Przepis na karmelowe tiramisu
Przepis na proste tiramisu z kajmakiem i biszkoptami zanurzonymi w kawie
Odkryj przepis na wyjątkowe karmelowe tiramisu z kajmakiem, które doskonale prezentuje się podane w eleganckich pucharkach. Sprawdź jak krok po kroku stworzyć tę wyjątkowy i apetyczny włoski deser, która zachwyci Twoich bliskich i gości swoim bogatym smakiem i estetycznym wyglądem. Gorąco polecam zarówno na weekendowy deser jak i na specjalne okazje.
Spis treści
- Karmelowe tiramisu przepis krok po kroku
- Co to jest karmelowe tiramisu?
- Składniki potrzebne do przygotowania karmelowego tiramisu
- Przygotowanie karmelowego tiramisu: krok po kroku
- Jak zrobić karmelowe tiramisu bez kawy?
- Sposoby podania karmelowego tiramisu
- Ile kcal mi tiramisu?
- Polecane przepisy na tiramisu
Karmelowe tiramisu przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pyszne kremowe desery we włoskim stylu, to koniecznie przygotuj to niesamowite tiramisu.
Karmelowe tiramisu przepis z filmem
Składniki
składniki na karmelowe tiramisu
- 500 g serka mascarpone (mocno schłodzonego)
- 200 g masy kajmakowej (schłodzonej)
- 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- ok 400 ml kawy (ostudzonej)
- 3 łyżeczki cukru
- ok 20 ml likieru słony karmel (albo amaretto)
- ok 250 g podłużnych biszkoptów
- gorzkie kakao (lub tarta czekolada)
Instrukcja
Jak zrobić tiramisu z kajmakiem
- Zmiksuj razem mascarpone, masę kajmakową i śmietanę kremówkę.500 g serka mascarpone, 200 g masy kajmakowej, 250 ml śmietany kremówki
- Miksuj na wysokich obrotach aż otrzymasz gęsty krem – ja miksowałam kilka minut.
- Kawę wymieszaj z cukrem i likierem – przelej do miseczki.ok 400 ml kawy, 3 łyżeczki cukru, ok 20 ml likieru słony karmel
- Biszkopty namocz w kawie.ok 250 g podłużnych biszkoptów
- Ułóż na dnie pucharka albo szczelnej foremki.
- Wyłóż warstwę kremu – jeśli robisz tiramisu w foremce, to wyłóż mniej więcej połowę kremu. Możesz go dodatkowo posypać gorzkim kakao, albo tartą czekoladą.
- Na krem wyłóż drugą warstwę namoczonych w kawie biszkoptów.
- Wyłóż resztę kremu na biszkopty.
- Na koniec posyp wierzch tiramisu gorzkim kakao albo tartą czekoladą.gorzkie kakao
- Schowaj tiramisu do lodówki na przynajmniej 2 godziny – żeby biszkopty zmiękły od kremu.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Co to jest karmelowe tiramisu?
Zapraszam dziś na bardzo proste i do tego szybkie tiramisu karmelowe. To tiramisu do doskonały deser, który przepięknie się prezentuje podany w indywidualnych pucharkach. Dlatego będzie doskonałe na specjalne okazje. Możesz je przygotować i podać na święta – chociażby nadchodzące święta wielkanocne, na różne rodzinne okazje, albo na spotkania z przyjaciółmi. Deser w pucharkach możesz postawić na słodkim stole, gdzie będzie kusił gości do degustacji. Spróbuj koniecznie!
Pochodzenie słynnego deseru tiramisu
Tiramisu to słynny deser wywodzący się z Włoch. „Tira mi su” w przetłumaczeniu dokładnym oznacza „podnieś mnie”, ale nie tak dosłownie, tylko bardziej jako „popraw mi humor” i trzeba przyznać, że tiramisu poprawia humor jak mało co! Do tej pory trudno powiedzieć, gdzie dokładnie narodziło się tiramisu, ale jednym z miejsc gdzie pojawiło się po raz pierwszy jest Wenecja i stało się to w latach 50-60 XX wieku.
Czym różni się karmelowe tiramisu od tradycyjnego?
