Tarta migdałowa z nektarynkami i brzoskwiniami
Sernik na cieście z jabłkami

 

Uwielbiam karmel, toffi, kajmak i wszelkie ciasta, słodkości i desery, które je w sobie zawierają.

Muszę się przyznać, że gdy otwieram puszkę kajmaku, to najpierw łyżką „sprawdzam”, czy masa jest na pewno smaczna 😉

To uzależnienie – wiem, o tym, ale nie zamierzam nic z tym robić 😉

Co najwyżej mogę mu dalej ulegać 😀

Dziś chciałam się z Wami podzielić bardzo prostym i szybkim przepisem na domowy karmel – będzie rewelacyjny do lodów, naleśników, pancakesów, ale również świetnie się sprawdzi jako składnik różnych ciast (już wkrótce się Wam przyda).

Sos z tego przepisu, gdy jest gorący jest płynny, wraz ze stygnięciem staje się coraz gęstszy. Jeśli będziecie go przechowywać w lodówce, to mocno stwardnieje.

Wystarczy go wtedy podgrzać krótko w mikrofalówce lub włożyć na chwilę do garnka z gorącą wodą, a następnie energicznie wymieszać (masło dodane do sosu może się wytrącać i trzeba go zmieszać z resztą).

Z tej porcji otrzymacie duży słoik masy.

karmel1

karmel3

karmel2

 

Domowy sos karmelowy
 
Autor:
Składniki
  • 110 g masła
  • 1 szklanka drobnego brązowego cukru
  • ⅓ szklanki śmietany kremówki
Wykonanie
  1. Masło podgrzej, dodaj cukier i mieszaj, aż cukier zupełnie się rozpuści.
  2. Na koniec dodaj śmietanę kremówkę i zamieszaj.
  3. Doprowadź masę do wrzenia i gotuj przez trzy minuty.
  4. Sos lekko ostudź i przelej do suchego słoika.
Notatki
Możesz dodać na koniec gotowania łyżeczkę soli - w ten sposób otrzymasz solony karmel.

 

Przepis znalazłam tutaj.

Tarta migdałowa z nektarynkami i brzoskwiniami
Sernik na cieście z jabłkami

Related Post