Tort aparat fotograficzny
Ucierane ciasto kokosowe

Te babeczki bananowe upiekłam trochę przez przypadek, a okazały się strzałem w 10 🙂

Szczególnie zasmakowały mojemu synowi i nawet wziął je sobie do szkoły (w wersji bez kremu oczywiście).

Babeczki są bardzo aromatyczne, nie za słodkie i wilgotne, a do tego bardzo proste w przygotowaniu.

Świetnie smakowały z bitą śmietaną i odrobiną startej czekolady.

Z podanej porcji otrzymacie 12 babeczek.

bananowe3

bananowe2

bananowe1

Babeczki bananowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 12
Składniki
  • 1,5 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • pół łyżeczki sody
  • ¼ łyżeczki soli
  • 110 g rozpuszczonego masła
  • 3-4 dojrzałe duże banany
  • 2 duże jajka
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wykonanie
  1. W dużej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  2. W drugiej misce rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków banany.
  3. Dodaj do bananów masło, jajka i wanilię. Wymieszaj.
  4. Dodaj mokre składniki do suchych i zmiksuj razem.
  5. Nałóż do przygotowanych papilotek (mniej więcej po 2 łyżki na sztukę).
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 25 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu przestudź i udekoruj według uznania.

 

Tort aparat fotograficzny
Ucierane ciasto kokosowe

Related Post