Ulubione ciasteczka orzechowe
Przepis na chrupiące ciastka z masłem orzechowym
Zapraszam dziś na moje ulubione ciasteczka orzechowe. Te kruche ciasteczka zrobione z masłem orzechowym i drobno posiekanymi orzechami smakują wręcz rewelacyjnie! Do tego ładnie trzymają wycinany kształt. Możecie je również podarować komuś w świątecznym prezencie. Zobaczcie mój przepis krok po kroku na kruche ciastka z masłem orzechowym i upieczcie je jak najszybciej.
Spis treści
Kruche ciasteczka orzechowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz chrupiące kruche ciasteczka, to na te święta koniecznie upiecz je z tego przepisu.
Ulubione ciasteczka orzechowe przepis
Składniki
składniki na kruche ciasteczka orzechowe
- 150 g kremowego masła orzechowego
- 300 g mąki pszennej (- 2 szklani)
- 2 żółtka (- u mnie z jajek L)
- 100 g cukru pudru (- 2/3 szklanki)
- 100 g orzechów (drobno posiekanych (ja użyłam włoskie))
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (posiekanej )
- dodatkowo jeśli będzie trudno uzyskać elastyczną konsystencję ciasta można dodać zwykłego masła (, albo śmietany)
Instrukcja
Jak zrobić orzechowe ciastka
- Wszystkie składniki umieść w dużej misce, albo na blacie i szybko zagnieć ciasto – w razie konieczności dodaj trochę miękkiego masła, albo śmietany (ja zwykle muszę dodać).150 g kremowego masła orzechowego, 300 g mąki pszennej, 2 żółtka, 100 g cukru pudru, 100 g orzechów, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- Ciasto uformuj w kulę, przykryj folią i umieść w lodówce na około pół godziny.
- Po tym czasie wyjmij ciasto i po kawałkach rozwałkuj podsypując mąką.
- Wytnij foremkami kształty i ułóż ciastka na wyłożonej papierem blaszce.
- Ciastka piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez 12-15 minut – do momentu aż będą rumiane.
- Po ostygnięciu możesz jej dodatkowo udekorować – ja je najbardziej lubię polane czekoladą i posypane orzechami, albo migdałami :)
Prywatne
Kruche ciasteczka z masłem orzechowym – uwagi
Jak sama nazwa wskazuje są to moje ulubione ciasteczka orzechowe i piekę je od lat na Boże Narodzenie.
Muszę przyznać, że zwykle podczas przygotowań zdarza mi się zakląć na ciasto – bo niestety, nie jest zbyt przyjazne do pracy, ale efekt końcowy zawsze mi wszystko wynagradza :)
Ciasto jest bardzo kruche w konsystencji, a dodatkowo kawałki orzechów i skórki pomarańczowej utrudniają gładkie rozwałkowanie i wycinanie ciasteczek, ale jeśli lubicie orzechy, to się nie zawiedziecie smakiem tych ciasteczek :)
Koniecznie spróbujcie :)
Z podanej porcji otrzymacie 3 blachy ciasteczek.
Ps. Koniecznie zobacz również mój przepis na idealne pierniczki na święta – je można jeść od razu!
Przepis pochodzi z archiwalnego numeru „Pani domu”.
Polecane przepisy na ciasteczka z orzechami
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne orzechowe ciasteczka. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: