Biszkopt Królowej Wiktorii z gruszkami
Przepis na biszkopt królowej Wiktorii z kremem czekoladowym
Zapraszam dziś na wyjątkowo apetyczny torcik przygotowany z pysznego i puszystego tłuszczowego biszkopta przygotowanego na maśle. Do tego lekki i cudnie słodki krem z białej czekolady oraz dużo gruszek pieczonych z dodatkiem miodu. Spróbuj koniecznie takiego biszkoptu królowej Wiktorii z kremem.
Spis treści
Maślany biszkopt królowej Wiktorii przepis krok po kroku
Jeśli lubisz puszyste ciasta przekładane kremem i owocami, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Biszkopt Królowej Wiktorii z gruszkami przepis
Wyposażenie
- Tortownica o średnicy około 22 cm. – najlepiej dwie takie tortownice
Składniki
składniki na maślany biszkopt królowej Wiktorii
- 200 g masła (miękkiego )
- 200 g cukru pudru (- 1 i 1/3 szklanki)
- 4 jajka (rozmiar L)
- 200 g mąki pszennej (- 1 i 2/3 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
składniki na krem z białej czekolady
- 500 ml śmietany kremówki
- 200 g białej czekolady
Instrukcja
Jak zrobić krem z białej czekolady
- Najlepiej przygotować go dzień wcześniej, bo wymaga schłodzenia przed ubijaniem.
- Śmietanę kremówkę podgrzej, do gorącej dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj, aby czekolada się rozpuściła.500 ml śmietany kremówki, 200 g białej czekolady
- Masę schłodź przez kilka godzin – a najlepiej przez noc.
- Schłodzoną masę ubij mikserem, aż będzie sztywna.
Jak zrobić maślany biszkopt królowej Wiktorii
- Zmiksuj masło z cukrem, aż masa będzie biała i puszysta.200 g masła, 200 g cukru pudru
- Dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj (jeśli masa ci się zważy, to się nie przejmuj, wszystko się naprawi po dodaniu mąki :)).4 jajka
- Mąkę przesiej przez sitko z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do masy maślanej.200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Podziel ciasto na dwie części, przełóż do przygotowanych foremek i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez 20 minut (możesz też upiec całość w jednej foremce, tylko wtedy wydłuż czas pieczenia do koło 40-45 minut – sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe).
- Po upieczeniu biszkopt ostudź i jeśli pieczony był na raz, to go przekrój na dwa blaty.
Jak zrobić pieczone gruszki do biszkopta
- Gruszki obierz, przekrój na połówki lub ćwiartki i usuń gniazdo nasienne.6 gruszek
- Ułóż je w wysmarowanej masłem formie żaroodpornej.masło
- Każdy kawałek gruszki posmaruj lekko z wierzchu miodem.miód
- Wstaw je do pieczenia razem z biszkoptem (ja robiłam to na dwóch poziomach piekarnika) w ten sposób zaoszczędzisz czas i pieniądze :)
- Piecz gruszki przez około 40 minut.
- Gotowe gruszki przestudź.
Biszkopt królowej Wiktorii z kremem – wykończenie:
- Połóż na paterze jeden z biszkoptów – jeśli chcesz, to możesz go lekko nasączyć.
- Wyłóż połowę kremu, a na wierzchu ułóż połowę gruszek.
- Przykryj drugim biszkoptem, wyłóż resztę kremu i resztę gruszek.
- Całość możesz dodatkowo udekorować wiórkami tartej czekolady.
Prywatne
Victoria Sponge Cake – biszkopt maślany – uwagi
Jeśli chcecie zrobić komuś niespodziankę, albo zachwycić wypiekiem, to biszkopt Królowej Wiktorii w tym wydaniu będzie strzałem w dziesiątkę :)
Sam biszkopt robiony jest na dużej ilości masła – według polskich standardów, to to już nie jest biszkopt, ale ciasto ucierane. Za to dzięki temu masłu ciasto nie jest takie suche jak tradycyjny biszkopt i tak na prawdę nie wymaga specjalnego nasączania.
No cóż – ja nie byłabym sobą, gdybym wszystko robiła „jak należy”, więc oczywiście temu biszkoptowi również nie poskąpiłam nasączenia – tym razem wybrałam wersję dla dorosłych i ciasto nasączyłam mocnym syropem z kawy – cukier rozpuściłam z odrobiną wody i kawą rozpuszczalną.
Do przełożenia wykorzystałam krem ze śmietany kremówki i białej czekolady (wyszedł obłędny), a całości dopełniły pieczone w miodzie gruszki.
Czy to za dużo jak na jedno ciasto? Skądże – wszystkie smaki świetnie się razem komponują :)
Biszkopt tak podany może stać koło najlepszych tortów :)
Spróbujcie sami :)
Podaję przepis na foremkę 22 cm średnicy (maksymalnie 24 cm).
ps.
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne ciasta z kremem – na pewno znajdziesz tam coś dla siebie.
Polecane przepisy na ciasta biszkoptowe
Jeśli lubisz lekkie biszkopty z kremem, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na te apetyczne ciasta. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Dziś zapraszam na przepis na biszkopt królowej Wiktorii, czyli tłuszczowy biszkopt przełożony kremem ze śmietany kremówki. Ja do swojego kremu dodałam jeszcze białą czekoladę, aby był bardziej bogaty w smak i słodycz czekolady. Poza kremem biszkopt Wiktorii przełożyłam pysznymi pieczonymi w miodzie gruszkami i posypałam tartą czekoladą. Tak powstał przepyszny i do tego piękny tort z białą czekoladą i gruszkami. Biszkopt maślany ma bardziej zwartą teksturę i idealnie nadaje się do tortów z cięższymi dodatkami. Na pewno nie "rozjedzie się" on pod ich ciężarem. Jeśli chcesz wiedzieć jak zrobić biszkopt królowej Wiktorii, to koniecznie zobacz mój przepis!
2 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Przepis na Victoria Sponge Cake
[…] biszkopt królowej Wiktorii aromatyzowany cytryną (zrezygnowałam z tradycyjnego biszkoptu), do tego przygotowałam lemon […]
[…] niedawno robiłam biszkopt Wiktorii z wersji „białej”, a dziś zapraszam na czekoladowy biszkopt Wiktorii z bitą […]