Reklama


Babeczki musli z jogurtem i owocami

Babeczki musli z jogurtem i owocami

 

zdrowe śniadanie z owocami

 

Mój syn miał ostatnio w szkole akcję „Jestem tym, co jem” i każda klasa miała przygotować po trzy proste, smaczne i zdrowe dania.

Ja przygotowałam dla klasy takie właśnie pyszne babeczki musli z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami 🙂

Same babeczki to w zasadzie domowa granola upieczona w foremkach na babeczki – płatki owsiane zmieszałam z rozgniecionym bananem i miodem – tylko tyle 🙂

Takie spody babeczkowe możecie przygotować od razu w większej ilości potem przechowywać je w szczelnym pojemniku – potem rano wyjmujecie kilka,nakładacie do nich jogurt naturalny, do tego ewentualnie odrobina miodu lub syropu klonowego, garść owoców, jakieś posiekane orzechy i pyszne, zdrowe, dietetyczne śniadanie gotowe 😀

Jeśli do babeczek użyjecie bezglutenowe płatki owsiane – albo inne płatki, to będziecie mieć zupełnie bezglutenowe śniadanie 🙂

Babeczki zrobiły furorę na kiermaszu i nawet mój syn powiedział, że zjadł dwie babeczki, chociaż w domu musli nie rusza – pewnie wasze niejadki również by się skusiły na taką pyszną, kolorową alternatywę dla tradycyjnego śniadania 🙂

Z tej porcji wyszły mi 24 mini babbeczki (w takiej formie do mini babeczek) oraz 2 normalne duże babeczki.

Ps. Przetestuj też przepisy na domowe granole 🙂

 

granola cups with berries

 

babeczki z granoli

 

musli z jogurtem i owocami

 

śniadaniowe babeczki musli

 

babeczki musli z jogurtem

 

Babeczki musli z jogurtem i owocami
 
Autor:
Składniki
babeczki:
  • 1 duży dojrzały rozgnieciony widelcem banan
  • około 70 g miodu
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 150 g płatków owsianych
dodatkowo do podania:
  • jogurt naturalny
  • miód lub syrop klonowy do posłodzenia
  • świeże owoce
  • opcjonalnie posiekane orzechy lub płatki migdałów
Wykonanie
  1. Płatki owsiane wymieszaj z płynnym miodem i rozgniecionym bananem.
  2. Foremki na babeczki delikatnie posmaruj olejem.
  3. Nałóż trochę masy do każdej foremki i wylep nią dno i boki foremki.
  4. Babeczki piecz w 160 stopniach przez około 12 - 15 min - aż będą lekko rumiane.
  5. Po upieczeniu ostudź i dopiero wtedy ostrożnie wyjmij babeczki z foremek.
  6. Podawaj z naturalnym jogurtem dosłodzonym do smaku miodem lub syropem klonowym oraz świeżymi owocami.
  7. Gotowe babeczki przechowuj w szczelnym pojemniku.
 

 

babeczki musli z owocami

 

Przepis na babeczki znalazłam tutaj.

Related Post

Reklama

%d bloggers like this: