Tort Pavlovej (Tort Pavlowej)
Przepis na bezę Pavlova z bitą śmietaną
Tort Pavlovej to bardzo popularny deser bezowy złożony z dużej bezy podanej z bitą śmietaną i owocami. Ja korzystając z sezonu na truskawki podałam swoją Pavlovę ze świeżymi truskawkami oraz dodatkowo musem truskawkowym. Gorąco polecam taką bezę na ciepłe letnie dni.
Spis treści
Tort Pavlovej z truskawkami przepis krok po kroku
Tego lata upieczcie dla swojej rodziny pyszną i słodką bezę i podajcie ją z bitą śmietaną i truskawkami albo innymi owocami.
Tort Pavlovej przepis
Składniki
składniki na tort Pavlovej
- 6 białek (z jajek rozmiar L)
- 300 g cukru (1,5 szklanki)
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej ((można zrezygnować))
- 500 ml śmietany kremówki (- mocno schłodzonej)
- 125 g serka mascarpone (zimnego)
- 2-3 łyżki cukru pudru
- około 1 kg owoców
Instrukcja
Jak zrobić tort Pavlovej
- Ubij białka na sztywną pianę dodając stopniowo cukier.6 białek, 300 g cukru
- Na koniec wlej ocet i wsyp mąkę ziemniaczaną – delikatnie wymieszaj.1 łyżka białego octu winnego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Pianę wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj koło (aby sobie pomóc możesz na papierze odrysować koło przy pomocy tortownicy, albo dużego talerza).
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni i podpiecz bezę w tej temperaturze przez 2 minuty, a następnie zmniejsz grzanie do 120 stopni (termoobieg) i piecz bezę około 1,5 godziny.
- Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwi i pozwól bezie w ten sposób wystygnąć.
- Ubij śmietanę kremówkę na sztywno, pod koniec dodaj cukier puder i serek mascarpone.500 ml śmietany kremówki, 125 g serka mascarpone, 2-3 łyżki cukru pudru
- Śmietanę wyłóż na bezę.
- Na wierzchu ułóż pokrojone owoce.około 1 kg owoców
Prywatne
Tort Pavlovej z bitą śmietaną – uwagi
Dziś Dzień Dziecka, więc jest kolorowo, bardzo słodko, owocowo, przepysznie i baaaardzo kusząco :)
Tort Pavlovej (lub Tort Pavlowej) to jeden z najbardziej znanych na świecie tortów i nie ma się co temu dziwić, bo jest po prostu przepyszny.
Leciutki, delikatny, obłędny w smaku i do tego – jak on wygląda :)
Bezę najlepiej upiec dzień wcześniej, bo trochę się piecze, a potem musi wystygnąć, ale jeśli nie macie tyle czasu, to w 4 godziny powinniście się z tym wyrobić. Jeszcze macie czas, to szybko do roboty :)
Ten tort ma jedną wadę – NIE można się mu oprzeć, a przynajmniej ja nie potrafię :)
Ja do swojego tortu wykorzystałam świeże truskawki i dodatkowo polałam go zmiksowanymi truskawkami (jak szaleć, to szaleć).
Do bitej śmietany dałam pół małego opakowania serca mascaropne, aby kremówka się lepiej trzymała (można dać przy ubijaniu śmietan-fixa).
Sama beza jest bardzo słodka, więc do kremówki nie dajemy wcale cukru, albo co najwyżej 2-3 łyżki cukru pudru.
Zobaczcie również inne moje przepisy na bezy.
Polecane przepisy na bezę Pavlovej
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszną bezę Pavlovą w różnych smakach. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na tort Pavlovej
Tort Pavlovej czyli beza z kremem śmietankowym i owocami, to chyba najsłynniejszy tort na świecie. Stworzony na cześć baletnicy Pavlovej przez australijskiego cukiernika cieszy się niesłabnącą sławą i popularnością od lat. Również ja jestem pod urokiem tego torcika i uwielbiam w każdej odsłonie smakowej. Na blogu znajdziecie sporo różnych przepisów na bezę Pavlova, każdy inny, każdy pyszny. Moje dzieci również uwielbiają bezę Pavlovej i chodzą koło lodówki dopóki jej nie zjedzą :)
Beza Pavlova
Zobaczcie mój przepis na bezę Pavlovą z bitą śmietaną i owocami i zróbcie ją na weekend dla rodziny. Taki tort bezowy możecie również przygotować na święta i różne specjalne okazje. Gdy przygotujecie trzy blaty bezowe możecie zrobić torcik bezowy z owocami jako tort urodzinowy. Jak zrobić tort Pavlovej? To nie jest takie trudne, jak się niektórym wydaje. Upieczcie, a w zasadzie najpierw wysuszcie bezę - tak aby była sucha i chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku. Potem wystarczy już ubić bitą śmietanę, pokroić owoce i złożyć wszystko razem.
Tort pavlovej przepis
Dobrze jest schować gotową bezę do lodówki na kilka godzin. Tak aby beza ładnie się połączyła z kremem. Wtedy jej pokrojenie będzie znacznie łatwiejsze i beza nie będzie się tak mocno kruszyć podczas pieczenia. Mam nadzieję, że mój przepis na bezę i wskazówki pozwolą wam przygotować pyszną bezę pavlovą dla swojej rodziny. Zobaczcie również inne moje przepisy na bezy. Znajdziecie tam wiele inspirujących przepisów.