Przepis na ciasto arbuzek
Przepis na szpinakowe ciasto arbuz z mascarpone i galaretką
Zapraszam dziś na wyjątkowe ciasto arbuzek. To ciasto ze szpinakiem, kremem mascarpone i galaretką owocową swoim wyglądem przypomina arbuza – stąd jego nazwa. Samo ciasto jest przepyszne i lekkie, idealne na cieplejsze dni. To ciasto z galaretką dla dzieci, ale na pewno zasmakuje również dorosłym. Sam szpinak jest niewyczuwalny w smaku, a nadaje ciastu wspaniałego koloru oraz wilgotności. Gorąco polecam!
Spis treści
Szpinakowe ciasto arbuzek przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowe ciasto, które zasmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Zielone ciasto arbuz ze szpinakiem przepis z filmem
Wyposażenie
- Okrągła forma do pieczenia o średnicy około 22 cm
Składniki
składniki na ciasto ze szpinakiem
- 75 g szpinaku
- 2 jajka (rozmiar L)
- 60 ml oleju (1/4 szklanki)
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 75 g cukru (1/3 szklanki)
- 120 g mąki pszennej (3/4 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
składniki na krem mascarpone
- 100 g białej czekolady
- 250 g serka mascarpone
składniki na warstwę z galaretką
- ok 100 g borówek
- 1 opakowanie czerwonej galaretki
- 500 ml wrzącej wody
Instrukcja
Jak zrobić ciasto arbuzek ze szpinakiem krok po kroku
Krok 1 – przygotuj galaretkę
- Zacznij od przygotowania galaretki owocowej, bo będzie ona potrzebowała czasu na stężenie.1 opakowanie czerwonej galaretki, 500 ml wrzącej wody
- Galaretkę przesyp do miski lub miarki, dodaj wrzącą wodę i dokładnie wymieszaj – odstaw do wystudzenia, a potem schowaj do lodówki aby szybciej zaczęła tężeć.
Krok 2 – przygotuj ciasto ze szpinaku
- Szpinak, mokre składniki oraz cukier przełóż do blendera i zmiksuj dokładnie.75 g szpinaku, 2 jajka, 60 ml oleju, 1,5 łyżki soku z cytryny, 75 g cukru
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.120 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Dodaj do mąki zmiksowane mokre składniki i wymieszaj dokładnie łyżką.
- Przelej ciasto do przygotowanej formy do pieczenia – ja swoją wyłożyłam papierem do pieczenia.
- Piecz ciasto szpinakowe w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
- Ciasto po upieczeniu ostudź.
Krok 3 – przygotuj krem mascarpone
- Serek mascarpone wyjmij około godzinę wcześniej z lodówki, aby się lekko ogrzało.250 g serka mascarpone
- Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej – do niedużego garnka nalej na dno trochę wody i wstaw ją do gotowania. Na górze garnka ułóż żaroodporną miskę (np. metalową) i dodaj do niej połamaną czekoladę. Podgrzewaj tak czekoladę aż się rozpuści.100 g białej czekolady
- Zdejmij miskę z czekoladą z garnka i odstaw na około 10 minut, aby ostygła.
- Dodaj ostudzoną czekoladę do serka mascarpone i zmiksuj je razem na wysokich obrotach miksera – do połączenia w krem.
- Wyłóż krem na ostudzone ciasto ze szpinakiem i schowaj do lodówki.
Krok 4 – wykończ ciasto arbuzek
- Borówki umyj i osusz.ok 100 g borówek
- Ułóż je na wierzchu kremu mascarpone – nie musi być ich dużo, bo mają udawać pestki w arbuzie.
- Wylej na borówki już lekko tężejącą galaretkę i schowaj ciasto do lodówki na kilka godzin, tak aby galaretka do końca stężała.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto ze szpinakiem i mascarpone – uwagi
Moje dzisiejsze ciasto arbuz ze szpinakiem było jakiś czas temu dość popularne w naszym internetowym światku. Ja je przygotowałam teraz jako ciasto na przyjazd mojej siostry. Przez weekend zajadałyśmy się nim do ostatniego okruszka. Muszę przyznać, że szpinakowe ciasto połączone z mascarpone i słodką galaretką wyjątkowo mi smakowało. Samo ciasto jest delikatnie cytrynowe, wilgotne i jednocześnie lekko puszyste. Idealnie komponuje się z kremem z białą czekoladą i owocową galaretką. Myślę, że to ciasto sprawdzi się zarówno na weekend jak i na specjalne okazje. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Składniki niezbędne do przygotowania ciasta ze szpinakiem
Do przygotowania tego ciasta będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualnych zamienników. Wszystkie je powinny być bez problemu dostępne w sklepach.
