RSS
 

Ciasto wuzetka

22 mar
Tort Myszka Minnie
Zakwas

Pozostaję dziś dalej w kręgu czekolady i podam przepis na wuzetkę.

Jest przy tym może trochę więcej pracy, ale efekty są tego warte icon smile Ciasto wuzetka

wzetka Ciasto wuzetka 

 

Ciasto wuzetka
Drukuj
Autor:
Składniki
Ciasto
  • : 8 jajek, 250g cukru, 8 łyżek mąki, łyżeczka sody, 3 łyżki kakao
Krem i nadzienie
  • : 750ml kremówki, 3 łyżeczki żelatyny, 5 łyżek cukru pudru, 3 łyżki gęstej marmolady morelowej (myślę, że wiśniowa będzie równie dobra)
Polewa
  • : 250ml kremówki, 200g gorzkiej czekolady
Wykonanie
  1. Ubij jajka z cukrem na puszystą i gęstą masę.
  2. Następnie dodawaj porcjami mąkę wymieszaną z sodą i kakao (najlepiej mieszać teraz masę jakaś łyżką niż mikserem).
  3. Ciasto wlej do foremki (25 x 25 cm) wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
  4. Piecz 25 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrój ciasto na pół na dwa placki.
  5. Zrób krem: żelatynę rozpuść na parze w 5-6 łyżkach wody i ostudź. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Dodaj do niej przestudzoną żelatynę i cały czas mieszaj. 4 łyżki kremu odłóż do dekoracji.
  6. Blat ciasta przełóż do foremki (można go teraz nasączyć - co moim zdaniem bardzo służy temu biszkoptowi), wyłóż na niego całą pozostałą masę, przykryj drugim blatem (też proponuję go trochę nasączyć).
  7. Wierzch posmaruj marmoladą i wstaw do lodówki na godzinę.
  8. Zrób polewę: kremówkę podgrzej (nie gotuj), wrzuć do niej połamaną czekoladę. Mieszaj aż się rozpuści. Gdy lekko przestygnie, polej nią ciasto.
  9. Na wierzchu wyciśnij rozetki z odłożonego kremu. Całość wstaw ponownie do lodówki na godzinę.

 

Tags: , ,

Co o tym myslisz ?

 
Oceń przepis:  

 
  1. Zuza

    2013/03/11 at 17:30

    Zrobiłam ten tort tak jak pisało był przepyszny.