Tarta ze śliwkami i sosem ajerkoniakowym
Konkurs, konkurs 🙂

Od dłuższego czasu chodziło za mną brownie, a że w lodówce leżały i czekały na mą uwagę maliny, to postanowiłam upiec brownie z malinami. Połączenie czekolady i malin jest doskonałe, więc wiedziałam, że ciasto będzie mi bardzo smakować 🙂

Jako podstawę wykorzystałam przepis na brownie Andrzeja Polana podany kiedyś w programie „Między kuchnią, a salonem”. Odrobinę go zmieniłam – przede wszystkim dałam mniej cukru i zrezygnowałam ze skórki pomarańczowej i orzechów, a w zamian dałam właśnie świeże maliny. Był to bardzo dobry wybór, gdyż owoce wniosły fajny smak i konsystencję do raczej ciężkawego brownie 🙂

Przepis jest na blaszkę 25/30 cm.

 

 

 

 

Brownie z białą czekoladą i malinami
 
Autor:
Składniki
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g czekolady białej
  • 250 g cukru (200 g trzcinowego + 50 zwykłego białego, ale można użyć też w całości zwykłego)
  • 5 jajek
  • 100 g masła
  • 150 g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • około 500 g malin
Wykonanie
  1. Czekoladę rozpuść razem z masłem (ja to robiłam w mikrofalówce przez 1,5 minuty, a potem dokładnie wymieszałam) i odstaw do lekkiego przestudzenia.
  2. Jajka ubij z cukrem na puszystą, gęstą masę.
  3. Połącz mąkę z kakao i dodaj do ubitych jajek.
  4. Białą czekoladę posiekaj, maliny umyj.
  5. Do gotowego ciasta dodaj czekoladę i maliny i delikatnie wymieszaj łyżką.
  6. Przelej całość do przygotowanej blaszki.
  7. Piecz w 190 stopniach przez około 30 minut.
  8. Ciasto możesz podać już na ciepło - wtedy najlepiej smakuje z lodami 🙂
Notatki
Przepis na blaszkę około 25/30 cm.

Tarta ze śliwkami i sosem ajerkoniakowym
Konkurs, konkurs 🙂

Related Post