Tradycyjne tiramisu składa się z warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą espresso zmieszaną z alkoholem (najczęściej jest to migdałowy likier amaretto), które przekładane są aksamitnym kremem. Ten krem to zmiksowane na puch żółtka z cukrem i tłustym serkiem mascarpone. Do tego deser jest posypywany warstwą gorzkiego kakao albo tartej gorzkiej czekolady. To karmelowe tiramisu tym różni się od tradycyjnego, że nie jest zrobione na żółtkach, a zamiast nich jest użyta śmietana kremówka. Do tradycyjnego tiramisu nie dodaje się również kajmaku, za to w mojej wersji kajmak zastępuje cukier i dodaje kremowi wyjątkowego smaku.
Zachęcam do obejrzenia mojego krótkiego filmiku z przygotowania takiego tradycyjnego tiramisu i przy okazji również do wypróbowania przepisu na niego.
Składniki potrzebne do przygotowania karmelowego tiramisu
Do przygotowania tego tiramisu będziesz potrzebować kilku podstawowych składników, które bez problemu kupisz w większych marketach albo dyskontach. Poniżej podaję listę użytych przeze mnie produktów.
- serek mascarpone – do przygotowania tego tiramisu będziesz potrzebować 500 g serka mascarpone – możesz kupić dwa mniejsze opakowania albo jedno duże. Pamiętaj, że serek musi być mocno schłodzony przed przygotowaniem deseru.
- masa kajmakowa – ja tu użyłam gotową masę kajmakową z puszki (u mnie z Gostynia). Do deseru potrzebujesz około 200 g kajmaku – ale ile jej użyjesz zależy od ciebie i tego jak bardzo słodkie desery lubisz. Po kupnie schowaj puszkę do lodówki, aby się schłodziła.
- śmietana kremówka – do tiramisu dodałam 250 ml śmietany kremówki z kartonika. Użyłam to śmietankę o 30% zawartości tłuszczu. Możesz też użyć śmietankę 36% – tylko wtedy lekko wzrośnie kaloryczność deseru. Śmietanka również musi być mocno schłodzona przed przygotowaniem deseru.
- kawa – do namoczenia biszkoptów będziesz potrzebować mocną kawę – ja przygotowałam kawę z kawy rozpuszczalnej – na 400 ml wody użyłam 5 łyżeczek kawy, dodałam też 3 łyżeczki cukru.
- likier – aby pokreślić karmelowy smak tiramisu do kawy dodałam mały kieliszek likieru słony karmel. Taki likier słony karmel możesz nawet zrobić samodzielnie w domu. Możesz go zastąpić likierem amaretto, albo likierm kawowym. Jeśli nie chcesz dodawać alkoholu do tiramisu, to możesz zupełnie zrezygnować z likieru.
- biszkopty – do tiramisu tradycyjnie używa się specjalne podłużne biszkopty (takie jak widać na zdjęciu poniżej). Bez problemu dostaniesz je w Lidlu czy też w Biedronce.
Przygotowanie karmelowego tiramisu: krok po kroku
To karmelowe tiramisu jest dużo prostsze i szybsze do przygotowania od tradycyjnego deseru. Nie trzeba się tu martwić jajkami i żółtkami i ich sparzaniem. Wystarczy szybko przygotować krem, kawę i można układać wszystko w pojemniku lub w pucharkach.
Jak przygotować krem karmelowy do tiramisu?
Krem karmelowy będący bazą do przekładania biszkoptów przygotujesz w kilka minut. Wystarczy schłodzone produkty: serek mascarpone, masę kajmakową i śmietanę kremówkę zmiksować razem na wysokich obrotach miksera. Całość miksuj przez kilka minut – aż otrzymasz ładnie gęsty i stabilny krem karmelowy.
Przygotowanie biszkoptów nasączonych kawą
Kawę do nasączenia biszkoptów przygotuj z wyprzedzeniem, bo musi ona zupełnie ostygnąć. Ale co zrobić jeśli zapomnisz o kawie? Ja sobie w takich sytuacjach radzę w ten sposób, że kawę zalewam minimalną ilością gorącej wody, dodaję cukier i mieszam aby się rozpuścił. Wtedy dolewam zimną wodę i mam idealną kawę do nasączania biszkoptów. Aby było wygodniej nasączać długie biszkopty przelewam kawę do płaskiej i szerokiej miseczki. Biszkopty maczam w kawie z obydwu stron chwilkę je przytrzymując w kawie, tak aby lekko wsiąkła w biszkopty. Takie namoczone biszkopty układam na dnie formy. Jeśli układasz je w pucharku, to zapewne warto je przełamać na pół – będzie je wygodniej ułożyć na dnie.
