Placki syrniki
Przepis na twarogowe placki syrniki
Zobacz dziś jak zrobić syrniki, czyli placki zrobione z twarogu bardzo popularne w kuchni rosyjskiej i nie tylko. Takie placki podane na słodko z odrobiną konfitury np. z żurawiny to doskonały pomysł na pożywne śniadanie, albo przekąskę w ciągu dnia. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Placuszki syrniki przepis krok po kroku
Jeśli lubisz twarogowe placuszki, to koniecznie wypróbuj przepis na takie tradycyjne placki z twarogu.
Placki syrniki przepis
Składniki
składniki na placki syrniki
- 500 g twarogu ( – takiego niemielonego w kostce lub klinku (użyłam półtusty))
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka (u mnie rozmiar L)
- 1 szczypta soli
- około 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 1 szczypta sody oczyszczonej
Instrukcja
Jak zrobić syrniki
- Ser rozgnieć widelcem (nie miel go), dodaj jajka, cukier, sól, sodę oczyszczoną i mniej więcej 2/3 mąki.500 g twarogu, 2 łyżki cukru, 2 jajka, 1 szczypta soli, 1 szczypta sody oczyszczonej, około 150 g mąki pszennej
- Zagnieć ciasto – będzie klejące (jeśli macie mocno wodnisty twaróg, wtedy trzeba będzie dać trochę więcej mąki – ogólnie – jeśli będzie za dużo mąki, to placuszki będą twarde).
- Posyp blat mąką, wyłóż na niego masę twarogową i uklep na placek o grubości około 1 cm.
- Ostrym nożem pokrój placek na duże romby.
- Ostrożnie umieść placuszki na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
- Smaż na małym ogniu aż placki będą z obu stron rumiane.
- Podawaj na słodko z cukrem pudrem albo ulubionym dżemem (u mnie były to żurawiny).
Prywatne
Syrniki z twarogu – uwagi
Próbowałam kiedyś takie syrniki w restauracji rosyjskiej, ale nigdy jakoś nie planowałam zrobić ich w domu dopóki nie zobaczyłam przepisu na nie u Berniki.
Wydrukowałam sobie przepis i się okazało, że skorzystała również na tym koleżanka z pracy (jej babcia robiła takie placki, ale nikt nie pamiętał przepisu).
Porozmawiałyśmy sobie o placuszkach, jak jej babcia je robiła i jak smakowały. Te wspominki tym bardziej zachęciły mnie do usmażenia syrników :)
I przygotowałam je tak jak właśnie babcia koleżanki – nie okrągłe, ale placuszki krojone w duże romby :)
Zapraszam na trochę nostalgiczne, twarożkowe placuszki :)
Ps.
A na blogu znajdziecie dużo pysznych placuszków o różnych smakach. Wypróbujcie je wszystkie.
Polecane przepisy na placki
Zobacz inne moje przepisy na pyszne placuszki świetne na śniadanie. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na syrniki
Syrniki - co to? Otóż syrniki to placki smażone z białego sera, mąki i jajek. Białego sera jest tu bardzo dużo, a mąką i jajka mają za zadanie nadać ciastu odpowiedniej do smażenia konsystencji. Tak otrzymujecie smażone placki z twarogu białego. Takie rosyjskie placki z twarogu to tradycyjne placuszki, które są smażone nie tylko w Rosji, ale także w krajach sąsiadujących oraz we wschodniej części Polski. Zobacz mój przepis i sprawdź jak zrobić syrniki w domu. Z czym jeść syrniki? Ja swoje syrniki podałam z odrobiną domowej konfitury z żurawiny. Możesz je też podać np. ze śmietaną i cukrem, albo ulubionymi dodatkami.