Szybkie ciasto czekoladowe
Przepis na proste ciasto czekoladowe z czekoladowym ganache
Zapraszam Was dziś na szybkie ciasto czekoladowe, które możecie przygotować bez użycia miksera! Aby zrobić to ciasto wystarczy wam miska i łyżka, a zrobienie czekoladowego ciasta zajmie wam zaledwie kilkanaście minut! To ekspresowe ciasto czekoladowe w stylu polskiego murzynka smakuje doskonale z grubą warstwą czekoladowej polewy. Spróbujcie koniecznie! Zobaczcie mój przepis wraz z filmem i bierzcie się do pieczenia :)
Spis treści
Szybkie i proste ciasto czekoladowe przepis z filmem
Jeśli lubicie szybkie i bezproblemowe ciasta do zrobienia na ostatnią chwilę, to koniecznie zobaczcie to ekspresowe ciasto.
Szybkie ciasto czekoladowe przepis
Wyposażenie
- Przepis na foremkę o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na ciasto czekoladowe:
- 200 g mąki pszennej ((1 i 1/3 szklanki) )
- 200 g cukru ((1 szklanka) – można dać 1,5 szklanki)
- 50 g gorzkiego kakao ((pół szklanki) )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 80 ml oleju (- 1/3 szklanki)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 180 ml mleka (- 3/4 szklanki)
- 180 ml wrzącej wody (zmieszanej z dwoma łyżeczkami kawy rozpuszczalnej – można bez kawy )
składniki na ganache czekoladowy:
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 g czekolady (gorzkiej )
Instrukcja
Jak zrobić ekspresowe ciasto czekoladowe krok po kroku
Krok 1 – przygotowanie ciasta czekoladowego
- W dużej misce zmieszaj suche składniki: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną.200 g mąki pszennej, 200 g cukru, 50 g gorzkiego kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- Dodaj olej, jajko i mleko – zmieszaj łyżką albo mieszadłem.80 ml oleju, 1 jajko, 180 ml mleka
- Wlej gorącą wodę z kawą i dokładnie wymieszaj.180 ml wrzącej wody
Krok 2 – przygotowanie formy do pieczenia ciasta
- Formę do pieczenia o średnicy około 22 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką – możesz też użyć bułkę tartą albo kaszę mannę.
- Przelej ciasto.
Krok 3 – pieczenie ciasta czekoladowego
- Wstaw formę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopnia w trybie góra/dół i piecz przez około 40 minut – do suchego patyczka. Patyczek włożony w środek ciasta po wyciągnięciu musi być suchy i nieoblepiony mokrym ciastem. Jeśli patyczek jest lepki, to wydłuż trochę czas pieczenia – możesz też zmienić ustawienie piekarnika na pieczenie samego dołu.
- Po upieczeniu ciasto czekoladowe ostudź.
Krok 4 – przygotowanie czekoladowego ganache na ciasto
- Aby przygotować ganache podgrzej w rondelku śmietanę kremówkę.250 ml śmietany kremówki
- Gdy się zagotuje zdejmij ją z ognia i dodaj połamaną czekoladę.250 g czekolady
- Poczekaj około 5 minut, a następnie dokładnie wymieszaj – aż czekolada się dobrze rozpuści i utworzy jednolitą i gładką masę.
- Poczekaj aż czekolada ostygnie i zgęstnieje.
- Posmaruj nią wierzch i boki ciasta.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Szybkie ciasto czekoladowe – uwagi
Polecam waszej uwadze, to szybkie ciasto czekoladowe. A ciasto nie dość, że jest ekspresowe, to jeszcze bardzo proste, bo mieszane łyżką w misce. Do tego przygotujecie je ze składników, które każdy ma w domu. Takie ciasto zrobicie ekspresowo, gdy spodziewacie się gości. Idealne dla wszystkich wielbicieli czekolady, bo to jest ciasto podwójnie czekoladowe. Czekoladowe ciasto z gorzkim kakao, a na nim grubaśna warstwa czekoladowego ganache.
Ja swój ganache zrobiłam z gorzkiej czekolady (ostatnio lubię mniej słodkie ciasta). Jeśli lubicie słodkości, to możecie użyć mleczną czekoladę – tylko wtedy użyjcie mniej śmietany kremówki – maksymalnie 200 ml.
Jak zrobić szybkie ciasto czekoladowe bez miksera – wskazówki
Do dużej miski wsypcie wszystkie suche składniki i wymieszajcie je krótko zwykłą łyżką, albo kuchenną rózgą. Dodajcie mokre składniki – oprócz wody – i wymieszajcie do otrzymania gładkiej masy. Teraz czas na gorącą wodę z kawą – tak po jej dodaniu ciasto stanie się rzadkie, ale tak ma być! Kawy dodajemy niedużo – zaledwie 2 łyżeczki, więc nie wpływa ona mocno na smak ciasta, za to wspaniale podkreśla smak czekolady. Nawet jeśli ktoś nie przepada za kawą, to nie będzie jej tu mocno czuł. Ale jeśli jej nie lubicie i nie lubicie w ciastach, to dodajcie tylko samą wodę – ale też ma być gorąca!
Ciasto przelewamy do formy (ja je również piekłam w foremce o wielkości 22/22 cm – wtedy było troszkę bardziej płaskie) i pieczemy.
Ile piec ciasto czekoladowe, aby było dobrze upieczone?
Ciasto pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i trybie góra/dół. Możecie również upiec je na termoobiegu, ale wtedy zmniejszcie temperaturę pieczenia do 170 stopni. Pamiętajcie też o sprawdzeniu patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Aby sprawdzić ciasto wystarczy patyczek do szaszłyków wetknąć w środek ciasta, tak aby doszedł do samego dna. Jeśli po wyjęciu patyczek nie jest oblepiony mokrym ciastem, to oznacza, że jest już dobrze upieczone.
Po upieczeniu ciasto studzimy i wtedy smarujemy je czekoladowym ganache.
Piekłam ostatnio ponownie to ciasto czekoladowe i przy okazji zrobiliśmy do niego filmik – zapraszam do jego obejrzenia – jeśli macie jakieś wątpliwości, to mam nadzieję, że ten film je wszystkie rozwieje.
Z tego przepisu otrzymacie ciasto na około 15 porcji – piekłam je w foremce o średnicy 22 cm.
Proste ciasto czekoladowe kcal
Ile kalorii ma ciasto czekoladowe? Moje ciasto w 100 g ma około 300 kalorii, więc nie tak źle. Myślę, więc, że nawet osoby na diecie redukcyjnej mogą sobie pozwolić na kawałek takiego czekoladowego ciasta :)
Zapraszam was również do zajrzenia do innych moich przepisów na ciasta czekoladowe.
Ps.
Przy okazji polecam wam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie mnóstwo pysznych i prostych ciast, ciasteczek i babeczek idealnych na różne okazje.
Polecane przepisy na czekoladowe wypieki
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na czekoladowe słodkości. Na blogu jest ich niezły wybór, więc na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy:
Nie znam osoby, która nie uwielbiałaby czekolady. Jej smak pobudza zmysły, rozpieszcza podniebienie oraz umila czas. Jest po prostu doskonała! Jeśli szukasz przepisu na szybkie ciasto czekoladowe - świetnie trafiłeś. To doskonała propozycja gdy pojawią się niespodziewani goście albo Twoje dzieci poproszą Cię o słodką przekąskę, a Ty nie masz pomysłu co przyrządzić. To niezwykle proste w wykonaniu ciasto czekoladowe pokocha dosłownie każdy, a co za tym idzie, niejedna osoba poprosi o przepis. Czekolada jest uwielbiana w każdej postaci, dlatego to ciasto zrobi furorę również na wielu innych przyjęciach – ten przepis na ciasto czekoladowe jest niezwykle uniwersalny. Posmakuje szczególnie dzieciom! Jeśli nie lubisz gorzkiej czekolady, a może po prostu jej nie masz, śmiało możesz użyć tej słodszej, mlecznej do wykonania ganache, którym polejesz ciasto. To proste czekoladowe ciasto z pewnością pozostanie w pamięci każdego łasucha! Zobaczcie koniecznie mój dokładny przepis ze zdjęciami na ciasto czekoladowe i obejrzyjcie specjalnie dla Was przygotowany filmik. Sami się przekonajcie jak proste i szybkie jest to czekoladowe ciasto. Jeśli lubisz bardziej słodkie ciasta, to nie ma sprawy - dodaj więcej cukru, a na wierzch użyj polewę z mlecznej czekolady zamiast z gorzkiej. Czekoladowe ciasto na oleju jest fajnie wilgotne i dzięki polewie czekoladowej długo zachowuje świeżość. Chociaż jestem przekonana, że długo to ono nie poleży ;) Pamiętajcie, że możecie urozmaicić ciasto dodając do niego np. odrobinę mielonego cynamonu albo przyprawy do piernika. Jeśli lubisz rozpieszczać swoich najbliższych piekąc im przeróżne smakołyki, koniecznie przejrzyj inne, równie doskonałe przepisy z użyciem czekolady. Przygotowałam dla Ciebie nie tylko ciasta, ale również babeczki czy tarty. Każdy znajdzie coś idealnego dla siebie.
281 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Szybkie ciasto czekoladowe przepis
Przepis na proste ciasto czekoladowe
Przepyszne ciasto! Bardzo łatwe, dodaję kawę orzechową z biedronki i bardzo fajnie nadaje posmak orzecha ❤️ Podoba mi się, że można zrobić w jednej misce i bez użycia miksera
Dziękuję bardzo i cieszę się, że ciasto smakuje :)
Dobry wieczór. 1 szkl. Ma 250g. Czyli trzeba mąki 330 g skoro 1 i 1/3 szklanki jest potrzebna?
1 szklanka ma 250g wody, a nie mąki. Szklanka mąki waży około 150g.
Ciasto petarda.
Mieciutkie, wilgotne. Jutro robię znowu.
Super!
Poleciałbym jak zwykle, ale ciasto smakuje spalenizną, a masa w środku prawie nie upieczona.
Jak długo powinno się piec z potrójnej porcji w dużej blaszce, pięke już ponad godzinę i jest jeszcze surowe.
Przełącz piekarnik na termoobieg (jeśli masz), a jak nie to na grzanie od dołu, tak aby mocniej się podpiekło od spodu
Pyszne
I Udało sie.
Super :)
A mnie wyszło coś nie tak bo ma tylko 1,5 cm wysokości. ;) ale dało się zjeść haha
A jaką miałeś foremkę?
Właśnie wyjęłam ciasto z piekarnika. Zrobiłam z podwójnej porcji na dużą blachę. Mam nadzieję że będzie smakowało tak jak wygląda, rewelka. Z tym że polewę zrobię sama i mam pomysł na następne pieczenie – przełożę bitą śmietaną. Przepis zapisałam w zakładkach.
Łaziłam po domu w poszukiwaniu czegoś słodkiego i w końcu po porażce poszukiwań, wpadłam na ten przepis w internecie jako pierwszy. Bez przekonania wymieszałam składniki, a gdy dodawałam gorąca wodę do masy to zastanawiałam się w duchu co mnie podkusiło żeby spróbować ten niedorzeczny przepis! Wlewałam do formy i już wiedziałam, że nie wyjdzie, no byłam pewna! Jakież było moje zaskoczenie, jakże szybko musiałam wszystko odszczekiwać, to tylko ja wiem. Ciasto wyszło idealne, leciutkie jak chmurkowe brownie. Pyszne, nie za słodkie, nie za gorzkie. Zapisuje na przyszłość i dziękuję.
Fajnie, że spróbowałaś i że ciacho zasmakowało
Czy mleko można pominąć albo czymś zastąpić?
Możesz użyć mleko roślinne, albo zastąpić wodą
Ciasto petarda wytrzymało 1 dzień:)
Dwa razy robiłam i mam dwa zakalce. Że moze mleko i jajka z lodówki?
Wykonalam to swietne ciasto tydzien temu i tak szybko zniknelo, ze nie zdazylam zfotografowac.Jutro zamierzam powtorzyc sukces. Jest pyszne, lekko wilgotne i naprawde czekoladowe.
Pozwoliłam sobie zmodyfikować lekko przepis o dodanie pomarańczy uwielbiam połączenie gorzkiej czekolady z pomarańczą. Zamiast 3/4 wrzątku dałam 1/2 a 1/4 dałam soku z pomarańczy i do śmietanki starłam skórkę i wycisnęłam sok. Dla mnie Lekko za mało więc następnym razem zetrę skórkę jeszcze do ciasta. Ale z przepisu korzystam już kolejny raz, szybkie ciasto do zrobienia i zachwyca każde podniebienie.
Świetny pomysł :)
Ciasto pychota !
Jak je najlepiej przechowywać je? W lodowce?
Nie, na zewnątrz. Możesz pod przykryciem, aby nie obsychało.
Ja się nie muszę martwić o przechowywanie… 1 dzień max 1.5 i amba Fatima… było i ni ma
Udało się, udało!!! Jestem okropną piekarką, strasznie złą kucharką, ale tym razem wyszło cudnie! Dziękuję!
Super, Ewa – brawo i smacznego :)
Proste szybkie i obłędne, doskonale, wysokie, puszyste , wilgotne,
Pyszne ciasto! Mieszał mój trzyletni synek, a teraz wszyscy się nim zajadamy :D nie wierzę, że jest aż tak dobre!
Super, bardzo się cieszę, że ciasto zasmakowało :)
Jak dla mnie najprostszy przepis na ciasto czekoladowe. Ciasto mocno czekoladowe i wilgotne. Zawsze wychodzi. Nadaje się nawet na mały torcik czekoladowy. Wystarczy tylko przełożyć kremem. U mnie to krem z ubitego kremu z kokosa (musi być powyżej 80% ekstraktu w mleczku kokosowym, mocno schłodzone, należy odlać wodę kokosową i ubić jak śmietanę kremówkę).
