Spaghetti aglio olio e peperoncino
Przepis na proste i pyszne spaghetti aglio olio e peperoncino
Spaghetti aglio olio e peperoncino to klasyczne danie kuchni włoskiej, które zachwyca prostotą i intensywnym smakiem. Ta szybka potrawa skupia się na harmonii kilku wysokiej jakości składników: czosnku, oliwy z oliwek i ostrych papryczek. Intensywny smak czosnku, z nutą pikantności od chili i aromatem oliwy tworzą niezapomniane doświadczenie kulinarne. To danie doskonale sprawdza się jako szybki posiłek, a jednocześnie stanowi wykwintną propozycję dla miłośników kuchni włoskiej. Spróbuj tego przepisu na proste i pyszne spaghetti aglio olio e peperoncino, by poczuć smak autentycznych włoskich smaków w zaciszu własnej kuchni.
Spis treści
Spaghetti aglio olio e peperoncino przepis krok po kroku
Jeśli lubisz szybkie i do tego bardzo smaczne obiady, które przygotujesz z niewielu składników, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Spaghetti aglio olio e peperoncino przepis
Składniki
Instrukcja
Jak zrobić włoskie spaghetti z czosnkiem i oliwą
- Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.160 g makaronu
- Gdy makaron będzie gotowy przygotuj sos.
- Czosnek pokrój na cieniutkie plasterki, z natki pietruszki oderwij liście i je posiekaj.3-4 ząbki czosnku, 0,5 pęczka natki pietruszki
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojony czosnek i krótko przesmaż – uważaj aby go nie przypalić.3 łyżki oliwy
- Dodaj ostrą papryczkę, przemieszaj.1-2 łyżeczki płatków ostrej papryczki
- Dodaj makaron i energicznie wymieszaj całość.
- Wsyp natkę, posól i popieprz do smaku.sól i pieprz
- Nałóż makaron na talerze, posyp tartym parmezanem.parmezan
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Spaghetti z oliwą i czosnkiem – uwagi
Spaghetti aglio olio to włoska pochwała prostoty. Bo prościej już się nie da! To danie udowadnia jak niewiele składników trzeba, aby wyczarować przepyszny i do tego ekspresowy posiłek. Jak sama nazwa wskazuje ten makaron ma być przede wszystkim z czosnkiem i oliwą. To podstawa i w zasadzie nic więcej nie musicie mieć.
Ja przygotowałam wersję lekko rozszerzoną o ostrą papryczkę – użyłam suszoną i dałam jej sporo – po obiedzie czuć to było po piekących ustach – ale tak ma właśnie być. Dodatkowym składnikiem jaki użyłam jest natka pietruszki – gdy byłam dzieckiem nienawidziłam natki – przeszkadzał mi jej smak, jej zapach. A teraz lubię dodawać ją do dań. Tutaj – mimo sporej ilości natki – nie dominuje ona w smaku tylko ładnie łączy się z pozostałymi składnikami.
Jeśli kochacie włoską kuchnię, lubicie szybkie dania (góra 20 minut w kuchni), to koniecznie zróbcie spaghetti aglio olio i zaskoczcie domowników :)
A potem wypróbujcie przepis na spaghetti z zielonym groszkiem oraz na makaron z łososiem i szpinakiem :)
Ps. Ja ten makaron robiłam dla siebie i męża – ograniczamy ilość węglowodanów w diecie, więc użyłam po 80 g makaronu na osobę – możecie ugotować więcej – reszty składników spokojnie wystarczy na trochę więcej makaronu.
Polecane przepisy na spaghetti
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na szybkie i pyszne makarony z różnymi sosami i różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Spaghetti aglio olio e peperoncino przepis
Przepis na proste i szybkie spaghetti z oliwą i czosnkiem. To tradycyjne włoskie spaghetti to pyszne danie obiadowe do zrobienia w mniej niż 30 minut. Do tego potrzebne tu są tylko podstawowe składniki. Jeśli lubicie kuchnię włoską, to takie spaghetti z oliwą i czosnkiem to obiad dla was! Jego główną zaletą jest szybkość i prostota przygotowania.
Spaghetti z czosnkiem i oliwą
Koniecznie zajrzyjcie do mojego przepisu na spaghetti aglio olio i sprawdźcie jak zrobić szybkie spaghetti. Takie spaghetti to idealny przepis gdy macie mało czasu, a lodówka świeci pustkami. Na dodatek to danie jest wspaniałe! Proste składniki, czosnek i oliwa, a makaron z nimi smakuje obłędnie! Jeśli lubicie spaghetti, to wypróbujcie również mój przepis na spaghetti z groszkiem albo na spaghetti z łososiem i szpinakiem.