Pieczona owsianka przepis

Przepis na pieczoną owsiankę z owocami
Lubisz rano zjeść pyszne słodkie śniadanie, ale często nie masz na to czasu? To ja mam dla Ciebie rozwiązanie! Przygotuj pyszną i pożywną owsiankę z piekarnika. Pieczona owsianka robi się sama w piekarniku, a ty w tym czasie szykujesz się do pracy! Pyszna i pożywna owsianka jest gotowa po około 18 minutach, a ty możesz zjeść smaczny ciepły posiłek. To rozwiązanie szczególnie gorąco polecam dla wszystkich zabieganych. Ułatw sobie życie już dziś!
Spis treści

Pieczona owsianka przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pyszne i pożywne owsianki, to koniecznie zobacz jak zrobić owsiankę z piekarniku.

Pieczona owsianka z owocami przepis
Wyposażenie
- 2 żaroodporne słoiczki lub miseczki o pojemności min 300 ml.
Składniki
składniki na pieczoną owsiankę
- 1 szklanka płatków owsianych (100 g)
- 1 szklanka mleka (250 ml)
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego (gęstego )
- 1 łyżeczka miodu ((lub do smaku))
- 2 łyżki masła orzechowego ((można pominąć))
- 1 szczypta soli
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 3/4 szklanki owoców
- 1 garść orzechów (posiekanych – opcjonalnie )
Instrukcja
Jak zrobić pieczoną owsiankę w piekarniku krok po kroku
- Połowę mleka przelej do rondelka.1 szklanka mleka, 1 łyżeczka miodu, 2 łyżki masła orzechowego

- Dodaj do niego miód oraz masło orzechowe – podgrzej krótko, tak aby się rozpuściły.

- Wyłącz gaz, dodaj resztę mleka, jogurt, płatki, sól i cynamon – wymieszaj (możesz też dodać teraz posiekane orzechy).1 szklanka płatków owsianych, 2 łyżeczki jogurtu naturalnego, 0,5 łyżeczki cynamonu, 1 szczypta soli

- Na dno naczynia do zapiekania wyłóż część owoców.3/4 szklanki owoców

- Zalej częścią płatków, nałóż trochę owoców.

- Znowu wlej płatki i na wierzchu ułóż owoce.

- Zapiekaj około 15-20 minut w 180 stopniach (góra/dół).
- Po upieczeniu ostudź przez około 10 minut.
- Spożywaj na ciepło lub na zimno – możesz posypać po wierzchu orzechami i dodać świeżych owoców.1 garść orzechów
Film
Uwagi
Wartości Odżywcze

Dlaczego warto zrobić na śniadanie tą pieczoną owsiankę?
Dziś poleca się wam pieczona owsianka z owocami! Jeśli lubicie zdrowe i pożywne śniadanka, to jest to coś idealnego dla Was :) Nie dość, że takie danie jest zdrowe i smaczne, to jeszcze na dodatek bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Możesz ją upiec wieczorem i zjeść rano – albo spakować do pracy, albo jeśli rano masz trochę czasu upiec ją z samego rana i zjeść jeszcze taką cieplutką z piekarnika! Dodaj do niej swoje ulubione owoce i rozkoszuj się tym smakiem!
Możecie sobie wymyślać różne warianty smakowe dzięki użyciu różnych owoców (ja tym razem postawiłam na maliny i borówki). Możecie wykorzystać pokrojone w kostkę jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, banana itp.
Jeśli dodatkowo dołożycie garść orzechów, to owsianka będzie przyjemnie chrupała :)

Jakie składniki są niezbędne do przygotowania owsianki?
Aby zrobić pieczoną owsiankę z owocami będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję produkty, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki:
- płatki owsiane – ja używam górskie, bo mają więcej wartości odżywczych niż takie błyskawiczne
- mleko – u mnie to mleko UHT 1,5% – możesz również użyć mleko o innej zawartości tłuszczu albo nawet mleko roślinne
- miód – zamiast miodu możesz też użyć inną substancję słodzącą – np. syrop klonowy, syrop z agawy, erytrol, ksylitol, albo zwykły cukier
- jogurt naturalny – ja dodaję gęsty jogurt grecki, możesz użyć zwykły jogurt, ale wybierz gęsty, a nie taki wodnisty
- masło orzechowe – używam masła typu smooth, ale takie crunchy z kawałeczkami orzechów, też będzie super, bo doda owsiance chrupkości. Jeśli nie masz masła, nie lubisz go, albo masz uczulenie, to możesz użyć inne masło z orzechów – np. pastę z orzechów laskowych albo z migdałów, albo możesz zupełnie zrezygnować z tego dodatku (wtedy też trochę spadnie kaloryczność owsianki)

