Przepis na sernik wiedeński
Przepis na wiedeński sernik bez spodu
Zapraszam dziś na klasyczny sernik, czyli sernik wiedeński. Ten bardzo popularny sernik bez spodu pieczony jest na dużej ilości białek, z których ubija się pianę. To zapewnia temu sernikowi niezwykłą puszystość i lekkość. Jeśli zawsze chcieliście upiec taki sernik, to koniecznie zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić sernik po wiedeńsku.
Spis treści
Sernik wiedeński przepis krok po kroku
Jeśli lubisz klasyczne i tradycyjne serniki, to koniecznie wypróbuj ten przepis na najlepszy sernik bez spodu.
Sernik wiedeński przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 26 cm.
Składniki
składniki na sernik wiedeński
- 1 kg tłustego sera ((dwukrotnie zmielonego), albo dobry tłusty z wiaderka)
- 8 żółtek (z jajek rozmiar L)
- 8 białek
- 200 g cukru (lub do smaku (sernik nie jest zbyt słodki) 1 szklanka)
- 2 łyżki kaszy manny
- 100 g masła (rozpuszczonego ostudzonego )
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie, w przepisie koleżanki jest używany)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Instrukcja
Jak zrobić sernik wiedeński
Krok 1 – rozgrzej piekarnik
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni (tryb góra/dół).
Krok 2 – przygotuj masę na sernik
- W dużej misce umieść twaróg, żółtka, kaszę mannę, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy i masło.1 kg tłustego sera, 8 żółtek, 2 łyżki kaszy manny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 100 g masła
- Wszystko razem krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników.
Krok 3 – zmiksuj białka do sernika
- Białka zmiksuj ze szczyptą soli, powoli dodaj cukier i miksuj, aż białka będą gładkie i lśniące.8 białek, 200 g cukru
- Dodaj po trochu do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj.
- Przelej ciasto do przygotowanej tortownicy – najlepiej 26 cm lub większej.
Krok 4 – upiecz sernik
- Podpiecz sernik przez pięć minut w 180 stopniach (tryb góra-dół), a następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz ciasto przez około 1,5 godziny.
- Po upieczeniu lekko uchyl piekarnik i pozostaw w nim ciasto do zupełnego ostudzenia.
- Schłodź w lodówce – najlepiej przez całą noc.
- Sernik możesz podać z owocami, albo oblać rozpuszczoną czekoladą.
Prywatne
Sernik wiedeński – uwagi
Muszę przyznać, że sernik wiedeński potrafi być sporym wyzwaniem. Zwykle nie mam żadnych problemów z sernikami – a przyznaję się bez bicia, że zupełnie ignoruję rady w typie „wszystkie produkty w temperaturze pokojowej” itp. Jedyne czego się trzymam, to pieczenia w niskiej temperaturze (najczęściej około 130 -150 stopni).
Wiedeński sernik potrafi być jednak bardzo kapryśny (główną tego przyczyną jest piana z białek – powoduje, że sernik rośnie, aby potem opaść – efekty wizualne są potem różne). Dlatego teraz też piekłam go w dużo niższej niż zalecana temperaturze – oryginalnie była temperatura 180 stopni. Sernik po wiedeńsku podczas pieczenia również urósł i opadł, ale nie dużo, a dzięki niższej temperaturze wyszedł bardzo delikatny.
Ten przepis mam od swojej koleżanki Dorotki i ma on jeden „tajemniczy składnik” którego normalnie nigdy nie używam do serników. Otóż ona tutaj dodaje kaszę mannę. Spróbujcie jak smakuje sernik z kaszą manną :)
Jak zrobić sernik wiedeński – wskazówki
Aby go zrobić musicie jajka rozdzielić na żółtka i białka, a następnie białka zmiksować razem z cukrem aż będą bardzo puszyste. Białka miksujemy podobnie jak do bezy. A potem delikatnie mieszamy z masą sernikową. Dzięki zmiksowanym białkom sernik jest delikatniejszy i bardziej puszysty. Ale przez to również może być bardziej podatny na opadanie.
Czy do sernika dodaje się proszku do pieczenia? Ja zwykle nie dodaję proszku do pieczenia do serników. Jednak w tym przypadku i przy tym przepisie dodaję 1 łyżeczkę proszku do pieczenia na 1 kg tłustego twarogu. Jak pisałam wyżej, do sernika dodaje się ubite białka, które są mocno napowietrzone. To sprawia, że sernik po upieczeniu może mocno opaść. Proszek do pieczenia dodaje sernikowi stabilności i powoduje, że sernik jeśli opadnie to tylko delikatnie. A 1 łyżeczka proszku do pieczenia nie wpływa na smak sernika. Jeśli nie chcesz go dodawać do masy serowej, a zależy ci na ładnie wyrośniętym i równym serniku, to możesz upiec go w kąpieli wodnej. Taki sposób pieczenia sernika zapewnia ma stabilne warunki podczas pieczenia i pozwala uzyskać ładną i równą powierzchnię. Jeśli nie wiesz jak to zrobić możesz obejrzeć mój krótki filmik, gdzie pokazuję, jak należy przygotować formę do pieczenia, tak aby można było upiec sernik w kąpieli wodnej.
Jaki twaróg do sernika po wiedeńsku?
Ja tu polecam dobry tłusty twaróg. Możecie kupić taki w kostce – wtedy zmielcie go dwukrotnie w maszynce. Jeśli nie macie jak zmielić twarogu, to możecie użyć twaróg na serniki z wiaderka. Ale kupcie taki dobry, tłusty i bardzo gęsty. Ja jak zwykle polecam twaróg Piątnicy, albo Mój ulubiony. Te lżejsze i bardziej wodniste twarogi mogą się słabo sprawdzić.
Jak piec sernik po wiedeńsku?
Jak pisałam powyżej polecam go piec w niższej temperaturze, za to dłużej. Sernik pieczemy zawsze w trybie góra/dół (bez termoobiegu), aby nie wprowadzać dodatkowego ruchu powietrza. Termoobieg sprawia, że sernik gwałtowniej rośnie i potem bardziej opada. Inny sposób na upieczenie sernika, to upieczenie go w kąpieli wodnej. Jeśli nie wiecie jak upiec sernik w kąpieli wodnej, to zobaczcie mój krótki filmik :)
Zapraszam również do wypróbowania innych moich przepisów na serniki i ciasta z serem.
Ps.
Przy okazji polecam Wam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie również najdziecie przepisy na serniki idealne na różne okazje, a poza nimi przepisy na ciasteczka, babeczki, ciasta i torty. Każdy znajdzie tu coś dla siebie, a większość przepisów jest bardzo prosta do zrobienia :)
Poniżej moje zdjęcia wiedeńskiego sernika z 2014 roku :)
Polecane przepisy na serniki
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na serniki idealne na specjalne okazje, jak i na deser weekendowy. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na sernik wiedeński
Przepis na słynny sernik, który możecie upiec na święta, urodziny, albo bez okazji. Ten puszysty sernik jest pyszny i nigdy nie zawodzi. Tradycyjny sernik pieczony jest bez spodu, z tłustego twarogu i sporej ilości jajek. Tutaj jajka używamy oddzielnie - a białka miksujemy na gęstą i puszystą bezę, którą dodajemy do twarogu. Ubita piana zapewnia sernikowi wiedeńskiemu puszystości i lekkości. Jeśli lubicie serniki, to koniecznie wypróbujcie ten najlepszy przepis na sernik wiedeński bez spodu.
Wiedeński sernik przepis
Do tego puszystego sernika użyjcie dobry tłusty twaróg i pamiętajcie o mocnym ubiciu piany z białek razem z cukrem. Aby sernik opadł jak najmniej podczas pieczenia warto piec go w niżej temperaturze, albo w kąpieli wodnej. Z moim dokładnym przepisem krok po kroku na pewno upieczecie lekki i puszysty sernik waniliowy bez spodu. Ten sernik wiedeński z niezawodnego przepisu zasmakuje każdemu! Spróbujcie koniecznie!
Zachęcam was także do wypróbowania innych moich przepisów na serniki i ciasta z serem.