Chutney z czerwonej cebuli
Clafoutis z malinami

Czekoladowa tarta z awokado

tarta czekoladowa z awokado 10

Dziś mam dla Was przepis eksperyment – czekoladowa tarta z awokado i bananami na daktylowym spodzie.

Pyszna, aksamitna, zaskakująca smakiem, zdrowa i bezglutenowa 🙂

Czy trzeba pisać więcej?

Ok – pewnie zauważyliście to awokado, co? To nie przypadek – do masy czekoladowej dodajemy awokado – w smaku w ogóle go nie czuć, za to nadaje on kremowi super gładkość i aksamitność – mmmm.

Spróbujcie koniecznie, bo tarta warta jest zrobienia 🙂

Mam jeszcze dla Was jedną fajną podpowiedź dotyczącą awokado – aby krem był gładziutki i satynowy awokado musi być dojrzałe i miękkie. Jeśli Wasze awokado takie nie jest, to jest na to sposób (sama wypróbowałam) – zawińcie go w folię aluminiową i upieczcie w piekarniku nagrzanym do 100 stopni – przez tak około 10  minut – jeśli dalej będzie twardawe, to wydłużcie trochę czas pieczenia.

Przepis podaję na foremkę około 25 cm średnicy lub długą 10/30 cm.

tarta czekoladowa z awokado 1

 

tarta czekoladowa z awokado 4

 

tarta czekoladowa z awokado 5

 

tarta czekoladowa z awokado 6

 

tarta czekoladowa z awokado 8

 

tarta czekoladowa z awokado 9

 

tarta czekoladowa z awokado 11

 

Czekoladowa tarta z awokado
 
Autor:
Składniki
daktylowy spód:
  • 1 szklanka daktyli bez pestek - około 130 g
  • pół szklanki migdałów - około 80 g
  • 60 g oleju kokosowego
  • ¼ szklanki płatków owsianych - około 20 g (można pominąć)
krem czekoladowy:
  • 2 dojrzałe awokado - każde około 180 g
  • 2 duże banany - około 400 g (waga ze skórką)
  • ¾ szklanki gorzkiego kakao (około 80 g)
  • ¼ szklanki mleka
  • ksylitol lub miód - do smaku (ja dałam 3 łyżki ksylitolu i krem był tylko delikatnie słodki)
Wykonanie
spód:
  1. Migdały, daktyle i płatki owsiane zmiksuj razem aż będą drobne i miałkie.
  2. Dodaj rozpuszczony olej kokosowy i wymieszaj.
  3. Wyklej masą spód i boki formy o średnicy około 25 cm lub prostokątnej foremki 10/30.
  4. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
krem czekoladowy:
  1. Awokado obierz ze skórki i pokrój na kawałki, dodaj pokrojonego banana - rozgnieć wszystko razem widelcem.
  2. Kakao zmieszaj z mlekiem i ksylitolem lub miodem.
  3. Dodaj kakao do awokado - wszystko zmiksuj dokładnie blenderem na gładką masę - w razie konieczności dosłódź.
  4. Wyłóż krem na spód daktylowy.
  5. Schłódź w lodówce przez kilka godzin.

 

Pomysł na krem czekoladowy z awokado znalazłam tutaj.

Chutney z czerwonej cebuli
Clafoutis z malinami

Related Post