Faworki
Przepisy na faworki dla każdego!
Tradycyjne faworki, znane również jako chrust lub angel wings w kuchni amerykańskiej czy też angielskiej, są pysznymi i delikatnymi smakołykami, które cieszą się dużą popularnością na różnych świątecznych i okolicznościowych stołach.
Ich przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale można je bez problemu przygotować samodzielnie w domu.
W moim rodzinnym domu faworki robiliśmy nieźle się do nich przykładając. A dokładnie nieźle je okładając wałkiem :)
Na chrupkość i ilość bąbelków w faworkach wpływ ma jak dobrze jest wyrobione ciasto faworokowe i jak dużo wtłoczono w nie powietrza.
Obijając ciasto na faworki wałkiem i wielokrotnie je składając wtłaczamy w nie w powietrze i tworzymy mnóstwo mikro warstw. Dzięki temu przy smażeniu ciasto mocno rośnie i staje się chrupiące!
Co zrobić aby faworki były chrupiące?
Aby chrust po usmażeniu był chrupiący, ciasto na chrusty trzeba bardzo mocno i cienko rozwałkować, jak najcieniej się da. Potem trzeba je pokroić na długie paski i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Faworki smaży się krótko i szybko – smażymy je z obydwu stron na złocisty kolor i wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Gotowe chrusty wystarczy już tylko posypać cukrem pudrem i można zajadać.
Na blogu znajdziecie również przepis na super faworki na serku mascarpone, a także przepis na chrust lany.
Tutaj ciasto jest lejące, więc go nie wałkujemy. Wylewamy ciasto na rozgrzany tłuszcz tworząc zakręcone chruściki.
Faworki możecie również upiec – wtedy będą miały trochę mniej kalarii.
A jaki jest wasz ulubiony przepis na faworki?