Proste muffiny kajmakowe

Zaktualizowany: 2025 11 maja
proste i szybkie muffiny kajmakowe ułożone na pomarańczowym tle i sfotografowane od góry

Przepis na proste muffiny z masą kajmakową

Poznaj przepis na muffiny kajmakowe – szybkie i proste w przygotowaniu babeczki z dodatkiem kajmaku, które zachwycają smakiem i miękkością. Każda muffinka kryje w sobie słodką niespodziankę w postaci łyżeczki masy kajmakowej na wierzchu, co nadaje im wyjątkowego charakteru. Idealne na co dzień, do kawy, na rodzinne spotkania czy jako słodka przekąska do lunchboxa – sprawdzą się w każdej sytuacji. Koniecznie wypróbuj ten uniwersalny przepis i zaskocz bliskich pysznym wypiekiem!

widok z góry na ułożone babeczki kajmakowe udekorowane świeżymi gałązkami

Muffiny kajmakowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste i szybkie przepisy na nieduże babeczki, to koniecznie upiecz te z dodatkiem masy kajmakowej.

widok z góry na muffiny kajmakowe ułożone na pomarańczowym tle

Muffiny kajmakowa przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne, proste i szybkie muffiny pieczone z dodatkiem masy kajmakowej.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 40 minuty
Porcje 12 sztuk
Kalorie 248 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia babeczek wyłożona papilotkami albo sztywne papilotki do babeczek.
Składniki

składniki na muffiny kajmakowe

Instrukcja
 

Jak zrobić muffiny kajmakowe krok po kroku

    Krok 1 – przygotowania

    • Wyłóż formę do babeczek papilotkami – ja użyłam wysokie papilotki i wyszło mi 12 muffinek – jeśli masz niższe papilotki – taki ok. 3-5 cm to wyjdzie ci więcej babeczek.
    • Rozgrzej piekarnik do 180℃ (w trybie góra/dół) lub 170℃ (w trybie termoobiegu).
    • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
      225 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krok 2 – przygotowanie muffinek

    • Zmiksuj jajka z cukrem aż będą gęste i bardzo jasne.
      2 jajka, 100 g cukru
      miksowanie jajek z cukrem na puszysto
    • Dodaj olej i krótko zmiksuj.
      60 ml oleju
      dodawanie oleju do ciasta na muffiny kajmakowe
    • Dodaj kajmak i zmiksuj do połączenia.
      200 g masy kajmakowej
      dodawanie masy kajmakowej do ciasta na babeczki
    • Dodaj około połowę mąki i zmiksuj na niskich obrotach miksera – tylko do połączenia.
      dodawanie mąki z proszkiem do pieczenia do ciasta na muffiny
    • Dodaj jogurt i krótko zmiksuj.
      240 ml jogurtu greckiego
      dodawanie jogurtu greckiego do ciasta na muffiny
    • Wsyp resztę mąki i zmiksuj krótko – tylko do połączenia.
      miksowanie ciasta z mąką

    Krok 3 – pieczenie muffinek

    • Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek – do wysokości około 3/4.
      nakładanie ciasta na muffiny do przygotowanych papilotek
    • Do każdej muffinki nałóż na wierzch po łyżeczce masy kajmakowej.
      12 łyżeczek masy kajmakowej
      nakładanie masy kajmakowej do muffinek
    • Piecz muffiny w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut – do suchego patyczka (czas pieczenia zależy od tego jak wysokie papilotki zostały użyte).
    • Gotowe muffiny ostudź.
    Film
    Uwagi
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do przepisu. 
    Prywatne
    Wartości Odżywcze
    Serving: 1sztukaKalorie: 248kcalWeglowodany: 35gBiałko: 6gTłuszcz: 10g
    Słowo kluczowe babeczki z kajmakiem, mfiinki z kajmakiem
    Przetestować ten przepis?Daj znać w komentarzu!
    dulce de leche muffins flat lay photo

    Muffiny z masą kajmakową – uwagi

    Robiłam niedawno babkę kajmakową i zostało mi po niej trochę kajmaku. Wymyśliłam więc sobie takie proste i szybkie muffinki pieczone z dodatkiem kajmaku. Same babeczki wyszły fajnie puszyste i lekko słodkie. Takie muffinki możesz zjeść na słodkie śniadanie, przekąskę w ciągu dnia, czy też deser. Koniecznie wypróbuj ten przepis i upiecz takie muffiny dla swoich bliskich.

    kajmakowe muffinki ułożone na drewnianym talerzu

    Jakie składniki są niezbędne do upieczenia muffinek z kajmakiem?

    Aby upiec te muffiny potrzebujesz jedynie kilku podstawowych składników, które pewnie już masz w domu, albo z łatwością kupisz w każdym sklepie. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • kajmak – użyłam masę kajmakową z puszki z Gostynia, możesz użyć dowolny kajmak – również taki smakowy – np. czekoladowy, czy też orzechowy
    • jogurt – użyłam tutaj gęsty jogurt grecki, możesz też użyć zwykły jogurt naturalny
    • olej – u mnie to olej rzepakowy, możesz użyć też inny rodzaj oleju, ale najlepiej o delikatnym smaku
    • mąka pszenna – dobra będzie każda mąka w przedziale 450-550
    zbliżenie na kajmakową muffinkę

    Jak urozmaicić smak muffinek z kajmakiem?

    Jeśli masz ochotę to do samych muffinek możesz również dodać inne składniki, które wpłyną na ich smak. Fajnie się tu sprawdzi posiekana czekolada, albo czekolada w kropelkach – dodają ją do samego ciasta i przemieszaj przed nałożeniem do papilotek. Jeśli masz ochotę, to możesz także dodać do muffinek owoce – najlepiej takie drobne – jak borówki, czy też maliny. Dobrze się też sprawdzą posiekane orzechy :)

    trzy muffiny kajmakowe na talerzu drewnianym, jedna z nich jest przedzielona na pół i odwinięta z papierka

    Jak przechowywać muffiny kajmakowe?

    Muffiny kajmakowe nie muszą być przechowywane w lodówce. Spokojnie mogą być trzymane na blacie w temperaturze pokojowej. Ja jedynie polecam przełożenie ich do pojemnika z przykrywką. To zapewni im dłuższą świeżość i sprawi, że muffiny nie będą obsychać i zachowają swoją puszystość i wilgotność.

    Muffiny z masą kajmakową możesz również zamrozić na około 3 miesiące.

    widok na przepołowione babeczki kajmakowe leżące na talerzu

    Mam nadzieję, że ten przepis się spodoba i będziesz chętnie z niego korzystać. Jeśli tak, to będzie mi bardzo miło, jeśli potem podzielisz się swoimi spostrzeżeniami w komentarzu pod przepisem :)

    Przy okazji gorąco zachęcam do obserwowania mojego profilu na instagramie, gdzie również pojawiają się moje przepisy, a tam łatwo je zapisać na później.

    kajmakowe muffiny  z masą kajmakową ułożone na drewnianym brązowym talerzu
    muffiny kajmakowe grafika

    Polecane przepisy na wypieki z kajmakiem

    Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na słodkie wypieki z dodatkiem masy kajmakowej. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a więcej na blogu.

    Opublikowano: 2025 12 maja

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Używamy Akismet aby usunąć spam Sprawdź jak komentarze są przetwarzane.

    2 komentarzy
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy