Muffinki bardzo owocowe
Przepis na pyszne i proste muffinki z dużą ilością owoców
Zapraszam dziś na muffinki bardzo owocowe. To idealne babeczki na letnie dni. Bardzo proste i szybkie do zrobienia. Wilgotne, pełne owoców i fajnie smakujące. Już jedna taka babeczka zaspokoi głód. A dodam jeszcze, że możecie je łatwo spakować i zabrać ze sobą w trasę samochodem, na piknik, albo na przyjęcie w ogrodzie.
Spis treści
Muffinki bardzo owocowe przepis krok po kroku
Jeśli lubicie nieduże słodkości pełne owoców, to koniecznie zróbcie te banalnie proste babeczki z owocami.
Muffinki bardzo owocowe przepis
Składniki
składniki na muffinki z owocami
- 2 jajka ( użyłam rozmiar L)
- 150 ml oleju ((trochę ponad pół szklanki) )
- 250 g jogurtu naturalnego ((3/4 szklanki) – użyłam grecki)
- 300 g mąki pszennej ((2 szklanki) )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru ((pół szklanki) )
- 400 g owoców (drobnych (mogą być nawet mrożone – nie trzeba wcześniej rozmrażać))
Instrukcja
Jak zrobić muffinki z owocami
- W jednej misce zmieszaj razem jajka, olej i jogurt naturalny.2 jajka, 150 ml oleju, 250 g jogurtu naturalnego
- W drugiej misce zmieszaj suche składniki – cukier, mąkę i proszek do pieczenia.300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g cukru
- Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj krótko łyżką.
- Dodaj owoce i delikatnie przemieszaj.400 g owoców
- Nałóż ciasto do foremek na babeczki.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 25-30 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Proste babeczki z owocami – uwagi
Uwielbiam proste i szybkie przepisy na małe słodkości :)
A te muffinki bardzo owocowe właśnie takie są!
Do ich zrobienia potrzebujecie jedynie dwie miski i łyżkę.
Przygotowanie to nawet nie 15 minut, potem pieczenie i już można zajadać – jeszcze ciepłe.
Jak zrobić muffinki z owocami – wskazówki
W jednej misce mieszacie mokre składniki – olej, jajka i jogurt naturalny (ja używam gęsty grecki).
A w drugiej misce mieszacie suche składniki – cukier, mąkę i proszek do pieczenia.
Łączycie mokre składniki z suchymi i mieszacie łyżką.
Na koniec dodajecie owoce i pieczecie.
Ogromnym plusem tych babeczek jest to, że możecie dodać dużą ilość owoców.
Ja tu użyłam różne owoce leśne – maliny, jeżyny i jagody, do tego dorzuciłam jeszcze trochę borówek.
Owoce sprawiają, że muffinki są wilgotne, długo zachowują świeżość i nie obsychają.
Oczywiście poza sezonem możecie użyć owoce mrożone lub z puszki.
Bardzo polecam wam te muffinki bardzo owocowe – na pewno nie pozostanie wam po nich nawet okruszek!
Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na pyszne muffinki z mojego bloga :)
Źródło przepisu – Lawendowy dom
Polecane przepisy na muffinki z dodatkiem owoców
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne i proste muffinki o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na owocowe muffinki
Koniecznie wypróbujcie mój dzisiejszy przepis na pyszne i bardzo proste do zrobienia muffinki, tudzież babeczki. Otóż te muffinki możecie przygotować nawet bez użycia miksera! Wystarczy składniki wymieszać łyżką w misce i nałożyć do papilotek do pieczenia. Dzięki temu muffinki możecie przygotować praktycznie w każdych warunkach. Te muffinki zrobią nawet osoby bez większego doświadczenia w pieczeniu! Zobaczcie mój prosty przepis opisany krok po kroku oraz dokładnie podane składniki na muffinki i upieczcie je jak najprędzej. Dodajcie do środka swoje ulubione owoce i zjedzcie je ze smakiem na deser w towarzystwie kawy lub herbaty.