Mnie niestety nie wyroslo Nie dałem sody, ale 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, ale dodatkowo dałem calem czekoladę w kawałkach.
Gdzie mógł być błąd?
Ogólnie sody i proszku nie używa się w równych ilościach – soda jest o wiele mocniejsza od proszku do pieczenia i używa się mniej więcej 3 razy więcej proszku niż sody. W tym przypadku było za mało proszku. Stąd jest soda, bo za wiele proszku może spowodować, że ciasto będzie miało goryczkę.
Przepis idealny, ciasto czekoladowe wyszło pyszne. Wariacji na temat z innymi dodatkami choćby cynamonem i amaretto, spróbowałam na podstawie tego samego przepisu i wyszło cudeńko. Na pewno jeszcze nie raz z niego skorzystam, a co wymyślę jeszcze tego nawet najstarsi górale nie wiedzą…
Jutro będzie pieczone
A co zamiast kawy rozpuszczalnej bo to dla dziecka?
Nic, sama woda :) albo ewentualnie kawa inka – ale wystarczy sama woda
Dziękuję bardzo za przepis Ciasto wyrosło pięknie. Puszyste i wilgotne. W smaku przepyszne !!! POLECAM
Właśnie robię znalazłam je bo potrzebowałam na szybko zrobić zastępstwo na nieudany przepis z mascarpone jak tylko zrobię dam znać jak wyszło
Mam pytanie jeśli chciała bym zrobić na próbę raz ciasto bez dodatku kakao to ile muszę dać cukru by nie było za słodkie??
Przede wszystkim zamiast kakao daj pół szklanki mąki, co do cukru, to możesz dać 150 g i sprawdzić czy tyle wystarczy.
Uwielbiam ciasto czekoladowe w każdym wydaniu. Twoje pięknie się prezentuje na fotkach. Samemu robiłam różne jego wariacje i doszłam do wniosku, że fajnie też połączyć dwa przepisy na różne ciasta w jedno. Na stronie totemat.pl też o tym wspominają np połączenie przepisu z zebry i ciasta czekoladowego w jedno. Te co pokazałaś też wypróbuję, lubię robić je na różne sposoby, zawsze są nowe smaki.
Ciasto wyrosło udało się i jest naprawdę smaczne i przede wszystkim wilgotne tak jak lubię. Następnym razem dodam do środka pokrojoną czekoladę ❤️
Czy zamiast oleju można dać masło? Jeśli tak to jakie proporcje?? Z góry dziękuję za odpowiedź
Oczywiście, daj rozpuszczone i lekko ostudzone, tak około 70-80 g
A jeszcze pytanie jeśli nie chce dodawać kawy to sama gorąca woda wystarczy? Czy zamiast wody dać więcej mleka?
Wystarczy sama woda – tylko gorąca
Robiłam ostatnio wyszło pyszne robiłam w keksowce
Zrobilam na brytfannie prostokątnej, i nie dałam sody. Ciasto nie jest wysokie jak metrowiec, ale jakie pyszne! I faktycznie szybko się robi. Z tym że ja po 30 min wyciągnęłam z piekarnika, bo ciasto ciensze więc szybko się upiekło. Pozdrawiam!
Pyszota, a ja dodalam jablko pokrojone w kostkę obtoczone cynamonem hihi
Przepis super prostu zawsze fajnie wyrasta ! Cukru nie obcinam bo właśnie kakao jest gorzkie. W smaku rewelka !
Coś mi raczej nie wyszło bo po ugryzieniu kawałka czuć czyś dziwnym. Nie wiem o co chodzi, robiłam krok po kroku. Myślałam może że soda którą użyłam jest już nie dobra ale zrobiłam test i jest Ok. W kuchni pachniało obłędnie i ogólnie ciasto wyrosło i się dobrze upiekło tylko ten smak. Co zrobiłam złe? Dodam tylko ze użyłam trochę mniej cukru a wszystko inne jak w przepisie.
Może to być kwestia cukru. Do ciasta idzie sporo gorzkiego kakao a mało cukru, ty jeszcze zmniejszyłaś jego ilość. Myślę, że to główny powód smaku.
Dzień dobry! Ja z szybkim pytaniem ☺️ Można nie dodawać sody? Coś zamiast niej?
troszkę więcej proszku do pieczenia
Baaaaaardzo bardzo dziękuję ❤️❤️❤️
:)
Dzisiaj zrobiłam do tego dodatkowo zrobiłam sos malinowy i lody pyszne
Prodilabym o informacje ile ml ma 1 szklanka. Dziekuje
250 ml
Ciasto wyszło pyszne , mięciutkie puszyste i czekoladowe. U góry dałam rozpuszczoną czekoladę i kokos, I zamiast kawy rozpuszczalnej dolałam parzonej (bez fusów) pierwszy raz jadłam tak obłędne ciasto. Polecam 10/10 :)
Rewelacja!
Idealnie dobrane proporcje, ciasto wyrosło niczym na drożdżach. Jest wilgotne – co jest dla mnie kluczowe przy cieście czekoladowym.
Nic dodać nic ująć, przepis jest już mój! :)
Dziękuję bardzo :)
Zrobiłam to ciasto na urodziny mojej mamy bardzo jej smakowało :)) ❤
Super przepis!robi się błyskawicznie,wychodzi wilgotne i wysokie!Piękne jest!Kradnę przepis na zawszeDziękuję!
Ciasto pychota
Smacznego :)
Czy można użyć trochę mąki pszennej i mąki kukurydzianej lub samej mąki kukurydzianej i też wyjdzie?
Myślę, że jak część mąki zastąpisz kukurydzianą, to będzie ok. Trudno mi powiedzieć jak ciasto wyjdzie na samej mące kukurydzianej.
Pyszne szybkie proste czekoladowe cudeńko:)
Ciasto pieklam kilka razy,wszyscy sie zachwycaja ,tylko czemu mi specjalnie nie rosnie :-(
A dajesz trochę sody? Ogólnie ciasto nie jest mocno wysokie. Trochę ci rośnie, czy zupełnie nic?
Mi wyrasta bez sody, proszku daję 2 łyżeczki w miarę pełne. Cukru sporo bo i kakao sporo. Wyrosło w 20 minut aż się zdziwiłam. Korzystam z tego przepisu już 2 raz. Mam niewielkie zdolności do ciast a te się udaje idealnie. Dzieki
Mi niestety wyszedł zakalec ale to na pewno ja cos źle wymierzyłam. Szkoda bo przepis wyglądał na prosty. Chyba za dużo wody dodałam. Czy ciasto jak już przelewamy do formy powinno być mocno gęste?
Nie, ono jest bardziej płynne niż gęste.
Ciasto jest pysznie czekoladowe. Natomiast wydawało się tak rzadkie po dodaniu wody z kawą, że dodaję ok pół szklanki mąki więcej. Robiłam 3 razy. Za każdym razem super
No wlasnie, wydawało mi się że jest za płynne, dosłownie jak śmietana, więc dodałem więcej mąki, zamiast kakaa dałem kakao rozpuszczalne do picia… zobaczymy i mniej cukru.
