Proste muffiny kajmakowe

Przepis na proste muffiny z masą kajmakową
Poznaj przepis na muffiny kajmakowe – szybkie i proste w przygotowaniu babeczki z dodatkiem kajmaku, które zachwycają smakiem i miękkością. Każda muffinka kryje w sobie słodką niespodziankę w postaci łyżeczki masy kajmakowej na wierzchu, co nadaje im wyjątkowego charakteru. Idealne na co dzień, do kawy, na rodzinne spotkania czy jako słodka przekąska do lunchboxa – sprawdzą się w każdej sytuacji. Koniecznie wypróbuj ten uniwersalny przepis i zaskocz bliskich pysznym wypiekiem!
Spis treści

Muffiny kajmakowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste i szybkie przepisy na nieduże babeczki, to koniecznie upiecz te z dodatkiem masy kajmakowej.

Muffiny kajmakowa przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia babeczek wyłożona papilotkami albo sztywne papilotki do babeczek.
Składniki
składniki na muffiny kajmakowe
- 225 g mąki pszennej (1½ szklanki)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka (rozmiar L)
- 100 g cukru (½ szklanki)
- 200 g masy kajmakowej (z puszki – trochę ponad ½ szklanki)
- 60 ml oleju
- 240 ml jogurtu greckiego
- 12 łyżeczek masy kajmakowej
Instrukcja
Jak zrobić muffiny kajmakowe krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Wyłóż formę do babeczek papilotkami – ja użyłam wysokie papilotki i wyszło mi 12 muffinek – jeśli masz niższe papilotki – taki ok. 3-5 cm to wyjdzie ci więcej babeczek.
- Rozgrzej piekarnik do 180℃ (w trybie góra/dół) lub 170℃ (w trybie termoobiegu).
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.225 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krok 2 – przygotowanie muffinek
- Zmiksuj jajka z cukrem aż będą gęste i bardzo jasne.2 jajka, 100 g cukru
- Dodaj olej i krótko zmiksuj.60 ml oleju
- Dodaj kajmak i zmiksuj do połączenia.200 g masy kajmakowej
- Dodaj około połowę mąki i zmiksuj na niskich obrotach miksera – tylko do połączenia.
- Dodaj jogurt i krótko zmiksuj.240 ml jogurtu greckiego
- Wsyp resztę mąki i zmiksuj krótko – tylko do połączenia.
Krok 3 – pieczenie muffinek
- Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek – do wysokości około 3/4.
- Do każdej muffinki nałóż na wierzch po łyżeczce masy kajmakowej.12 łyżeczek masy kajmakowej
- Piecz muffiny w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut – do suchego patyczka (czas pieczenia zależy od tego jak wysokie papilotki zostały użyte).
- Gotowe muffiny ostudź.
Film
Uwagi
Prywatne
Wartości Odżywcze
Muffiny z masą kajmakową – uwagi
Robiłam niedawno babkę kajmakową i zostało mi po niej trochę kajmaku. Wymyśliłam więc sobie takie proste i szybkie muffinki pieczone z dodatkiem kajmaku. Same babeczki wyszły fajnie puszyste i lekko słodkie. Takie muffinki możesz zjeść na słodkie śniadanie, przekąskę w ciągu dnia, czy też deser. Koniecznie wypróbuj ten przepis i upiecz takie muffiny dla swoich bliskich.
Jakie składniki są niezbędne do upieczenia muffinek z kajmakiem?
Aby upiec te muffiny potrzebujesz jedynie kilku podstawowych składników, które pewnie już masz w domu, albo z łatwością kupisz w każdym sklepie. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- kajmak – użyłam masę kajmakową z puszki z Gostynia, możesz użyć dowolny kajmak – również taki smakowy – np. czekoladowy, czy też orzechowy
- jogurt – użyłam tutaj gęsty jogurt grecki, możesz też użyć zwykły jogurt naturalny
- olej – u mnie to olej rzepakowy, możesz użyć też inny rodzaj oleju, ale najlepiej o delikatnym smaku
- mąka pszenna – dobra będzie każda mąka w przedziale 450-550
Jak urozmaicić smak muffinek z kajmakiem?
Jeśli masz ochotę to do samych muffinek możesz również dodać inne składniki, które wpłyną na ich smak. Fajnie się tu sprawdzi posiekana czekolada, albo czekolada w kropelkach – dodają ją do samego ciasta i przemieszaj przed nałożeniem do papilotek. Jeśli masz ochotę, to możesz także dodać do muffinek owoce – najlepiej takie drobne – jak borówki, czy też maliny. Dobrze się też sprawdzą posiekane orzechy :)
Jak przechowywać muffiny kajmakowe?
Muffiny kajmakowe nie muszą być przechowywane w lodówce. Spokojnie mogą być trzymane na blacie w temperaturze pokojowej. Ja jedynie polecam przełożenie ich do pojemnika z przykrywką. To zapewni im dłuższą świeżość i sprawi, że muffiny nie będą obsychać i zachowają swoją puszystość i wilgotność.
Muffiny z masą kajmakową możesz również zamrozić na około 3 miesiące.
Mam nadzieję, że ten przepis się spodoba i będziesz chętnie z niego korzystać. Jeśli tak, to będzie mi bardzo miło, jeśli potem podzielisz się swoimi spostrzeżeniami w komentarzu pod przepisem :)
Przy okazji gorąco zachęcam do obserwowania mojego profilu na instagramie, gdzie również pojawiają się moje przepisy, a tam łatwo je zapisać na później.
Polecane przepisy na wypieki z kajmakiem
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na słodkie wypieki z dodatkiem masy kajmakowej. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a więcej na blogu.