Jak zrobić karmelowe tiramisu bez kawy?
Nie przepadasz za kawą, albo chcesz żeby tiramisu mogły zjeść dzieci? W drugiej sytuacji możesz kawę zastąpić kawą zbożową inką. W pierwszej sytuacji, gdy nie odpowiada ci smak kawy, to możesz biszkopty zamoczyć w lekko osłodzonej wodzie. Jeśli chcesz aby miała ona lepszy smak, to możesz dodać do niej odrobinę aromatu migdałowego.
Sposoby podania karmelowego tiramisu
Tiramisu możesz przygotować i podać w szczelnym prostokątnym pojemniku albo formie. Tiramisu ze względu na swoje warstwy pięknie się prezentuje w szklanych, przezroczystych formach. Dlatego jeśli masz szklaną formę o wielkości około 20/20 cm albo trochę większej, to użyj właśnie jej. Zamiast jednej dużej formy możesz podać tiramisu w indywidualnych pucharkach. To bardzo wygodny sposób i jednocześnie bardzo elegancki. Możesz wykorzystać ładne szklanki, albo jak ja kieliszki o szerokiej czaszy.
Jak udekorować tiramisu?
Krem karmelowy, który przygotowałam do tiramisu jest cudnie gęsty i bardzo ładnie trzyma kształt. Dlatego jeśli przełożysz go do rękawa cukierniczego i wyciśniesz na biszkopty, to już sam krem będzie wyglądał tak dekoracyjnie, że nic więcej nie trzeba! Krem posypany gorzkim kakao albo tartą czekoladą będzie wyglądał niezwykle apetycznie. Możesz gorzką czekoladę albo nawet karmelową czekoladę zetrzeć na tarce, albo zrobić wiórki za pomocą nożyka szczelinowego i posypać wierzch tiramisu. Możesz też dodatkowo ułożyć lub wbić w krem podzielone na pół biszkopty, albo ułożyć takie mini biszkopciki.
Ile kcal mi tiramisu?
O ile tiramisu jest obłędnie pyszne i piękne, o tyle jest niezwykle kalorycznym deserem. Pewnie tylko to powstrzymuje mnie przed przygotowywaniem go co tydzień ;) Przy podzieleniu przepisu na osiem porcji każda z nich będzie miała niestety prawie 550 kcal. Trzeba przyznać, że jest o zawrotna liczba. Za to jeśli przeliczy się całe tiramisu na porcje po 100 g to, 100 g tiramisu karmelowego będzie miało już około 274 kcal (węglowodany 21 g, tłuszcz 19 g, białko 4 g). Takie sto gram, to mniej więcej pół pucharka. I teraz tylko trzeba się powstrzymać, żeby zjeść tylko pół porcji, a nie całą. Może zjedz pucharek z ukochaną osobą na spółkę – będzie przyjemnie i mniej kalorycznie ;)
Mam nadzieję, że to karmelowe tiramisu zasmakuje ci tak bardzo jak mi, a twoi bliscy będą ci wdzięczni, że je zrobiłaś/eś. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi wrażeniami ze mną i z czytelnikami mojego bloga! Zostaw komentarz pod przepisem.
Polecane przepisy na tiramisu
Zobacz również inne moje przepisy na pyszne tiramisu oraz desery inspirowane tym słynnym deserem. Na blogu są chociażby ciasta, torty czy też babeczki. Tutaj polecam takie trzy przepisy, a reszty szukaj na blogu. Wpisz w lupce tiramisu, a zobaczysz wszystko!
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Kajmakowe tiramisu przepis
Zapraszam Cię do odkrycia wyjątkowego przepisu na karmelowe tiramisu z kajmakiem, który zachwyci Twoje kubki smakowe i oczaruje gości. Ten niezwykły deser nie tylko prezentuje się olśniewająco w eleganckich pucharkach, ale również rozgrzewa serca smakiem i aromatem karmelu. Dzięki dokładnym instrukcjom krok po kroku, które zawarte są w przepisie, oraz zdjęciom i filmowi wideo z przygotowań, każdy będzie w stanie stworzyć to kulinarne arcydzieło w swojej kuchni. Dodatkowo, obszerne wyjaśnienia i wskazówki sprawią, że przygotowanie tego wyśmienitego deseru stanie się prawdziwą przyjemnością. Gotuj razem ze mną i zaskocz swoich bliskich tym wyjątkowym smakołykiem!