Ciasteczka marchewkowe
Rabarbar pod kruszonką (crumble)

Zapraszam dziś na pyszne wiosenne ciasto cytrynowe z owocami – ja wykorzystałam borówki i maliny, ale sprawdzą się tu również inne owoce.

Ciasto jest bardzo proste do zrobienia i do tego szybkie – mieszamy w oddzielnych miskach suche i mokre składniki, potem je łączymy i pieczemy ciacho – prosto? Prosto 🙂

Dla smaku dodałam skórkę i sok z cytryny, ale możecie też wykorzystać swój ulubiony aromat.

Podaję przepis na tortownicę o średnicy 22 cm.

 

ciasto cytrynowe z owocami_3

ciasto cytrynowe z owocami_6

ciasto cytrynowe z owocami_4

ciasto cytrynowe z owocami_1

Ciasto cytrynowe z owocami
 
Autor:
Składniki
  • 1,5 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • pół szklanki oleju
  • skórka starta z jednej cytryny
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • około 250 g owoców
Wykonanie
  1. W dużej misce umieść suche składniki (również dodaj tu skórkę z cytryny).
  2. W drugiej misce umieść mokre składniki i wymieszaj.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj (tylko do połączenia składników).
  4. Przełóż ciasto do przygotowanej tortownicy o średnicy 22 cm, na wierzchu ułóż owoce.
  5. Piecz w 180 stopniach przez około 40-45 minut - do suchego patyczka.
  6. Po upieczeniu ostudź i udekoruj cukrem pudrem.

 

Ciasteczka marchewkowe
Rabarbar pod kruszonką (crumble)

Related Post