Mikołajek i słodkie przekąski - recenzja i KONKURS
Pianki marshmallows

Ciasteczka paluchy wiedźmy

 

ciasteczka paluchy wiedżmy

 

Muszę się tu bić w piersi i przyznać, że zawsze gdy widziałam te ciastka w sieci, to mnie brało obrzydzenie – szczególnie na widok tych z czerwonym sosem – blee.

Patrzyłam na te zdjęcia i nie mogłam zrozumieć, jak ludzie je w ogóle jedzą.

A w tym roku, chyba mnie jakaś starość dopadła, czy coś, bo siedzę sobie spokojnie, jak człowiek, przy kompie, coś tam sobie popiszę, coś przeczytam, aż nagle wpada mi do głowy pomysł.

Upiekę ciasteczka paluchy wiedźmy!!

Co!!

Co!!

No i upiekłam …. i nawet obrzydzenia nie miałam, tylko z tym czerwonym sosem nie ryzykowałam (tylko jak mi się tam te szufladki w mózgu poprzestawiały, to ja nie wiem, czy w przyszłym roku moje paluchy wiedźmy nie będą spływać krwią ;)).

Ciasteczka nie są takie straszne, a ich robienie idzie szybko – możecie włączyć do pieczenia dzieci – na pewno się im to spodoba 🙂

Tajemnicą ciastek jest ich schłodzenie tuż przed pieczeniem – ciasteczka rosną w trakcie i się rozpływają – dlatego też warto robić je cieńsze od normalnych palców.

Chociaż muszę przyznać, że zrobiłam trochę krótszych i lekko grubszych palców (takich jak od stóp) z połamanymi migdałami i te podobały się mi najbardziej 😀

Z podanej porcji otrzymacie mnóstwo paluchów – spokojnie z 70 sztuk – dzieci będą mogły poobrzydzać kolegów w szkole 😀

Inne przepisy na Halloween znajdziecie tutaj 😀

 

ciastka na halloween

 

ciasteczka paluchy wiedźmy

 

paluszki wiedźmy

 

ciastka paluchy wiedźmy

 

Ciasteczka paluchy wiedźmy
 
Autor:
Składniki
  • 225 g zimnego masła
  • 125 g cukru pudru
  • 1 jajko (użyłam rozmiar L)
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • około 100 g migdałów
Wykonanie
  1. W misce umieść suche składniki, dodaj pokrojone na kawałki masło.
  2. Całość posiekaj tworząc kruszonkę.
  3. Szybko zagnieć ciasto, owiń je folią spożywczą i schłódź w lodówce przez przynajmniej 30 minut.
  4. Po schłodzeniu odrywaj od ciasta mniejsze kawałki i roluj je na blacie posypanym mąką w cienki wałek (cieńszy niż palec), potnij ciast na mniejsze kawałki, w każdy wetknij na końcu pół migdała (trzeba go lekko wbić w ciasto, inaczej może odpadać po upieczeniu).
  5. Blachę z ciastkami przykryj folią i wystaw na balkon na około pół godziny (lub schowaj do lodówki - jeśli się zmieści).
  6. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni z funkcją termoobiegu (bez termoobiegu 200 stopni).
  7. Piecz ciasteczka przez około 10 minut - aż będę ładnie rumiane.
  8. Po upieczeniu przestudź.

 

Mikołajek i słodkie przekąski - recenzja i KONKURS
Pianki marshmallows

Related Post