Tak, ono jest płynne przed pieczeniem. Słodkie kakao nie bardzo nadaje się do wypieków
Przepyszne, właśnie będę robiła je poraz trzeci. Dwa poprzednie razy robiłam z podwójnej porcji.
Pycha!!!
super
Zakalec i to masakryczny
Robię je po raz 10. Za każdym razem trochę inaczej, bo zawsze czegoś brakuje. Raz daje 30g kakao zamiast 50, mniej cukru, mąkę orkiszową zamiast pszennej itp i zawsze wychodzi idealne :) Mokre, wyrośnięte i mocno czekoladowe!
Pyszne ciasto. Zjedzone w błyskawicznym tempie:)
Czy można zrobic to ciasto bez sody? (Proszę wybaczyć pytanie, ale pieczenie nie jest moja mocną stroną)
Tak, można
Dla mnie pyszne,idealny przepis bo na kwarantanie zostalo mi tylko 1 jajko i nie mialam maslo,wiec szukalam ciasta z olejem
Pieknie wyroslo,smakuje idealnie jest mokre.
Ze lubie bakalie to dalam troche sliwki suszonej i żurawiny
Polewe zrobilam z 2 lyzek kakao,wody 1/4 szkl. i cukru pudru 2 łyżki
KWARANTANNA ZMUSZA DO KOMBINACJI.
Jeżeli komuś ciasto nie wyszło to tylko i wyłącznie źle je zrobił. Mi wyszło pyszne i wcale nie jest cienkie. Ale jak ktoś nie umie to najlepiej zrzucić winę na zły przepis
Zrobiłam całkiem bez sody i polewy. Moja mama mówi, że pyszne, zjadła pół blachy. Dla mnie dziwne w smaku, ale myślę że to przez kawę, następnym razem dodam kawę lepszej jakości :) ogólnie puszyste, mokre i bajecznie proste. Jak zrobię jeszcze raz z inną kawą, to dam znać czy pomogło, na razie nie zaniżam oceny.
Z kawą parzoną po odcedzeniu fusów wychodzi obłędnie:)
Czy ten przepis mogę zrobić w formie prostokątnej? Pozdrawiam :)
Tak. Z tej porcji jest tak na formę 20/22. Jeśli masz większą, to zrób więcej ciasta.
Rewelacyjne, mocno czekoladowe, idealnie słodkie, szybkie. Mój mąż, który uwielbia brownie i wszelkie czekoladowe desery, dopomina się właśnie znowu o to ciasto bo wczorajszego juz nie ma a dla dzieci robię bez kawy, dodaje do wody kakao nesquick. Jest pyszne. Dziękuję.
Proszę bardzo :)
Wyszło znakomicie! Mokre i bardzo czekoladowe. Polecam, pycha
Super :)
Jest super dzięki
Wyszło super zrobiłem tydzień wcześniej i dziś powtarzam dzieki
Super :)
Ciasto pyszne! Mokre, mocno czekoladowe. Nie dałam kawy do wody, ze względu na dzieci i piekłam na papierze.
Górę posypałam cukrem pudrem. Polecam
Ciasto wyszło bardzo dobre, zdecydowanie zaspokaja chęć na czekoladowe desery (✿ ♥‿♥)
Nie było tematu. Już wszystko widzę … Ale wtopa hihi
Jeszcze nie piekłam ciasta. Dopiero trafiłam na tę stronę. Przepisy wyglądają super. Nie mogę doszukać się tylko temperatury pieczenia…
180°C przez 40min
Bardzo pyszne mokre dałam mniej cukru
Ciasto jest dobre, zwykłe.
Wy koneserzy smaku komentujący negatywnie ciasto na KAKALE, może wyśilijcie się bardziej i zróbcie sobie ciasto czekoladowe z CZEKOLADY, a nie szukacie najszybszego przepisu i ojejku nie smakuje mi.
A mi wyszło. Troszkę mniej dałam sody bo mam złe doświadczenia
Ciasto ma za dużo proszku do pieczenia w przepisie,nie smakuje najlepiej i śmierdzi chemią jak się je piecze. Sugerowałbym dać łyżeczkę proszku lub sody i na tym poprzestać, na taką ilość ciasta w zupełności wystarczy. Dałbym też trochę mniej kakao, byłoby mniej gorzkiego smaku.
Przepis genialnyCiasto puszyste i smaczne. Polecam
Niestety, ale to ciasto jest niedobre ;( wyrosło ładnie, ale smaku straszne :(
Przykro mi, że ciasto ci nie smakowało. Mi i mojej rodzinie smakuje bardzo.
Te ciasto to kpina. Ohydne. Cienkie jak paluszek. Bez smaku. Jestem mega wkurzona a dzieci smutne! Debilny przepis. Wszędzie w necie o tym napiszę!
Przykro mi, że się nie udało. Po ilości komentarzy oraz średniej ocenie jednak widać, że zdecydowanej większości przepis odpowiada. Może jednak popełniłaś jakiś błąd?
Ciasto jest dobre mało słodkie dzięki kawie mogła Pani dodać stewi lub ksylitolu było by słodsze albo zwyczajnie spróbować przed włożeniem do piekarnika i dosłodzić
Hahaha jaka gorycz :D
Wypowiedź poniżej wszelkiego poziomu.
Jeśli taki efekt końcowy to pewnie źle wykonane ciasto. Mi zawsze wyrasta więc jaki piekarz, takie ciasto
Czekalismy 40 minut, a ciasto jest niedobre, surowe ciasto smakowało lepiej niż efekt końcowy, smakuje jak kreda. UZYJCIE PAPIERU DO PIECZENIA A NIE MAKI NA SPOD TACKI
Ciasto strasznie kwasne od sody. Nie da sie zjeść. Wygląda super, ale podczas krojenia całkiem się rozpada.
Dwie gwiazdki za łatwość robienia.
Może dodałas łyżkę zamiast łyżeczki ? U mnie wszystko jest super
Zrobiłem jak w przepisie, w keksówce. Pięknie wyrosło (dałem i proszek i sodę zgodnie z proporcjami). Pycha :)
Witam, nie mogę zobaczyć wszystkich komentarzy, a kiedyś Pani odpowiadała na pytanie jak zrobić gnache bez czekolady, był przepis na gnache na maśle i kakale. Mogłabym prosić o ten przepis tym razem zapisze. Swoją drogą ulubione ciasto moich dzieci. Pozdrawiam
Patrycja, tak z głowy to nie pamiętam. Jak wrócę z urlopu, to sprawdzę i ci napiszę
Już jestem w domu i podrzucam przepis na polewę kakową – 100 g masła, 50g kakao (niecałe pół szklanki), 120g cukru pudru (niecała szklanka) około 4 łyżki mleka – masło rozpuść w rondelku, do gorącego dodaj kakao i cukier puder i dokładnie wymieszaj, dodaj mleka aby polewa miała odpowiednią konsystencję
Ciasto pyszne, dodałam trochę przyprawy korzennej. Robiłam z pierwszej wersji i mimo że podzieliłam ciasto między dwie blach (mała bankowa oraz podłużna) na obydwu wyrosło.
Nie uzywam proszku do pieczenia, gdyż po nim często jest zgaga.
Dodawanie sody oprócz proszku jest bezsensowne.
Wystarczy sama soda (jest zdrowsza a efekt ten sam)
boskie :-)
dziękuję :)
Ciasto super, bardzo smaczne.Wszystko robiłam, jak w przepisie, niestety bardzo mi wierzch popękał
Co może być tego przyczyną? Chciałabym na przyszłość tego uniknąć . Polałam polewą czekoladową i posypałam pokruszonymi bezami ukrywając niedoskonałość.
Widać piekarnik mocniejszy. Ja bym zmniejszyła trochę temperaturę pieczenia
Musiałam skomentować! To ciasto to mój pewnik! Idealnie wilgotne, mega czekoladowe i normalnie moja definicja idealnego Brownie ja żeby było trochę zdrowiej daje make pszenna pelnoziarnista, połowę z ilości cukru i polewam roztopiona gorzka czekoladą… Pycha!
ciasto super, polecam jeszcze posypać płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosa:)))
Super!
Aż musiałam zostawić wpis a nigdy tego nie robię. Ciasto MEGA!
Jako, że staram się nie wyrzucać jedzenia, trochę zmodyfikowałam przepis – zamiast części mleka dodałam sok z pomarańczy, która już leżała w kuchni jakiś czas i wołała żeby ją wykorzystać :D i zamiast kawy dodałam inkę, by moje dziecko również mogło sobie zjeść. No i piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm, więc wszystkie składniki razy 1,5 :) wyszło cudowne. Bez ganache, po prostu posypane cukrem pudrem :)
:)
Cześć, czy zamiast czekolady do kremu może być kakao?
Może być polewa z kakao jak do murzynka
Wyszło ok, chociaż trochę popękał. Dodałam w środek krem z mascarpone, śmietanki kremówki i jednego banana :)
Zrobilam na podstawie tego przepisu 2 ciasta, te same składniki, ale połowę bez kakao, druga polowe zmnieszałam z kakao i upieklam 2 keksowki, wyrosły Mega, polewę zrobilam bez śmietanki, ale jak to czekolada- zawsze pyszna. Szczerze polecam, szukałam pomysłu na szybkie ciasto bez konieczności dokupowania składników, lubie kuchnie resztkowa i „cos z niczego” a olej, mąka i mleko to składniki, które zazwyczaj są, proste, szybkie i tanie w wykonaniu, ubrudzilam tylko jedna miskę przy tym, dla mnie bomba, a w smaku obydwa, chyba dzięki tej kawie są obledne:) potroily swoją objętość przy pieczeniu, użyłam sody i być może to dzięki temu. Dziekuje za ten przepis, jeszcze nie raz wykorzystam :)
Przepis rewelacja wychodzi zawsze. Smakuje na sucho jak i doskonały spód do ciast z masami!!!!
Bardzo smaczne, dzis robimy z partnerem trzeci raz, tym razem dodamy kawalki banana. Dziekujemy za pomysl
Przepis świetny, ciasto pyszne. Czy zamiast czekolady na wierzch próbował ktoś dać owoce? Jabłka, gruszki?
Jeśli owoce, to raczej po upieczeniu z np bitą śmietaną
Nie wyszło zakalec…zrobiłam dokładnie tak jak w przepisie ♀️ Nie poddam się zrobię drugi raz , siostra piecze je co tydzień i jest zawsze dobre
Dodaj więcej mąki;) u mnie to rozwiązuje problem;) jak robię z przepisu to jest za rzadkie;) też by mi nie wyszlo gdybym nie dodała mąki;)
Najlepsze ciasto czekoladowe ever! Moje dzieci i my je uwiebiamy, syn twierdzi, że powinnam z tym ciastem wystartować z cukierenką :-). Kończy się zdecydowanie za szybko i grozi rodzinnymi bojami o ostatni kawałeczek. Dziecinnie proste i szybkie, a to ogromna zaleta, gdyż ja jestem noga z pieczenia ciast. A tak to można się łatwo popisać i zyskać uznanie. To również mój pierwszy kulinarny komentarz, ale tu warto naprawdę pochwalić autorkę. Lecę tak zachęcona obserwować inne Pani propozycje. Szapoba Pani Beato. Mega wypiek. Serdecznie pozdrawiam.
Dziękuję Dorotko, za tak miły komentarz :) Bardzo się cieszę, że ciasto zasmakowało rodzince. Popatrz i wypróbuj inne przepisy – znajdziesz wiele równie prostych! I wystarczy samo Beata :) Tutaj nie musimy sobie „paniować” :D
Genialny przepis, proste i smaczne, nasze ulubione, przekladam go powidłami, albo kremem czekoladowo orzechowym.
Super. Bardzo się cieszę, że ciasto zasmakowało :)
Czy można je upiec w keksówce?
Można, tylko wydłuż czas pieczenia
czy ciasto powinno być lejące się?
Przed pieczeniem tak ;)
Nawet pies nie chciał trącić. Zamiast młotka się nada. Zakalec potężny.
Psu chciała Pani podać ciasto czekoladowe z taka ilością gorzkiej czekolady i kakao?! To by go zabiło. Gratuluje pomysłowości…masakra
Ciasto bez smaku. Więcej go nie zrobię.
Mi zawsze wychodzi pyszne!!
Piekę je już, chyba z 50 raz
Bardzo proste, idealnie ciasto! Zrobione ekspresowo, w jednej misce, jednym widelcem! :) Zamiast kawy rozpuszczalnej kawa z ekspresu (dałam 3/4 kubka kawy). Nieszczególnie było ją czuć. Nastepnym razem chcialabym dodać trochę ekstraktu z wanilii. Myślę, że idelanie by suię komponował.
Ciasto wychodzi pulchne, mięciutkie, pycha!
A polewę na koniec udekorowałam kandyzowanymi kawałkami skórki pomarańczy! :) Wszyscy zachwyceni. Ciasto nie wyszło przesłodkie, więc to mega plus!:)
Z pewnością jeszcze kiedyś powtórzę ciacho! Idealne do zrobienia na szybko!
Cieszę się, że ciasto smakowało :)
Ciasto REWELACJA. Super puszyste i nie za słodkie. Na początku nie byłam pewno co do kawy, ale po zjedzeniu wyszło super. Poleca, żeby zrobić w formie od babeczek. Polecam
Uznałam, że spróbuję w formie babeczek. Ciastwo wyszło takie jak powinno. Teraz muszę jeszcze spróbować. Zobaczymy:)
Moje ulubione ciasto czekoladowe. Jest pyszne i najprostsze do wykonania. Zawsze wyrasta pięknie!
Wszystko zrobiłam wg.przepisu 2 łyżeczki proszku + 1 łyżeczka sody i ciasto wysokie na 3cm… Nie mam pojęcia czemu. Nie ma zakalca, jest pyszne. Piekę wiele ciast, a pierwszy raz mam taką sytuację.
