Tort flaga brytyjska
Tort piłka dla Krzysia

Przepis na babeczki brzoskwiniowe z rozmarynem pochodzi ze strony Pora coś zjeść.

Zaintrygowało mnie to połączenie brzoskwiń z rozmarynem i muszę przyznać, że babeczki wyszły bardzo smaczne (mogą to potwierdzić moje koleżanki z pracy :)).

Dodatkowo ten przepis bierze udział w konkursie na Cooklet  – polega on na zebraniu jak największej ilości zdjęć tego samego przepisu (każde zdjęcie musi być od innej osoby).

Myślę, że ten przepis jest super i dlatego postanowiłam wesprzeć Adę w tym konkursie 🙂

Spróbujcie też upiec te babeczki – możecie je sfotografować i dodać do Cooklet.

brzoskwinie i rozmaryn4

brzoskwinie i rozmaryn2

brzoskwinie i rozmaryn3

brzoskwinie i rozmaryn1

Babeczki brzoskwiniowe z rozmarynem
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 14
Składniki
  • 160 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 120 g cukru
  • 100 ml śmietany 18 % (użyłam jogurt naturalny i było ok)
  • 2 jajka
  • 4 niewielkie brzoskwinie (bez pestek i skórki)
  • gałązka rozmarynu (opcjonalnie)
Wykonanie
  1. W dużej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  2. W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
  3. Brzoskwinie pokrój w kostkę, a listki rozmarynu drobno posiekaj.
  4. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj.
  5. Dodaj brzoskwinie i rozmaryn, zamieszaj.
  6. Przełóż ciasto papilotek.
  7. Piecz w 180 stopniach przez ok. 20 minut.
  8. Po upieczeniu przestudź.
  9. Ja swoje babeczki dodatkowo polukrowałam 🙂

 

Tort flaga brytyjska
Tort piłka dla Krzysia

Related Post