Torciki serduszka na Dzień Matki
Przepis na pyszne torciki w kształcie serduszka
wpis sponsorowany
Dziś mam dla Was specjalny przepis idealny na Dzień Matki, ale nie tylko :) Takie torciki serduszka możecie podarować komuś kochanemu z okazji ich urodzin, albo z okazji jakiejś rocznicy. Samo przygotowanie tortu nie jest trudne, a to właśnie forma podania sprawia, że są takie wyjątkowe :) Jeśli boicie się trochę swoich umiejętności, to przygotujcie te torciki w ładnym pucharku i podajcie jak deser :) Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Torciki serduszka na Dzień Matki przepis krok po kroku
Przygotuj te urocze torciki na Dzień Matki albo na inną rodzinną okazję. Jeśli chcesz, to możesz nawet wykorzystać kupny gotowy biszkopt, aby praca poszła jeszcze szybciej i sprawniej :)
Torciki serduszka przepis
Wyposażenie
- Blacha do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.
Składniki
składniki na biszkopt do torcików
- 3 białka (z jajek rozmiar L )
- 3 żółtka
- 70 g cukru (1/3 szklanki)
- 60 g mąki pszennej (trochę ponad 1/3 szklanki)
- 40 g mąki ziemniaczanej (2 czubate łyżki)
składniki na krem śmietankowy z mascarpone do tortu
- 250 g serka mascarpone (mocno schłodzonego)
- 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- 2 łyżki cukru pudru
- 2-3 łyżki dżemu (truskawkowego z ksylitolem od Stovit )
składniki na dekorację tortu
- truskawki
- borówki
- kolorowa posypka
- ponch (trochę wody z cukrem i sokiem z cytryny)
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt do tortu
- Białka zmiksuj z cukrem aż będą gęste, mocno puszyste i lśniące.3 białka, 70 g cukru
- W tym czasie przesiej razem przez sitko obydwie mąki.60 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej
- Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.3 żółtka
- Wsyp mąki i delikatnie wymieszaj.
- Dużą formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyłóż ciasto i dokładnie wyrównaj.
- Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 12-15 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie większą foremką w kształcie serca wytnij serduszka.
Jak zrobić krem śmietankowy z mascarpone
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem.250 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru
- Gdy kremówka będzie już gęsta dodawaj do nie j po łyżce zimny serek mascarpone i miksuj do połączenia.250 g serka mascarpone
- Połowę kremu przełóż do woreczka lub rękawa cukierniczego.
- Do drugiej połowy dodaj dżem truskawkowy i dokładnie wymieszaj. Przełóż krem do drugiego woreczka.2-3 łyżki dżemu
- Ułóż jedno serduszko i delikatnie posmaruj go ponczem z wody i soku z cytryny.ponch
- Wyciśnij na serduszko jednego i drugiego kremu – jak chcesz możesz dołożyć trochę pokrojonych owoców.truskawki
- Na krem połóż drugie serduszko, nasącz go i ponownie wyciśnij kremy.
- Połóż trzecie serduszko, nasącz go i nałóż kremy.
- Na koniec udekoruj wierzch torcika świeżymi owocami oraz kolorową posypką.borówki, kolorowa posypka, truskawki
- Możesz zrobić torciki z kilku warstw ciasta.
- Torciki przechowuj w lodówce.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Przepis na mini torcik idealny na Dzień Matki
Dziś mam dla was pomysł na mini torciki serduszka idealne na Dzień Matki. Takie torciki wyglądają uroczo, a możecie je dowolnie zmieniać zależnie od użytych dodatków. Zrobiłam je w kształcie serduszek i przełożyłam delikatnie różowym kremem. W takim wydaniu torciki wyglądają niezwykle uroczo i na pewno wasze mamy będą nimi zachwycone!
Jak zrobić mini torciki w kształcie serduszka – wskazówki
Zaczynamy od upieczenia dużego i płaskiego biszkoptu. Następnie wycinamy w nim dużą foremką serduszka. Każde serduszko delikatnie skrapiamy lub smarujemy odrobiną wody z cukrem i sokiem z cytryny. Na ciasto wyciskamy krem – ja zrobiłam dwie wersje smakowe. Jeden krem był tradycyjny śmietankowy, a drugi lekko truskawkowy. Aby uzyskać truskawkowy smak, do części kremu śmietankowego dodałam dżem truskawkowy z ksylitolem od Stovit. Ten dżem jest dość drobny, więc nie musiałam go nawet specjalnie miksować, aby móc go dodać do kremu.
Na koniec torciki dekorujemy świeżymi owocami – jak truskawki, borówki, maliny – oraz drobną słodką posypką. Mi wyszły trzy takie torciki – jeden miał trzy warstwy biszkoptu, a dwa po cztery warstwy. Po przygotowaniu torcików zostaną wam resztki. Nie tylko biszkoptu, ale raczej też nie wykorzystacie całego kremu.
Jak wykorzystać resztki po przygotowaniu torcików?
Aby nie marnować produktów możecie z tych resztek zrobić bardzo prosty i szybki deser trifle. Do pucharków dodajcie kawałki biszkoptu, na nie nałóżcie krem i owoce – możecie ułożyć kilka warstw. Tak podany deser na pewno zasmakuje dzieciom – i nie tylko!
Mam nadzieję, że podoba się wam mój pomysł na te torciki serduszka i zrobicie takie swoim mamom!
Ja ze swojej strony życzę wszystkim Mamom tego co najlepsze, nie tylko w dniu ich święta, ale każdego dnia!
Ps.
Zachęcam was do wypróbowania innych moich przepisów na domowe torty oraz na ciasta z kremem.
Polecane przepisy na torty idealne na różne okazje
Jeśli lubisz piec torty i obdarowywać nimi twoich bliskich, rodzinę i przyjaciół, to koniecznie zobacz również inne moje przepisy na pyszne domowe torty. Na pewno znajdziesz tu przepis idealny dla siebie! Tutaj polecam trzy takie przepisy:
Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Tort w kształcie serca przepis
Przygotujcie dziś razem ze mną takie urocze małe torciki w kształcie serca. Ich przygotowanie nie jest trudne, a wyglądają tak uroczo, że każdy będzie nimi zachwycony. Możecie je przygotować na Dzień Mamy, Dzień Ojca albo na Walentynki. Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku na tort serduszko i upieczcie je jak najszybciej.