Jak zrobić pieczoną owsiankę w piekarniku – wskazówki
Otóż bardzo prosto – wystarczy wymieszać płatki owsiane z mlekiem i odrobiną czegoś do posłodzenia (u mnie miód). Potem dodajemy do płatków owoce i całość pieczemy w piekarniku. W sumie całość nie powinna wam zająć więcej niż pół godziny! Jeśli lubicie czekoladowe smaki, to możecie do waszej owsianki pieczonej dodać trochę gorzkiego kakao – wystarczy zmieszać je z mlekiem.
Podaję przepis na dwie duże porcje pieczonej owsianki (takie około 300 ml) – spokojnie możecie je przechować w lodówce (ja jedną porcję zjadłam po dwóch dniach).
Koniecznie zajrzycie do moich przepisów na pyszne śniadania oraz do innych przepisów na owsianki.
Na pewno znajdziecie tam wiele inspiracji na zdrowe i pożywne jedzenie.
Ps. Przy okazji zachęcam do obserwowania mojego instagrama, gdzie również znajdziesz moje przepisy prostej do zapisania na później formie :)

Zainspirowałam się przepisem znalezionym na blogu Kornik w kuchni, ale podaję swoją wersję.
Polecane przepisy na owsianki
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne owsianki o różnych smakach. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Pieczona owsianka z piekarnika przepis
Na świecie jest ogromna liczba wielbicieli owsianek, dlatego, powstało tak wiele przepisów! Owsianka to bardzo pożywne, a przede wszystkim zdrowe śniadanie, które nasyci na długi czas. Dodatek owoców wzbogaci pieczoną owsiankę w pozostałe ważne witaminy, dlatego warto wprowadzić ją do swojego jadłospisu. Dbasz o swój styl życia, przestrzegasz diety, albo po prostu szukasz pomysłów na zdrowe śniadanie? Przepis na pieczoną owsiankę z owocami skradnie Twoje serce. W tym przepisie nie ma nic skomplikowanego, zawiera składniki, które każdy zazwyczaj ma w domu. Owsiankę z pieca wykonasz szybko i łatwo, a możesz ją zjeść nie tylko na ciepło, na zimno smakuje równie dobrze. To doskonała propozycja także dla dzieci.
Jak zrobić owsiankę w piekarniku?
Zobaczcie mój prosty przepis krok po kroku na owsiankę z piekarnika i sami się przekonajcie jakie to proste! Przygotujcie sobie wcześniej niezbędne składniki - przede wszystkim płatki owsiane i mleko oraz ulubione dodatki, zmieszajcie razem i włóżcie do piekarnika do upieczenia. Gotową owsiankę możecie zjeść od razu na ciepło, albo zabrać do pracy, albo spakować dzieciom do kanapnika. Będą ją mogły zjeść w trakcie przerwy w szkole :)
Wiele owsianek możesz wykonać jednego dnia, a dopiero drugiego zjeść. Powyższy przepis na pieczoną owsiankę jest tego przykładem. Spróbuj również nocnej owsianki kokosowej. To równie smaczna i pożywna propozycja.
W mojej owsiance w ogóle nie użyłam cukru, jest słodzona miodem i słodyczą pochodzącą z owoców - to również zdrowe rozwiązanie! Do tego przepisu na owsiankę z pieca użyłam mieszanki różnych owoców, spróbuj pieczonej owsianki malinowej, gdzie maliny występują w podwójnej postaci. Gwarantuję Ci, że się nie zawiedziesz. Jeśli lubisz zdrowe jedzenie, a do tego pełne smaku, to owsianka z piekarnika jest przepisem dla Ciebie. Spróbuj koniecznie i daj znać w komentarzu jak Ci smakowała!




