Nalewka truskawkowa
Przepis na najlepszą nalewkę truskawkową
Dziś u mnie na blogu nalewka truskawkowa, czyli będzie pysznie i bardzo owocowo. Domowa nalewka z truskawek przygotowana wczesnym latem będzie najlepsza po kilku miesiącach. Dlatego jesienią gdy ją otworzycie przypomni Wam upalne lato i ciepłe dni. Koniecznie zróbcie ją w sezonie na truskawki, aby potem cieszyć jej smakiem i aromatem.
Spis treści
Nalewka truskawkowa przepis krok po kroku
Jeśli robicie domowe nalewki, to w tym roku zróbcie pyszną i lekką nalewkę truskawkową!
Nalewka truskawkowa przepis
Składniki
Instrukcja
Jak zrobić nalewkę z truskawek
- Truskawki oczyść, większe pokrój na połówki i partiami wkładaj do słoja przesypując je 200 g cukru (resztę cukru zostaw do syropu).1,5 kg truskawek, 200 g cukru
- Zasypane cukrem owoce zostaw na 24 godziny w ciepłym, słonecznym miejscu.
- Kilkakrotnie wstrząśnij słoikiem.
- Następnego dnia do słoja wlej wódkę i spirytus, zamieszaj i odstaw na tydzień.500 ml wódki, 300 ml spirytusu
- Po 7 dniach zlej nalewkę.
- W sporym garnku zagotuj 150 ml wody z pozostałym cukrem (100 g), cukier powinien się dokładnie rozpuścić, a syrop lekko zgęstnieć.150 ml wody, 100 g cukru
- Wyłącz ogień i zostaw syrop do przestygnięcia, wlej sok wyciśnięty z cytryny, a następnie powoli dolej zlaną nalewkę cały czas mieszając (nalewkę do syropu).sok
- Dokładnie wymieszaj, przefiltruj przez gęsto złożoną gazę albo papierowy filtr do kawy.
- Rozlej do butelek, zakręcić i odstaw w ciemne miejsce na kilka miesięcy, aby nalewka dojrzała (chociaż możesz się do niej dobrać już teraz ;))
Prywatne
Truskawkowa nalewka – uwagi
W zeszłym roku robiliśmy wino truskawkowe – wyszło bardzo smaczne i mocno owocowe (chociaż po „przeglądzie” okazało się, że zostały już tylko dwie butelki :().
Jeśli robicie domowe wina, to koniecznie wypróbujcie ten przepis :)
W tym roku za to postawiliśmy na nalewkę truskawkową :)
Po sukcesie wina zastanawiałam się, czy nalewka z truskawek byłaby smaczna i akurat z pomocą przyszła mi Margarytka, która zrobiła wpis o właśnie takiej nalewce.
Nie potrzebowałam więcej zachęty i ostatnia partia truskawek trafiła do słoja razem z wódeczką ;)
Już nie mogę się doczekać efektów.
Ps. Naleweczka wyszła jak miodzio, aromatyczna, delikatna i wciągająca – idealna dla kobiet, bo nie za mocna. Ale trzeba się strzec, bo bywa zdradliwa – pije się jak kompot, a potem trudno wstać z kanapy ;)
Zobaczcie również inne moje przepisy na napoje z procentami
A tak wygląda nalewka po tygodniu „leżakowania” zaraz po zlaniu – potrzebuje jeszcze odstania i sklarowania, ale pachnie i smakuje nieziemsko :)
Polecane przepisy na nalewkę
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na domowe nalewki i likiery. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Przepis na najlepszą nalewkę truskawkową! Taka domowa nalewka z truskawek smakuje nieziemsko i pachnie jak lato zamknięte w butelce. Truskawkowa nalewka jest lekka w smaku chociaż może nieźle uderzyć do głowy! Jak zrobić nalewkę truskawkową? Zobaczcie mój dokładny przepis i sprawdźcie jakie to jest proste. Nalewka truskawkowa będzie dużo smaczniejsza jeśli użyjecie do niej mocno słodkie, aromatyczne i dojrzałe truskawki - nie używajcie tylko owoców nadpsutych, bo mogą zepsuć całą nalewkę! Nalewka na spirytusie jest dość mocna, więc niech was nie zwiedzie jej lekki owocowy smak. Po zlaniu nalewki przelejcie ją do szklanych butelek i odstawcie w ciemne miejsce, aby się ostała. Truskawek z nalewki nie musicie wyrzucać, tylko możecie je zjeść :) Ja wam polecam zrobić pijane crumble z owocami z nalewki. Nalewka truskawkowa może być pita po około 2 tygodniach od przygotowania, ale oczywiście może postać dużo dłużej.
10 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Nalewka truskawkowa przepis
Truskawkowa nalewka na spirytusie
Mam pytanie, czy po wlewaniu alkoholu odstawiamy słoik w ciemne miejsce czy dalej ma być na słońcu?
Dalej w ciemny miejscu.
troszkę nie jest Pani spójna w tym przepisie ;)
nie da się kontrolować słodyczy dolewając nalewkę do syropu ;)
Ale to tylko takie małe czepianie się – ale i tak 5
Dodałam do swojej kwiat czarnego bzu
W zamiarze jest zużycie całego syropu do nalewki. Ewentualne dosładzanie jest gdy po zmieszaniu z syropem nalewka jest za masło słodka.
Dzień dobry. Moja nalewka czeka na zlanie :) Ile mniej więcej ma procent? I czy przy tej ilości cukru będzie bardzo słodka? Jak w razie czego można ją później dosłodzić?
Nalewka będzie miała około 35 % – zależy jak dużo soku puściły truskawki. Co do słodkości, to dla mnie ta ilość cukru była idealna, ale oczywiście możesz ją później dosłodzić. Najlepiej zrobić syrop – podgrzać trochę wody z cukrem i jak ostygnie dodać do nalewki.
Witam czy trzeba słoik szczelnie zamknąć czy tylko ściereczką ?
Ja zakręcam nakrętką, bo w trakcie „leżakowania” wstrząsam całym słojem co jakiś czas :)
[…] lubicie takie truskawkowe eksperymenty, to koniecznie zróbcie sobie również nalewkę truskawkową – jest mniam […]
w szklance, z paroma kostkami lodu – idealne na takie upalane wieczory :)