Przepis na pistacjowe tiramisu
Przepis na szybkie tiramisu pistacjowe bez jajek
Dziś zapraszam na super proste i szybkie pistacjowe tiramisu przygotowane bez jajek. Przepis jest na około 4 porcje, więc będzie idealne na deser dla rodziny. Przepis na tiramisu możesz łatwo zwielokrotnić jeśli potrzebujesz przygotować więcej porcji. Koniecznie sprawdź mój przepis krok po kroku na tiramisu bez jajek i przygotuj go jak najszybciej!
Spis treści
Pistacjowe tiramisu przepis krok po kroku
Jeśli uwielbiasz tiramisu i włoską kuchnię, to koniecznie wypróbuj tej wersji smakowej słynnego włoskiego deseru.
Pistacjowe tiramisu przepis z filmem
Wyposażenie
- 4 pucharki lub szklanki o pojemności max 200 ml.
Składniki
składniki na pistacjowe tiramisu
- ok 8 sztuk biszkoptów do tiramisu (długich – u mnie dwa na porcję)
- ok 150 ml kawy (ostudzonej)
- 250 g serka mascarpone (zimnego)
- 100 g kremu pistacjowego (zimnego)
- 100 ml śmietany kremówki (zimnej)
- ok 30 g pistacji (posiekanych)
Instrukcja
Jak zrobić pistacjowe tiramisu krok po kroku
Krok 1 – przygotuj kawę
- Około 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i łyżeczkę cukru zalej 150 ml gorącej wody, wymieszaj i zupełnie ostudź (możesz też zrobić kawę w ekspresie).ok 150 ml kawy
Krok 2 – przygotuj krem pistacjowy
- Przełóż do miski schłodzone mascarpone, kremówkę i krem pistacjowy.250 g serka mascarpone, 100 g kremu pistacjowego, 100 ml śmietany kremówki
- Zmiksuj krótko – tylko do połączenia w jednolitą i lekko puszystą masę.
Krok 3 – zrób deser tiramisu
- Biszkopty namaczaj w ostudzonej kawie i jeśli trzeba przełam je na pół, aby się zmieściły w pucharku.ok 8 sztuk biszkoptów do tiramisu
- Ułóż na dnie jedną warstwę namoczonych biszkoptów.
- Wyłóż na biszkopty 1-2 łyżki kremu pistacjowego.
- Posyp krem odrobiną posiekanych pistacji.ok 30 g pistacji
- Nałóż drugą warstwę biszkoptów, na nie wyłóż krem i pistacje.
Krok 4 – schłodź tiramisu
- Schowaj deser do lodówki na kilka godzin – tak aby biszkopty zmiękły od kremu.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Bezjajeczne tiramisu pistacjowe – uwagi
Ciągle jeszcze wykorzystuję zapasy zakupionego kremu pistacjowego i dziś zapraszam na klasykę z włoskiej kuchni – tiramisu. Tiramisu to lekki i smakowity deser, którego podstawą są namoczone w kawie biszkopty oraz krem z mascarpone. Ja tu dodałam mu smaku miksując mascarpone z kremem pistacjowym. Swoje tiramisu z pistacjami zaserwowałam w indywidualnych szklaneczkach, dzięki czemu prezentował się niezwykle ładnie. W takiej formie tiramisu będzie ozdobą każdego słodkiego stołu. Spróbuj koniecznie!
Jakie składniki są niezbędne do przygotowania tiramisu z pistacjami?
Do przygotowania tego deseru będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej przedstawiam krótką listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- mascarpone – ten włoski serek bez problemu kupisz w każdym większym sklepie, a także w dyskontach. Jest on w stałej sprzedaży w Biedronce i Lidlu.
- krem pistacjowy – ja użyłam gotowy krem pistacjowy ze słoiczka, swój kupiłam w Biedronce – marka GustoBello, możesz użyć również innego kremu pistacjowego lub pasty, jeśli masz krem niesłodzony, to dodaj do kremu trochę cukru pudru
- śmietana kremówka – u mnie to płynna śmietanka w kartoniku o zawartości tłuszczu 30%
- biszkopty – potrzebne tu są podłużne biszkopty (ladyfingers), kupisz je bez problemu w Lidlu czy też w Biedronce
- pistacje – u mnie to niesolone pistacje, podałam w przepisie wagę bez skorupek! Jeśli masz solone pistacje, to albo możesz je przemyć z soli, albo użyć takie solone – połącznie słono-słodkie jest świetne i tiramisu w takim wydaniu też będzie smakowite :)
Jak zrobić tiramisu pistacjowe w dużej formie?
Jeśli nie chcesz robić kilku indywidualnych deserów, a wolisz przygotować dużą formę z tiramisu, to nie ma problemu. Na formę o wielkości około 20/25 cm będziesz potrzebować około 200 g biszkoptów, przygotuj też dwa razy więcej kawy. Krem najlepiej przygotować z podwójnej, albo potrójnej porcji jeśli lubisz, by twoje tiramisu miało dużo kremu.
Nie mam pistacji, czym je zastąpić?
Nie masz orzechów pistacjowych, a masz ochotę na tiramisu pistacjowe? Nie ma problemu, zastosuj klasyczny dodatek w postaci gorzkiego kakao, albo gorzkiej tartej czekolady. Wtedy krem pistacjowy zamiast siekanymi pistacjami posyp kakao, albo zetrzyj na niego na tarce trochę gorzkiej czekolady.
Jeśli wypróbujesz przepis, to będzie mi niezmiernie miło jeśli podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem :)
Przy okazji zachęcam do obserwowania mojego profilu na instagramie, gdzie moje przepisy możesz sobie łatwo zapisać na później.
Polecane przepisy na tiramisu
Na blogu znajdziesz również inne przepisy na tiramisu o różnych smakach i przygotowane z różnymi dodatkami. Gorąco zachęcam do ich wypróbowania :)
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Tiramisu pistacjowe przepis
Przygotuj dziś ze mną bardzo proste i szybkie włoskie tiramisu z serkiem mascarpone, namoczonymi w kawie biszkoptami i słodkim kremem pistacjowym. To tiramisu bez jajek, więc nie musisz się bać o jego przygotowanie. Do tego takie tiramisu z pistacjami podane w szklankach to piękny i smakowity deser, którym zachwycisz wszystkich. Spróbuj koniecznie! Sprawdź mój dokładny przepis ze zdjęciami krok po kroku, a także zobacz mój krótki film z przygotowań tiramisu, a na pewno przygotowanie tego słynnego włoskiego deseru z pistacjami nie przysporzy ci żadnych problemów!