Stromboli przepis
Przepis na drożdżową zapiekankę z farszem w środku
Stromboli to wyjątkowe danie tudzież przekąska, które pochodzi z Włoch. Tu lekkie drożdżowe ciasto jest wypełnione różnorodnymi składnikami i zwinięte tworząc podłużną zapiekankę. Podajcie je na ciepło, a otrzymacie pyszny i aromatyczny posiłek.
Spis treści
Stromboli przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na ciekawą przekąskę do całej rodziny, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Przepis na stromboli
Składniki
składniki na stromboli
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki ciepłej wody ((do drożdży))
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- ok 250-300 ml ciepłej wody
- 30 g oliwy z oliwek
- 1 jajko (- dodatkowo – do posmarowania)
Instrukcja
Jak zrobić stromboli
- Drożdże pokrusz, zasyp cukrem i zmieszaj z trzema łyżkami wody – przykryj naczynie i odstaw na chwilę.10 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 3 łyżki ciepłej wody
- W dużej misce umieść mąkę, sól i oliwę, dodaj rozczyn drożdżowy oraz prawie całą wodę – wyrób ciasto.500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, ok 250-300 ml ciepłej wody, 30 g oliwy z oliwek
- W razie konieczności dodaj resztę wody.
- Gotowe ciasto włóż do miski, przykryj ją ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Po godzinie ciasto wyjmij i ponownie zagnieć.
- Podziel na 4 części.
- Każdą rozwałkuj tak cienko jak lubisz i nałóż ulubiony farsz (u mnie to był szpinak z fetą oraz podsmażony kurczak z pomidorkami koktajlowymi, tartym serem oraz ziołami).
- Sklej brzegi ciasta tworząc formę bagietki.
- Przełóż stromboli na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny.
- Bułeczki następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem i delikatnie natnij w kilku miejscach (możesz też po wierzchu posypać solą, bazylią, oregano lub innymi przyprawami).1 jajko
- Piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 25-30 minut.
- Podawaj na ciepło.
Prywatne
Włoskie stromboli – uwagi
Stromboli to taka wariacja na temat pizzy i kanapki ;)
Wykorzystujemy tu ciasto drożdżowe podobne jak do pizzy, tylko zamiast robienia placka, ciasto z farszem zwijamy i sklejamy (można go też ponacinać i ułożyć we wzór warkocza).
W kwestii farszu możecie wybrać taki, który będzie Wam najbardziej odpowiadał – ja w sumie robiłam 4 różne – córka miała z tartym serem i kukurydzą, syn z podsmażanym kurczakiem, kukurydzą i tartym serem, mąż zamiast kukurydzy miał pomidorki koktajlowe i świeże zioła, a ja mój ulubiony szpinak z dużą ilością czosnku i pokruszoną fetą :)
Po upieczeniu otrzymujemy kanapkę z farszem na gorąco – chociaż na zimno też powinna być smaczna (ja swoją pochłonęłam i nie dałam jej najmniejszej szansy na wystygnięcie – może następnym razem ;))
Stromboli może być fajnym obiadem (jako alternatywa dla pizzy), albo pożywnym podwieczorkiem lub kolacją.
Będzie też super na spotkania towarzyskie, bo można je łatwo pokroić na mniejsze porcje :)
Z podanej porcji wyszły mi 4 bardzo duże kanapki – dużo zależy od tego jak cienko rozwałkujecie ciasto – ja je wolałam bardziej puszyste.
Przepis na ciasto znalazłam na blogu Przepis na chleb
Polecane przepisy na przekąski z kuchni włoskiej
Koniecznie zobaczcie pyszne przepisy z kuchni włoskiej, które doskonale sprawdzą się jako przekąska, albo nawet posiłek. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na stromboli
Dziś mam dla was przepis z kuchni włoskiej - na bardzo ciekawą zawijaną pizzę. Taka zawijana pizza wyglądająca jak bagietka ma w środku ukryty farsz i podawana jest na gorąco. Taka kanapka na gorąco może mieć bardzo różne nadzienie - to już od was zależy co włożycie do środka. Warto zawsze dodać trochę sera, który się rozpuści pod wpływem gorąca w piekarniku. A tak to jakaś wędlina, czy kawałki kurczaka, ulubione warzywa i zioła.
Gorące bułki ze szpinakiem
Ja swoje stromboli zrobiłam ze szpinakiem i dużą ilością czosnku i sera feta. Jak dla mnie bomba! Wspaniały posiłek na ciepło, który smakuje wyśmienicie. Przygotujcie ciasto jak na pizzę, rozwałkujcie go cienko, nałóżcie farsz i zwińcie tworząc kształt bagietki. Taka zawijana pizza z farszem w środku to idealna przekąska, lunch lub kolacja. Gorąco polecam! A wielbicieli pizzy zapraszam do wypróbowania moich przepisów na najlepszą pizzę!