i słodzonego mleka skondensowanego – musi więc być słodkie …. i pyszne. Przyznaję się, że podjadałam ją łyżką i wcale nie czułam, że jest za słodka – ale wtedy miałam ogromne parcie na czekoladę, więc jestem nieobiektywna.

Z podanej przeze mnie porcji otrzymacie sporo polewy lustrzanej – ja nią oblałam tort o średnicy 22 cm (nie wyszło mi to jeszcze do końca perfekcyjnie, ale to dopracuję), udekorowałam parę babeczek i jeszcze mi zostało trochę – mam to w lodówce – wy też możecie pozostałości przechować w lodówce, potem wystarczy masę podgrzać, wymieszać i można znowu używać.

Przy moim przepisie na karmelowy torcik musowy dołączyłam filmik jak oblać ciasto polewą lustrzaną, więc zachęcam was do jego obejrzenia.

Ja już wcześniej robiłam taką lśniąca glazurę czekoladową i też mogę ją wam polecić – zobaczcie jak się prezentowała na serniku tiramisu na zimno.

Wszystko jasne? To do dzieła! I jeszcze jedna sprawa, która wypłynęła przy jednym z komentarzy – ta polewa jest bardziej elastyczna, plastyczna i lepka. Nie zastyga na torcie w twardą skorupkę – nawet po pobycie w lodówce. Jeśli tak macie, to nie jest to błąd przepisu, czy też źle wykonana polewa – ona tak ma.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.50 z 4 ocen
Postaw mi kawę
lustrzana glazura
polewa lustrzana

Polecane przepisy na torty

Koniecznie wypróbujcie moje przepisy na pyszne torty o różnych smakach, które możecie między innymi oblać taką polewą glazurową. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy.

Opublikowano: 2017 24 kwietnia

Podziel się przepisem

22 komentarze

  1. eb7575faac91f2456216912baa4efa36?s=54&d=mm&r=g
    Paulina 2023 4 czerwca w 17:45- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Witam, czy taką glazure lepiej wylać np na wcześniej otynkowany tort ganachem? Jeśli nie to czym, jak?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 5 czerwca w 09:58- Odpowiedz

      Kurcze, teraz to już nie pamiętam dokładnie, bo tort był robiony 6 lat temu.

  2. 9796f93a04925e9839a9a648536c6b0d?s=54&d=mm&r=g
    Nat 2023 11 marca w 12:04- Odpowiedz

    Wyszła masakra, polewa nie stężała.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 13 marca w 08:58- Odpowiedz

      Może przegrzana żelatyna była, że nie stężała

  3. e748a8854a75501b6f234c8ed422455f?s=54&d=mm&r=g
    Patrycja 2022 7 czerwca w 20:00- Odpowiedz

    Czy można oblać tort dzień wcześniej ? Czy nic się nie stanie z dekoracjami??

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 7 czerwca w 20:50- Odpowiedz

      Dekoracje możesz nałożyć później. I tak trzeba je nałożyć gdy polewa stężeje

  4. f7a0d2a4378cab200edab8e2348bcf8a?s=54&d=mm&r=g
    Ewa 2022 13 lutego w 22:49- Odpowiedz

    Witam, zrobiłam wszystko wg.przepisu i niestety. Polewa owszem oblała tort, ale nie zastygła!!!! Była po prostu miekka i klejąca. Co zrobiłam nie tak? Tort najpierw trzymałam na blacie w kuchni, a następnie wstawiłam do lodówki, ale i tak polewa była klejąca i nie zastygła. Czy właściwa polewa jest twarda? ProszŁ o odpowiedź, pozdrawiam Ewa

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 14 lutego w 07:58- Odpowiedz

      ta polewa nie zastyga jak czekolada. Może być ciągnąca i trochę klejąca.

      • f7a0d2a4378cab200edab8e2348bcf8a?s=54&d=mm&r=g
        Ewa 2022 14 lutego w 08:31- Odpowiedz

        a może dodać trochę więcej żelatyny,żeby jednak nie była aż tak lejąca? Moja , mimo, że wylana na zamarznięty tort, nic, a nic nie stężała. Przy krojeniu „ciągnęła się” za nożem. Oglądałam kilka filmików na Youtube i tam wygląda to zupełnie inaczej. Jak dziewczyny kroją gotowy tort, to nie widać, żeby polewa była lejąca. Jak myślisz zwiększyć trochę ilość żelatyny?

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2022 14 lutego w 10:16- Odpowiedz

          Możesz trochę zwiększyć, możliwe też że żelatyna była przegrzana i wtedy mogła utracić swoje właściwości.

  5. 02065d5318c9513b4ae45540579fb7d2?s=54&d=mm&r=g
    Krystyna 2022 13 lutego w 13:12- Odpowiedz

    Czy mleko skondensowane można zamienić na mleko kokosowe lub zastosować inny zamiennik? Mam dziecko uczulone na białko mleka i niestety muszę modyfikować wszystkie przepisy.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 13 lutego w 13:14- Odpowiedz

      Nigdy nie robiłam z zamiennikiem. Ale można spróbować

  6. 1b87fb15f2eaa0dc92dfa2f8d1df2117?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2021 13 kwietnia w 09:24- Odpowiedz

    Jak uzyskać biały kolor polewy ? Czy po dodaniu wybielacza polewa będzie biała?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 13 kwietnia w 11:54- Odpowiedz

      Najlepiej dać biały kolor – wybielacz. Możesz też dać odrobinę, ale tylko odrobinę fioletowego koloru, ściągnie on żółty oddzień

      • 1b87fb15f2eaa0dc92dfa2f8d1df2117?s=54&d=mm&r=g
        Kasia 2021 13 kwietnia w 12:25- Odpowiedz

        Dziękuję :)

  7. 774bbfa143eeff57c0f13c78ac4eed50?s=54&d=mm&r=g
    Natalia 2021 26 marca w 02:19- Odpowiedz

    Pytanie, pewnie z kosmosu.. Czy ktoś kiedyś próbował dodać do takiej glazury np, suszone owoce… Wiorki Kokosowe.. Albo maliny?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 26 marca w 11:54- Odpowiedz

      Jeśli już to raczej na koniec po wylaniu, jeśli dodasz je do samej polewy, to nie będzie gładka

  8. 8c9cbd8acfd2fa014de7df92d19a6b9b?s=54&d=mm&r=g
    Joanna 2021 23 lutego w 13:19- Odpowiedz

    Czy polewa jest na tyle elastyczna że po rozmarznięciu tortu mogę coś w nią wbić i polewa nie pęknie? Robię tort z kosmosem, będę chciała na nim umieścić rakietę i planety na patyczkach…

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 23 lutego w 13:50- Odpowiedz

      Jeśli tort będzie ocieplony, to tak można w nią wbić coś i nic się nie stanie.

  9. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Angelika_Monika Candy Pandas 2017 26 kwietnia w 18:50- Odpowiedz

    Trzeba by zrobić w ten dzień w miesiącu kiedy też będziemy miały parcie na czekoladę :D

  10. b123fe6fb09aca66341d92b2b57d6688?s=54&d=mm&r=g
    gin 2017 24 kwietnia w 18:30- Odpowiedz

    Świetny kolor :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 24 kwietnia w 21:00- Odpowiedz

      Dziękuję :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy