Pieczony rabarbar
Przepis na rabarbar pieczony w piekarniku – idealny do deserów
Pieczony rabarbar z cukrem trzcinowym i wanilią to pyszny dodatek, który podkreśli smak deserów, lodów i ciast. Kwaśny rabarbar nabiera słodyczy i delikatności pod wpływem pieczenia, a cukier trzcinowy nadaje mu karmelowego aromatu. Dodatek wanilii podkreśla naturalną nutę rabarbaru, tworząc harmonijną kombinację smaków. Jego miękkość i delikatność sprawią, że stanie się on idealnym dodatkiem do Twoich ulubionych deserów. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Pieczony rabarbar przepis krok po kroku
Jeśli lubicie rabarbar, to koniecznie spróbujcie jak doskonale smakuje taki rabarbar pieczony w piekarniku! Podajcie go jeszcze na ciepło z gałką lodów, albo wykorzystajcie po ostudzeniu do różnych deserów – np. trifle.
Pieczony rabarbar przepis
Składniki
składniki na pieczony rabarbar
- 3 łodygi rabarbaru (długie )
- 3-4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 laska wanilii
- woda (- odrobina )
Instrukcja
Jak zrobić pieczony rabarbar w piekarniku
- Odetnij końcówki rabarbaru, a łodygi pokrój na kawałki o długości około 5 cm.3 łodygi rabarbaru
- Na dno naczynia żaroodpornego nalej odrobinę wody – tak aby zakryła dno.woda
- Włóż pokrojony rabarbar do naczynia, posyp cukrem i przemieszaj.3-4 łyżki cukru trzcinowego
- Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół i wyciągnij nasionka – dodaj je do rabarbaru, a na wierzchu ułóż rozciętą laskę.1 laska wanilii
- Piecz w 190 stopniach (góra/dół) przez około 20-25 minut – w trakcie przemieszaj z raz rabarbar, aby pokrył się sosem.
- Podawaj na ciepło.
Notatki
Prywatne
Rabarbar z wanilią z piekarnika – uwagi
Dziś mam dla Was przepis bardzo prosty, a jednocześnie pyszny – zapraszam na pieczony rabarbar :)
Swój rabarbar upiekłam z dodatkiem cukru trzcinowego i wanilii – wyszedł po prostu rewelacyjny!
Sama zjadłam prawie całą porcję – mężowi dałam trochę do lodów ;)
A do lodów taki ciepły, aromatyczny rabarbar nadaje się świetnie.
Lekko kwaskowaty a jednocześnie delikatnie słodki bardzo dobrze komponuje się ze słodkimi lodami. A do tego połączenie ciepłego i zimnego – dla mnie zawsze działa :)
Ale taki rabarbar możecie również wykorzystać jako dodatek do naleśników, placków, gofrów, albo położyć na bezach – mniam :)
Gorąco polecam :D
Przy okazji wypróbujcie również mój przepis na gruszki waniliowe – świetne do lodów, deserów, a także do ciasta.
Polecane przepisy na pyszne desery
Koniecznie zobaczcie moje przepisy na pyszne domowe desery, które smakują doskonale, a są proste do przygotowania.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Pieczony rabarbar
Przepis na rabarbar pieczony w piekarniku z cukrem trzcinowym i wanilią. Taki rabarbar po upieczeniu jest delikatnie słodki i fajnie waniliowy. To super dodatek do różnych deserów i ciast. Ja go zjadłam z lodami i to połączenie było rewelacyjne! Pieczony rabarbar możecie również podać jako dodatek do placuszków, albo gofrów. Możecie go również użyć jako nadzienie do ciasta - np. do kruchego ciasta.
Przepis na rabarbar pieczony
W sezonie na rabarbar warto wykorzystywać to warzywo wszędzie tam gdzie się da. A rabarbar po upieczeniu z dodatkiem odrobiny cukru nabiera niebywałego smaku. Jeśli do tej pory nie przepadaliście za rabarbarem ze względu na jego dużą kwaśność, to gwarantuję wam, że po upieczeniu zjecie go ze smakiem! Koniecznie wypróbujcie również przepis na lemoniadę z rabarbaru - to idealny napój na ciepłe dni.