Cukiniowe babeczki z malinowym kremem
Twarogowo-kakaowe poduszeczki

Dziś pierwszy dzień szkoły.

Mój syn rozpoczyna naukę w pierwszej klasie, a ja już się denerwuję.

Dla ukojenia nerwów moich i jak i mojego synka mam dla nas pyszne babeczki z kawałkami czekolady.

„Wisienką” na torcie jest tu krem z bitej śmietany i mascarpone oraz żelkowa dekoracja (takie cuda dostałam w sklepie z dekoracjami na torty – piękne i smaczne :))

Wszystkim dzieciom życzę inspirującego, ciekawego i owocnego nowego roku szkolnego 🙂

 

Przepis na babeczki pochodzi z mojego nowego nabytku – książki Marthy Stewart „Cupcakes”.

Z podanej porcji otrzymacie 24 babeczki.

z kawałkami czekolady1

z kawałkami czekolady2

z kawałkami czekolady3

Babeczki z kawałkami czekolady na dobry początek roku szkolnego
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 24
Składniki
  • 1,5 szklanki mąki
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 220 g miękkiego masła
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mleka
  • 200 g mlecznej czekolady (posiekanej na kwałki)
Wykonanie
  1. Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  2. Masło zmiksuj z cukrami na puszystą masę.
  3. Dodaj pojedynczo jajka do masy maślanej - po każdym jajku dokładnie zmiksuj.
  4. Dodaj wanilię i po trochu mąkę, na zmianę z mlekiem.
  5. Dodaj czekoladę i delikatnie wymieszaj.
  6. Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek.
  7. Piecz w 190 stopniach przez około 20 minut (do suchego patyczka).
  8. Po upieczeniu przestudź.
  9. Udekoruj bitą śmietaną, cukrem pudrem lub rozpuszczoną czekoladą.

 

 

Cukiniowe babeczki z malinowym kremem
Twarogowo-kakaowe poduszeczki

Related Post