Mi wyszło wyjątkowo niskie, co prawda blaszka większą o 2 cm, ale to nie powód żeby ciasto miało z 3cm wysokości… Co prawda się przepiekło i nie ma zakalca, ale drugi raz już nie zrobię :(
U mnie totalny zakalec a na pewno nie jest to moje pierwsze ciasto w życiu.
Uwielbiam je robić gdy najdzie mnie ochota na coś słodkiego :)
Czasami by je podrasować, przekładam je dżemem malinowym lub z czarnej porzeczki oraz kremem z serka mascarpone i śmietanki. Polany ganache wygląda jak mały torcik czekoladowy. Przepychota! :D
Super :)
Ciasto rewelacja! Szybko, bez biegania do sklepu po składniki.
Ja zmieniłam polewę na syrop z wody, cukru i kakaa.
Po raz kolejny robię to ciasto jest super.
Nie dodaję sody mam po niej zgagę zamiast sody łyżeczka więcej proszku do pieczenia.
Dziękuję bardzo za przepis! Ciasto wyszło wspaniałe i mocno czekoladowe – wyrosło nawet bardziej niż się spodziewałam :) Zmodyfikowałam go odrobinę, żeby coś od siebie dodać :D – zamiast kawy rozpuszczalnej – espresso świeżo zaparzone, ekstrakt waniliowy i dosypałam odrobinę soli.
Ciekawa jestem czym warunkujesz to czy uzyjesz papieru do pieczenia czy jednak tluszczu i maki/ bulki tartej do przygotowania blachy do pieczenia.
Za chwilke wyprobuje przepis i dam pozniej znac jak poszlo. Ciekawa jednak jestem czym warunkujesz to czy uzyjesz papieru do pieczenia czy jednak tluszczu i maki/ bulki tartej do przygotowania blachy do pieczenia.
Najczęściej tym co mam pod ręką :) Częściej wykładam po prostu papierem, bo jest szybciej. Ale formy nietypowe – jak do babki, to już smaruję i wysypuję mąką lub bułką tartą.
Ciasto rewelacyjne podbiło serce domowników, nawet piekę na wynos do mamy i teściowej bo obu bardzo smakuje ;)
Mega pyszne i łatwe ciacho wrzuciłam wszystko do miski dodałam sodę , potem wydrążyłam środek ciasta dałam krem czekoladowy i pozostałym ciastem uformowałam kopiec kreta .
Świetny pomysł!
To ciasto jest przepyszne ,lekkie puszyste ,mało słodkie,mega czekoladowe.Ostatnio nasze ulubione.Piekę z podwójnej porcji na duza blachę ,bo z jednej porcji ro za mało .Znika w w mig.Na święta zrobiłam wersje wypasiona ,przełożyłam je kawowym maskaropne i ozdobiłam podprażonymi orzechami laskowymi.To jest dopiero sztos.Polecam
Fajny pomysł na podrasowane ciasto :)
Pierwszy raz jak robiłam ciasto to nawet wyrosło (dodaje i proszek i sodę) a dziś.. placek płaski. Wszystko zrobiłam niby jak trzeba tylko się zastanawiam jak się smaruje ta blaszkę masłem i wysypuje mąką to cała czy tylko spód? Bo mama mówiła że jak całe wysmarowałam to nie wyrosnie… No i może miała rację.
Ja zwykle smaruję całą blaszkę. Tylko przy biszkopcie nie smaruję boków. A do co wyrośnięcia ciasta, to sama nie wiem, jakieś kapryśne jest. Mi wychodzi ładne, mimo, że piekę również w foremce kwadratowej.
ciasto było mega rzadkie, bałam się czy po upieczeniu nie będzie budyń… ale po 45 minutach w piekarniku patyczek był suchy :) teraz stygnie… ale sądząc po zapachu – w smaku będzie genialne :)
dzięki za przepis… uwielbiam szybkie ciasta, do których nie potrzeba miksera :)
Tak, ciasto jest rzadkie ale nie trzeba się tego bać :)
ja również robiłam dziś to ciasto, szklanka moja miała 250ml, dokładnie odmierzane proporcje i dodana soda jak zalecana a ciasto i tak wyrosło niskie mimo ze blaszkę to miałam chyba o średnicy 20cm wiec w teorii powinno wyjść nawet wyższe
Super ciasto, pyszne razem z braćmi zjedliśmy z okazji ich imienin. Użyłam mleka ryżowego, bo wszyscy nie możemy mleka, ale wyszło bardzo dobre. Zrobiłam do tego polewę z kakao, cukru i masła klarowanego. Wyrosło nie aż tak jak u pani, ale też nieźle :) Ogólnie to ma pani super bloga, bardzo podobają mi się te przepisy i na pewno będę tu wracać częściej :)
Super, moja forma to 24×24 i wyszło idealne. Piękne czarbiutkie ale to pewnie kwestia rodzaju kakao. Pyszne i szybkie :-)
Ciasto upieczone do suchego patyczka, wyrośnięte ale zapadnięty środek :) był taki przypadek? Czy jestem pierwsza?
Czy można zastąpić czymś kawę? Albo dodać po prostu wodę plus np przyprawę do piernika?
Może być kawa inka, albo sama woda
Przepyszne ciasto! Ciasto wilgotne i mega czekoladowe. Najlepszy przepis jakikolwiek do tej pory mialam.
Ile pojemności ma Pani szklanka? Ile ml wody się mieści?
Szklanka 250 ml
Mi ciasto wyszło rewelacyjnie, nie wiem jak niektórym paniom ciasto wyszło jak woda. Prawda, że gęste jakieś nie było, ale mi wyszło jak najbardziej prawidłowa gęstość, już nie raz robiłam inne ciasta o takiej konsystencji. Może problem u tych pań był w większej pojemności szklanki? Ja natomiast absolutnie polecam.
Bardzo się cieszę, że ciasto wyszło fajnie :)
Ciasto nie wyrosło, pomimo dodania łyżeczki sody oprócz proszku do pieczenia.
Co prawda ciasto mi się całe rozwaliło (ale to wina moich wątpliwych umiejętności cukierniczych i zapewne tego, ze wylała mi się połowa masy) natomiast smak jest SUPER z pewnością wrócę do tego przepisu, następnym razem wyjdzie jak trzeba
Na pewno
Dodałam troszkę więcej mąki – 1,5 szklanki i trochę mniej wody – pół szklanki. Proszku do pieczenia i sody dodalam po dość dużych łyżeczkach. Ciasto robiłam w keksówce. Piekłam 50 minut bo po 40 patyczek był jeszcze mokry. Po tym czasie ciasto pięknie i było bardzo udane
Niestety u mnie też po raz pierwszy fail :(
Jednak wolę ciasta o gęstszej konsystencji, to obecnie siedzi nadal w piekarniku, bo po 50 minutach okazało się, że w środku jeszcze płynne, zobaczymy co to będzie dalej.
No i nie wyrosło :/
Przepyszne zrobiłam dzisiaj mojej mamie jest zachwycona ❤
Pozdrawiam
Super :)
Ciasto Fenomenalne! Zrobione na Dzień Mamy. Od siebie na wierzch dodałam pestki z granatu – wyszło pysznie! Przepis jak najbardziej łatwy i udany. Konsystencja lejąca, ale TAK MA BYĆ! Ciasto pięknie rośnie (użyłam proszku do pieczenia i sody), a smak kawey rozpuszczalnej rzeczywiście nie jest wyczuwalny, jedynie podbija smak
Super :) Fajny prezent dla mamy :)
Przepyszne ciasto czekoladowe! Odkąd je pierwszy raz zrobiłam pieczę je prawie co tydzień! Mój chłopak nie daje mi spokoju, bo to jego zdecydowanie ulubiony wypiek. :D
Pozdrawiam Cię :*
super, bardzo mi miło :)
Powiem tak. Pierwszy raz wypróbowałam przepis pani. Niestety z pani proporcji ciasto jest mega płynne. Po dodaniu około 40g mąki dodatkowo ciasto uzyskuje właściwą konsystencję. 40 minut i 170 stopni i ciasto pięknie wyrosło i jest przepyszne. :) Przepis mimo wszystko godny uwagi. Zapisuję!
Ono takie jest.
Witajcie, dzisiaj zrobiłem , wyszło pyszne, dla chętnych podpowiem, że do ganache zamiast śmietany użyłem jogurt grecki i zamieniłem cukier zwykły trzcinowym w mniejszej ilości , pychota , mam zdjęcie, ale nie wiem czy i jak można dodać .
Pierwszy raz skorzystałem z Pani przepisu, wrócę niebawem,
Pozdrawiam
Czy naprawdę trzeba dodać aż 3/4 szklanki wrzątku? Przed jego dodaniem ciasto miało bardzo fajną konsystencję, a po dolaniu kawy zrobiła się z tego raczej zupa… Ratowałam się dodając trochę mąki. Ciasto jest jeszcze w piecu, zobaczymy co z niego będzie…
Nie znoszę smaku kawy. Czy w składniku „gorąca woda wymieszana z kawą rozpuszczalną” wystarczy po prostu pominąć kawę, czy należy też zmniejszyć ilość wody?
Tak, wystarczy dać samą wodę bez kawy. Ale powiem ci, że ta kawa nie jest mocno wyczuwalna – ona bardziej „podciąga” smak czekoladowy.
Dobry wieczór. Chciałam zapytać czy ciasto rośnie wysokie? Bo chciałabym z niego zrobić torcik i 1x go przełożyć kremem. No wasnie a czy może Pani podpowiedzieć jakiś krem na bazie serka mascarpone ale bez użycie śmietany? Pozdrawiam
Ciasto jest dość wysokie – da się go przekroić. Co do kremu na bazie serka mascarpone, to możesz zmiksować go z rozpuszczoną czekoladą – mniej więcej 1 tabliczka czekolady na opakowanie 250 g – jeśli używasz mleczną lub białą czekoladę, to już nie musisz dodawać cukru :)
Witam :) Po przygodzie z ciastem zebrą (około 2 dni temu ) postanowiłam spróbować coś innego z Pani strony. I padło na ciasto czekoladowe , napisze tak : REWELACJA ( co prawda robiłam w tortownicy o większej średnicy ) natomiast smak nieziemski. Polecam przepis . Ciasto po 40 minutach było gotowe ,troszkę masa mi się rozpływa i zastanawiam się czy na chwilę nie wrzucić do lodówki ? ( masę robiłam tę z kakao i masłem ponieważ brak śmietanki i gorzkiej czekolady ) Dziękuję !! Ps. Zebra prawdopodobnie wyszła taka mała bo miałam większą tortownicę ale zjedzona w jednym dniu :) pozdrawiam
Polewę można schłodzić, aby zgęstniała :) Bardzo się cieszę, że ciasta zasmakowały :)
Dodałam troszkę więcej mleka i w sumie mojemu wystarczyło 30 min :) super przepis, bo wyszło przepyszne!
Świetnie :)
A mi wykipiało, forma 23cm, wszystko ważone :C
Jak był ustawiony piekarnik?
Rewelacja! Ciasto jest pyszne:) Robi się błyskawicznie, a smakuje wybornie.
Bardzo dziękuję za przepis:)
Super, bardzo się cieszę, jak czytam takie komentarze :) zachęcam do wypróbowania innych przepisów.
Ciasto bardzo wyrosło ale to może dlatego ze wcześniej czytałem komentarze i piekłem dłużej i dałem trochę więcej proszku do pieczenia choć go nie czuć. Ciasto wyglada wspaniałe i tak samo smakuje. Pytanie czy te zdjęcia to twoje autorskie? Bardzo fajnie skomponowane i zachęcające do upieczenia. Przepis trafia do ulubionych :) Pozdrawiam
Dziękuję!. Wszystkie zdjęcia na blogu są mojego autorstwa :)
Wszyscy marudzący że jest za rzadkie – nie kłamią! Nie wiem od czego to zależy, ale robiłam to ciasto już drugi raz i kiedy po 40 minutach otworzyłam piekarnik i nim „ruszyłam” widać było że pod powierzchnią „skorupy” na górze jest morze ciasta. Ono doslownie falowało ;) ale pamiętałam że za pierwszym razem zostawiłam je ok dwukrotnie dłużej w piekarniku i było ok. Tym razem tam samo – po 70 minutach było dopiero idealne. Piekarnik nowy (nie ma roku). Grzanie góra + dół, temperatura 180 stopni. Nie mam pojęcia o co chodzi ale myślę że nie warto wyciągać go za szybko. Piszecie że jest zbyt płynne – dajcie mu wtedy więcej czasu. Jak dojdzie to jest obłędne :)
Te piekarniki teraz to tak bardzo różnie pieką. Też mam nowy piekarnik i piecze zupełnie inaczej niż stary – w starym mogłam w ciemno ustawiać czas pieczenia i zawsze było idealnie, a teraz to nie koniecznie. Jakby mniej równo piekł. Dlatego te czasy pieczenia są opisane „około” i do suchego patyczka :)
Przepis na ciasto jest superowy, uzywam go caly czas. Gnache nie probowalam bo robie krem z masla I cukru pudru I czekolady. Przepis polecam wszystkim ❤️
Super – bardzo się cieszę, że przepis tak zasmakował :)
Czemu woda ma być wrząca?
Taki jest przepis
Witam czym mogę zastąpić czekoladę?
Tą z polewy? Możesz zrobić na kakao – 100 g masła + 4 łyżki kakao + 4 czubate łyżki cukru pudru + 4 łyżki mleka – wszystko razem rozpuścić i odstawić do wystygnięcia i zgęstnienia.
Nie ganche nie wyszło :( nie chce zgęstniec …
Używałaś gorzką czekoladę? To już powinno być dość gęste zaraz po rozpuszczeniu. Jeśli nie gęstnieje, to wstaw do lodówki, albo wystaw na balkon na około 30 minut – po tym czasie wymieszaj i zobacz, czy jest dostatecznie gęste.
