Babka jogurtowo-cytrynowa

Zaktualizowany: 2023 19 września
babka jogurtowo-cytrynowa

Przepis na prostą jogurtową babkę cytrynową

Moja dzisiejsza babka – babka jogurtowo-cytrynowa to doskonałe ciasto do kawy, czy herbaty. Prosta w wykonaniu babka na jogurcie smakuje bardzo orzeźwiająco. A to zasługa skórki z cytryny oraz soku z cytryny dodanego do ciasta na babkę. Samą babkę przygotujecie nawet bez miksera – wystarczy wymieszać składniki łyżką. To chyba najprostsza babka jogurtowa z cytryną na świecie! Gorąco polecam!

cytrynowa babka na jogurcie

Babka jogurtowo-cytrynowa przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste, szybkie i fajnie orzeźwiające ciasta, to koniecznie upiecz tą babkę!

babka jogurtowo-cytrynowa

Babka jogurtowo-cytrynowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i bardzo prostą cytrynową babkę na jogurcie naturalnym.
4.57 z 41 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 45 minut
Porcje 13
Kalorie 316 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia babki z kominkiem.
Składniki

składniki na jogurtową babkę cytrynową

składniki na lukier cytrynowy:

  • 100 g cukru pudru ((2/3 szklanki) )
  • sok z połowy dużej cytryny ( – dodawany stopniowo)
Instrukcja
 

Jak zrobić babkę cytrynową z jogurtem

  • Zmieszaj razem (wystarczy łyżką) olej, jogurt, jajka, sok i skórkę z cytryny oraz cukier.
    2 jajka, 160 ml oleju, skórka starta z jednej cytryny, 2 łyżki soku z cytryny, 300 g gęstego jogurtu, 200 g cukru
  • Mąkę przesiej przez sito z proszkiem do pieczenia i solą.
    300 g mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szczypta soli
  • Dodaj mąkę do mokrych składników i wymieszaj, aż ciasto będzie gładkie.
  • Przełóż ciasto do foremki na babkę (takiej z kominkiem) i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Polej ciasto lukrem przygotowanym ze zmieszanego z sokiem z cytryny cukru pudru.
    100 g cukru pudru, sok z połowy dużej cytryny
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 316kcalWeglowodany: 39gBiałko: 5gTłuszcz: 16g
Słowa kluczowe babka jogurtowa, cytrynowa babka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
babka cytrynowa z jogurtem 5

Cytrynowa babka na jogurcie – uwagi

Kupiłam sobie ostatnio książkę Donny Hay „Szybko, świeżo, prosto” i muszę przyznać, że to bardzo ciekawa i przede wszystkim piękna książka z przepisami :)

Podzielona jest na przepisy „słone” i „słodkie”, a każdy okraszony jest rewelacyjnym zdjęciem – mówię Wam, ślinka sama cieknie od ich oglądania :)

Jako pierwszy wypróbowałam przepis na babkę, ale na pewno na blogu pojawią się jeszcze przepisy z tej książki.

Dziś będzie babka jogurtowo-cytrynowa – banalna do wykonania (nawet nie potrzebujecie do niej miksera), a do tego przepyszna.

Orzeźwiająca dzięki cytrynie, aksamitna w swojej teksturze, mięciutka, wilgotna i pachnąca.

Jak nie za bardzo przepadam za ciastami cytrynowymi, to ta babka smakowała mi wyjątkowo :)

Do tego długo zachowuje świeżość nie wysycha.

wilgotna babka cytrynowa

Jak zrobić babkę cytrynową – wskazówki

Otóż bardzo prosto!

Nie musicie nawet włączać miksera. Wystarczy zmieszać składniki łyżką, przelać do foremki do pieczenia babki i upiec.

Zamiast foremki z kominkiem możecie też użyć podłużną foremkę – taką jak do pieczenia keksa.

Po upieczeniu babkę ostudźcie i na koniec polejcie lukrem cytrynowym.

Najprostszy lukier na ciasto to cukier puder zmieszany z płynem, który go rozpuści. Tutaj polecam trochę soku z cytryny, aby dodatkowo podkręcić cytrynowy smak ciasta :)

Taka cytrynowa babka na jogurcie będzie rewelacyjna do gorącej herbaty, czy też kawy. Świetnie się sprawdzi na Święta Wielkanocne, ale również na co dzień (szczególnie, że przygotujecie ją – włącznie z pieczeniem – w maksymalnie godzinkę).

To tyle tytułem reklamy, teraz do roboty :D

Ps. Jeśli lubicie takie proste cytrynowe ciasta, to koniecznie zróbcie też ciasto cytrynowe z makiem – przeeepyszne :D

babka cytrynowa na jogurcie
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.57 z 41 ocen
Postaw mi kawę

A tu moje pierwsze zdjęcia tej babki cytrynowej – robione w 2015 roku.

babka jogurtowo cytrynowa 4 babka jogurtowa

Ps. Podaję przepis z moimi niewielkimi zmianami.

Polecane przepisy na ciasta cytrynowe

Jeśli lubisz w swoich ciastach cytrynowy smak, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na te pyszne ciasta. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2015 4 listopada

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

35 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Polecane przepisy

Babka jogurtowo-cytrynowa przepis

Zapraszam na bardzo prostą i szybką babkę na jogurcie naturalnym z sokiem z cytryny i skórką cytrynową. Taka babka świetnie smakuje i fajnie wilgotna. Jogurt dodany do ciasta na babkę dodaje mu wilgotności i pozwala jej dłużej zachować świeżość. Sok z cytryny sprawia, że babka ma świetny i orzeźwiający smak. Dodajcie też sok z cytryny do lukru, a babka jogurtowa będzie jeszcze smaczniejsza :) Jak zrobić babkę jogurtową? Przygotujcie sobie dwie miski - do jednej włóżcie suche składniki, a do drugiej mokre, zmieszajcie je, a następnie połączcie razem. Babka cytrynowa gotowa :) Już tylko wystarczy ją upiec i po lekkim ostudzeniu można zajadać.

Cytrynowa babka jogurtowa przepis

Zobaczcie mój przepis krok po kroku na babkę cytrynową z jogurtem naturalnym i przygotujcie ją na weekend do kawy, czy herbaty. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić babkę cytrynową. Uwierzcie mi, że każdy poradzi sobie z jej przygotowaniem. Taką babkę możecie również spakować dzieciom do szkoły, albo zabrać do pracy. Będzie idealna na drugie śniadanie :) Zjecie coś słodkiego, a jednocześnie zaspokoicie swój głód. Babka cytrynowa ma tak uniwersalny smak, że na pewno zasmakuje każdemu! A wam polecam również inne moje przepisy na babki.

Babka cytrynowa przepis

Cytrynowa babka zrobiona na jogurcie smakuje wybornie, a do tego wspaniale orzeźwia - szczególnie gdy będzie polana lukrem cytrynowym. Jeśli jednak chcecie ograniczyć nieco kaloryczność ciasta cytrynowego, to możecie zrezygnować z lukru, a babkę cytrynową posypać jedynie cukrem pudrem. W ten sposób zużyjecie o wiele miej cukru i obniżycie kaloryczność ciasta. Tak przygotowana ekspresowa babka cytrynowa będzie równie smaczna co polana lukrem. Spróbujcie obydwu wersji i sami zdecydujcie czy wolicie babkę z lukrem, czy babkę z cukrem pudrem.