Smalec z fasoli

Zaktualizowany: 2023 13 września
smalec z fasoli

Przepis na wegański smalec z fasoli z cebulą i jabłkiem

Dziś mam dla Was niezwykły przepis na smalczyk z fasoli – to wegański smalec zrobiony z białej fasoli, tartego jabłka oraz cebuli. Pewnie się zastanawiacie, czy smalec z fasoli jest zdrowy? Otóż tak! I do tego ma niewiele kalorii. A jak smakuje smalec z fasoli? Bardzo podobnie do tradycyjnego smalczyka :) Koniecznie zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić smalec z białej fasoli.

smalec z fasoli

Smalec z fasoli przepis krok po kroku

Jeśli lubisz nowe smaki i do tego zależy Ci na zdrowym trybie życia, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

smalec z fasoli

Warzywny smalec z fasoli przepis

Wypieki Beaty
Przepis na domowy niskokaloryczny smalec z białej fasoli z cebulką i jabłkiem.
4.16 z 20 ocen
Czas przygotowania 13 hours
Czas wykonania 1 hour 30 minut
Czas całkowity 14 hours 30 minut
Porcje 30
Kalorie 145 kcal
Składniki

składniki na wegański smalec z fasoli

  • 150 g białej fasoli (suchej )
  • 1 cebula (średnia (około 100 g))
  • 1 jabłko (małe (około 100 g))
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 łyżka majeranku (suszonego )
  • sól i pieprz ( do smaku)
Instrukcja
 

Jak zrobić smalec z fasoli krok po kroku

  • Fasolę zalej gorącą wodą tak aby sięgała około 4 cm ponad poziom fasoli, przykryj i odstaw na całą noc do zmięknięcia – albo na 10-12 godzin (ale nie dłużej).
    150 g białej fasoli
  • Następnego dnia fasolę odsącz na sicie i obficie przelej zimną wodą.
  • Przełóż fasolę do garnka, zalej zimną wodą i gotuj przez około 1-1,5 godziny – aż fasola zmięknie.
  • Odcedź fasolę z wody i odstaw do wystudzenia.
  • Cebulę drobno posiekaj i podsmaż ją do zeszklenia na patelni z dodatkiem 2 łyżeczek oleju.
    1 cebula, 2 łyżeczki oleju
  • Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
    1 jabłko
  • Dodaj jabłko do cebuli, dodaj majeranek i smaż kilka minut.
    1 łyżka majeranku
  • Fasolę zmiksuj blenderem – tak aby zostały niewielkie kawałeczki.
  • Dodaj cebulę z jabłkiem i dokładnie wymieszaj.
  • Posól i popieprz do smaku :)
    sól i pieprz
  • Przechowuj smalec w lodówce.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 145kcalWeglowodany: 20.6gBiałko: 8.4gTłuszcz: 2.3gBłonnik: 0.7g
Słowa kluczowe smalczyk z fasoli, wegański smalec
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
smalczyk z fasoli

Smalczyk z fasoli – uwagi

Nigdy nie sądziłam, że kiedyś zjem smalec z fasoli – więcej – że sama go zrobię ;)

Bo co jak co, ale fasoli to ja jednak nie cierpię.

Dopiero Małgosia z Qchennych Inspiracji przekonała mnie do tego swoim przepisem na smalczyk roślinny.

Zrobiłam wszystko wg jej wskazówek – istotny jest tu sposób obchodzenia się z fasolą i faktycznie – smalec wyszedł bardzo smaczny i nie mam nim żadnych niechcianych „sensacji”.

dietetyczny smalec na kanapki

Jak zrobić smalec z fasoli – wskazówki

Aby zrobić wegański smalczyk musicie najpierw trzeba odpowiednio przygotować fasolę.

Zalać ją gorącą wodą i odstawić na całą noc. Potem trzeba ją porządnie przemyć wodą i ugotować.

Tak przygotowana fasola będzie lżej strawna i nie wywoła „gazów”.

Ostudzoną fasolę zmiksujcie blenderem i połączcie z podsmażoną cebulą i jabłkiem. Teraz jeszcze trochę przypraw i roślinny smalec gotowy.

Powiem wam jedno – to smakuje wybornie!

Gdyby ktoś mnie nim poczęstował, to myślę, że w życiu bym nie zgadła, że jest z fasoli, a nie z prawdziwego smalcu.

Wygląda i smakuje bardzo podobnie – a ma chyba z 6 razy mniej kalorii niż tradycyjny smalec z cebulką i jabłkiem.

smalczyk z fasoli

Smalec z fasoli kalorie

Porcja smalcu z fasoli (około 20 g) to jedynie 29 kalorii – jak dla mnie rewelacja – można jeść bezkarnie :) 100 g smalczyku to około 145 kalorii – nic tylko jeść :)

To kto się skusi na ten smalczyk z białej fasoli?

Dodam jeszcze, że z fasoli zrobicie nie tylko smalec, ale możecie też z niej upiec rewelacyjne ciasto czekoladowe – koniecznie spróbujcie.

Zapraszam was także do zapoznania się z moimi przepisami na dania obiadowe :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.16 z 20 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na pasty kanapkowe

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne warzywne pasty i smarowidła idealne na kanapki i do przekąsek. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2017 4 listopada

Podziel się przepisem

11 komentarzy

  1. 545b4c282b32b5c47f81cb318f7c1bf7?s=54&d=mm&r=g
    Krzysztof 2022 16 września w 22:05- Odpowiedz

    Definicja z wiki; „Smalec – tłuszcz zwierzęcy wykorzystywany w sztuce kulinarnej do przyrządzania potraw, jak również bezpośredniego spożywania.”
    Czemu tego nie nazwać zgodnie z rzeczywistością pastą z fasoli” ? Wegetarianie nie są gorsi od mięsożerców i nie muszą na siłę nazywać swoich potraw po „mięsnemu” np „wegański-schabowy”, a poz tym to kłamstwo – nie ma smalcu z fasoli,

  2. 521252a2df711d040aa9a0f528ac2d3d?s=54&d=mm&r=g
    Agaton 2021 26 marca w 10:27- Odpowiedz

    1 gwiazdka
    Za tłusty!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 26 marca w 10:40- Odpowiedz

      Jak fasola jest dla Ciebie za tłusta, to nie wiem co nie jest.

      • 9138cb5ae3b0427bf708a6a7e7629f1f?s=54&d=mm&r=g
        Daniel 2021 11 września w 04:51- Odpowiedz

        Robiłem bardzo fajny. Pozdrawiam

    • 9138cb5ae3b0427bf708a6a7e7629f1f?s=54&d=mm&r=g
      Daniel 2021 11 września w 04:50- Odpowiedz

      Ja ****** robisz smalec i jest za tłusty boze zjedz suchą kanapke i nie jojcz

  3. e9b61e2ed0e9c5d15303eae418a2ee43?s=54&d=mm&r=g
    Aleksandra 2020 27 stycznia w 14:04- Odpowiedz

    Czy można użyć Fasoli z puszki – jeśli tak to ile

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 28 stycznia w 12:50- Odpowiedz

      Możesz, trudno mi powiedzieć, ile waży fasola po ugotowaniu, bo jej nie ważyłam. Weź po prostu puszkę fasoli i dopraw ją do smaku :)

  4. aab9956b109c0913a41f35690eb49259?s=54&d=mm&r=g
    Magdalena 2020 13 stycznia w 21:50- Odpowiedz

    Jest przepyszny!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 14 stycznia w 09:24- Odpowiedz

      Dziękuję :)

  5. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Angelika_Monika Candy Pandas 2017 6 listopada w 18:58- Odpowiedz

    Robiłyśmy już wielokrotnie i nawet naszemu tacie bardzo smakuje :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 6 listopada w 20:06- Odpowiedz

      O proszę :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Smalec z fasoli przepis

Zapraszam dziś na rewelacyjny przepis na roślinny smalczyk z fasoli z cebulką i jabłkiem. Ten smalec wygląda i smakuje bardzo podobnie do tradycyjnego smalczyku, ale ma o niebo mniej kalorii. Dlatego jeśli jesteś na diecie wegańskiej, albo ograniczasz ilość zjadanych kalorii to wegański smalczyk z białej fasoli jest właśnie dla ciebie! Jak smakuje smalczyk z fasoli? Otóż on smakuje wybornie i jak dla mnie bardzo podobnie do tradycyjnego smalcu ze słoninką i cebulą.

Koniecznie wiec wypróbujcie ten przepis na wegański smalec z cebulką i tartym jabłkiem. Gwarantuję wam, że będziecie zaskoczeni jego smakiem! Podsuńcie ten smalczyk jakiemuś mięsożercy i popatrzcie jak na niego zareaguje :) Ciekawe czy się zorientuję, że to roślinny smalczyk :)

 Jak zrobić wegański smalec? Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku, zakupcie białą fasolę i przygotujcie ten smalec na przekąskę i na kanapki. Z fasoli smalec idealnie smakuje podany na chlebie z plasterkami ogórka kiszonego. Taka pajda chleba ze smalcem i ogórkiem każdego zadowoli swoim smakiem.

Wegański smalczyk z fasoli kcal

Ten dietetyczny smalec roślinny ma bardzo mało kalorii, bo do jego sporządzenia używamy jedynie odrobinę oleju do podsmażenia cebuli. Dzięki użyciu ugotowanej i zmiksowanej białej fasoli smalczyk ma niewiele kalorii i można go jeść bez wyrzutów sumienia.

Smarowidło z fasoli i cebuli będzie idealne na kanapki na śniadanie, przekąskę czy też kolację. Smarowidło na kanapki z fasoli i cebulki możecie również przygotować na imprezy i zaskoczyć wszystkich jego wyjątkowym smakiem. Wegańskie smarowidło na kanapki zasmakuje każdemu - nie tylko osobom na diecie wegańskiej. Spróbujcie koniecznie!

Wypróbuj także przepisy na baba ghanoush i hummus.