Witam:) przepis brzmi rewelacyjnie- mam nietypowe pytanie czy jest szansa zastapienia oleju czyms innym? Jak np rozpuszczone maslo czy oliwa z oliwek?
Oczywiście, może też być rozpuszczony olej kokosowy
Bardzo dobre Po dodaniu sody pięknie wyrosło
mam małe jajka, takie bio. Czy dodać 2?
i drugie pytanie, czy kawę rozpuszczalną dodać taką wrzącą? mam obawy :D
Możesz dać dwa jajka, co do kawy, to dajesz ją gorącą. Zalej i rób ciasto, w tym czasie ona delikatnie ostygnie – dajesz taką lekko ostudzoną, ale dalej gorącą :)
W przepisie nie ma nic napisane ,ze później to ganche trzeba ubić żeby było puszyste jak na zdjęciu
Tego się nie ubija. Podgrzewasz śmietankę, do gorącej dodajesz połamaną czekoladę i czekasz aż się zacznie rozpuszczać. Wtedy mieszasz, aby wyszła gładka masa. Lekko studzisz i smarujesz ciasto. Tyle tyle :)
Nie lubię kawy i nie chce aby ciasto nią pachniało. Jak to zrobić ? Dodać szklankę wody?
Tak, dodaj samą wodę
Fantastyczne! Uroslo świetnie, czarne od kakao, oplywajace czekoladą…
Ps
Trzeba patrzeć na datę ważności proszku do pieczenia… To częsta przyczyna nieopwodzeń w pieczeniu
Bardzo się cieszę, że ciasto przypadło do gustu :) A z tym proszkiem do pieczenia, to dobra rada :)
zamiast ganahe czym polać ciasto ? Może być zwykła gorzka czekolada ?
Oczywiście
Witam, ciasto rewelacja, przepyszne i przeszybkie – coś w sam raz dla mnie :) Tylko proszę o podpowiedź – zostało mi sporo ganache – jak długo można go przechować? W lodówce?
Pozdrawiam, Paulina
Bardzo się cieszę, że smakowało. Ganache to tydzień spokojnie może stać w lodówce. Przed użyciem go podgrzej, to będzie łatwiejszy w obsłudze
Witam,
czy forme do pieczenia mozna, zamiast maslem, posmarowac olejem kokosowym?
Myślę że tak, tylko potem wysyp ją trochę mąką, albo bułką tartą
Właśnie o takie ciasto mi chodziło.Szybkie,czekoladowe i wilgotne. Super. Wszyscy happy Przepis bardzo prosty, choć kucharka ze mnie średnia, dałam radę
No i super :) bardzo się cieszę, że ciasto zasmakowało – wypróbuj inne przepisy na takie proste ciacha :)
Dzień dobry,
Nie mam w domu kawy rozpuszczalnej w jakich proporcjach dodać espresso do ciasta?
Daj po prostu odpowiedni mniej gorącej wody – jeśli używasz około 50 ml espresso, to daj wtedy około 100 ml gorącej wody – tak żeby płyn miał razem tak około 3/4 szklanki
Ciasto jest wspaniałe! Nie urosło jak u pani, ponieważ mieliśmy blszkę o średbicy 28 centymetrów, ale w mojej cukierni robimy je w poprawnej nlaszce i rośnie super. Polecam także, aby ganache dodać posypki, albo ozdobić je bezami z lukrem.
Super :)
Ciasto wyszło przepyszne i bardzo wilgotne! Wszystkim w domu smakowało, dziękuję za ten przepis! I mam pytanie, jak Pani sądzi, czy to ciasto da się przełożyć kremem i zrobić z niego po prostu tort?
Myślę, że spokojnie :)
Ciasto pyszne, szybkie do zrobienia, poszło w mgnieniu oka. Miałam ciut większą blaszkę, ale wyszło wysokie trafia do ulubionych
Bardzo się cieszę, że zasmakowało :)
Pyszne i łatwe w przygotowaniu. Ja do ganache dodałam kaszki mannej, bo smiet. wlałam dużo za dużo, a czekolady miałam o połowę mniej, i mi nie zgęstniało, a po dodaniu kaszki było w sam raz :) i zamiast oblewac ciasto dookoła, przeciełam je na pół i do srodka włożyłam masę. Wierzch też posmarowałam masą i posypałam prażonymi płatkami mogdałów. Wyszło naprawdę dobre. A dodam, że ciasta ogólnie nie są moją mocną stroną
Fajny pomysł na krem :)
Zrobiliśmy z synem … wyszło przepyszne Wilgotne MEGA CZEKOLADOWE Już myślimy kiedy znów je upieczemy :)
Super!
W przepisie pisze Pani 200 g maki a w nawiasie szklanka i 1/4 szklanki zazwyczaj szklanka ma 250 g wiec może tutaj tkwi problem wyrastania ciasta złe odmierzanie składników Prosze podać ile ma być tej maki 200 h czy 250 g
Szklanka ma 250 g wody!!! Nie mąki, czy cukru – one mają inną wagę w tej samej pojemności! Albo mąkę ważysz na wadze – co ja bardzo polecam, bo szklanki mają teraz różną objętość, albo odmierzasz szklanką tyle ile w przepisie :)
Niestety nie wyszło, bardzo rzadkie było, jak dla mnie, i dlatego nie urosło. To chyba pierwszy raz kiedy ciasto mi nie wyszło.
Dobrze odmierzyłaś składniki? Ono jest dość rzadkie, ale nie tak żeby bardzo.
Bardzo dobre ciasto, szybkie, tanie i latwe w wykonaniu. Puszyste i smaczne
Bardzo się cieszę, że ciasto zasmakowało :)
wszystko jak w przepisie piekarnik ok a ciasto ma 1 cm grubości wcale nie rośnie przepis do kitu.
Bardzo interesujące jest to co piszesz panie haroldslabeciasto – bardzo ;) Jak widać na moich zdjęciach ciasto rośnie i ewidentnie nie ma centymetra wysokości.
Ciasto jest przepyszne, delikatne, wilgotne i mocno czekoladowe a przy tym bardzo szybko się je robi! Super przepis!
Dziękuję bardzo
Mam pytanko, co to za kuleczki czekoladowe, gdzie takie dostanę?:) Pozdrawiam! Ciacho zrobiłam, pycha i super szybkie:) co prawda mało wyrosło, ale i tak pyszne:)
To są takie mini groszki czekoladowe – czasami są dostępne w marketach – ja te kupowałam w sklepie internetowym z cukierniczymi dodatkami.
Mnie ciasto słabo wyrósł. Jaka może być przyczyną?
Trudno mi powiedzieć. Piekarnik działa ci dobrze?
Dziękuję bardzo za przepis – szybki, prosty, a ciasto po prostu przepyszne!!! Wilgotne, mocno czekoladowe – od pierwszego kęsa nasz ulubieniec :)
Super :) bardzo się cieszę, że przepis się przydał :)