- szpinak – ja tu użyłam mrożony szpinak, który wcześniej rozmroziłam i odlałam z niego wodę. Możesz też użyć świeży szpinak – tylko pamiętaj, aby go dokładnie zmiksować.
- mascarpone – serek mascarpone dostaniesz w większych sklepach oraz w dyskontach takich jak Lidl czy Biedronka – są tam w stale dostępne, więc nie będzie problemu z ich kupieniem, w Biedronce często można dostać mascarpone smakowe – więc zwróć uwagę jaki serek bierzesz :)
- biała czekolada – do kremu dodałam 100 g białej czekolady, kupując ją zwróć uwagę na gramaturę opakowania. Często producenci obniżają gramaturę czekolady i są opakowania po 90, a nawet 80 g. Ja swoją czekoladę bardzo często kupuję z marki Lidla – ona ma 100 g i jest dobrej jakości.
- galaretka – niezbędna tu jest czerwona galaretka, bo ma udawać miąższ arbuza – za to jej smak jest tu zupełnie dowolny – wybierz swoją ulubioną – truskawkową, malinową, poziomkową, czy też wiśniową.
Jak zrobić ciasto ze szpinaku – wskazówki
Aby ciasto ze szpinakiem miało ładny zielony kolor bez większych kawałków liści szpinaku musisz bardzo dobrze zmiksować szpinak z mokrymi składnikami. Mi się w takich ciastach najlepiej sprawdza rozdrobniony mrożony szpinak – dużo łatwiej i szybciej go zmiksować. Świeże liście szpinaku mają dużą objętość i gorzej się miksują. Najlepiej wykorzystać tu blender kielichowy, ale dobrze się też sprawdzi blender ręczny. Możesz też użyć malakser – wszystko co ma małe nożyki do drobnego pocięcia szpinaku się sprawdzi. Gdy masz już w miarę jednolitą masę z mokrych składników to wystarczy ją już tylko wymieszać łyżką z mąką – chociaż możesz też użyć miksera.
Jak przechowywać ciasto ze szpinakiem i mascarpone?
Ciasto arbuzowe najlepiej przechowuj w lodówce. Samo szpinakowe ciasto z borówkami i galaretką zrobione jest na oleju, więc po staniu w lodówce nie twardniej i można go podawać od razu po wyjęciu z lodówki. Dzięki schłodzeniu ciasto fajnie orzeźwia i świetnie smakuje. W razie konieczności może również postać spokojnie na zewnątrz, bo nie zawiera bitej śmietany.
Mam nadzieję, że to ciasto szpinakowe arbuz z galaretką i mascarpone przypadnie ci do gustu i będziesz chętnie korzystać z przepisu. Jeśli tak, to będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz komentarz pod przepisem.
Przy okazji serdecznie zapraszam cię na mojego instagrama, gdzie moje przepisy znajdziesz w łatwej do zapisania na później formie.
Polecane przepisy na ciasta ze szpinaku
Jeśli lubisz cista i wypieki ze szpinakiem, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasto arbuz ze szpinaku z mascarpone przepis
Upiecz dziś ze mną wilgotne ciasto szpinakowe arbuz o lekko cytrynowym smaku i podane ze słodkim kremem mascarpone z białą czekoladą i owocową galaretką. To ciasto arbuzowe z wyglądu przypomina właśnie arbuza i sądzę, że zasmakuje każdemu dziecku. Przy okazji możesz tu przemycić do diety trochę zdrowego szpinaku :) Zobacz mój dokładny przepis ze zdjęciami krok po kroku, a także zobacz mój krótki film video i dowiedz się jak zrobić ciasto ze szpinaku z galaretką.