Cherry pie - czyli tarta wiśniowa
Tarta z marchewką i porem

 

Przygotowałam sobie ostatnio mały zapasik frużeliny truskawkowej i czekałam na atrakcyjniejsze ceny wiśni, aby przygotować sobie kilka słoiczków frużeliny wiśniowej – będzie idealna do wypieków wzorowanych na torcie z czarnego lasu, albo chociażby do moich ulubionych pancaksów lub naleśników 🙂

Ceny na ryneczku spadły i koleżanka kupiła mi 3 kg wiśni – poszalałam w kuchni i zrobiłam z nich 5 i pół słoika frużeliny (to pół do natychmiastowej degustacji) oraz dwa ciasta – trzeba dbać o współpracowników 😉

Wiśnie podczas drylowania puściły mnóstwo soku (dodatkowo zlałam sok, który zebrał się razem z pestkami), więc odstawiałam już dodatkowo wiśni z cukrem, aby puściły sok.

Przy wiśniach skorzystałam z tego samego przepisu, ale go zmodyfikowałam, więc podaję tutaj wersję „wiśniową” 😉

 

frużelina wiśniowa2

frużelina wiśniowa1

frużelina wiśniowa3

Frużelina wiśniowa do słoików
 
Autor:
Składniki
  • 1 kg wydrylowanych wiśni (razem z sokiem powstałym przy drylowaniu)
  • 2 szklanki cukru
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 2-3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (użyłam trzy, bo miałam bardzo dużo soku)
  • około 50 ml zimnej wody - do rozrobienia mąki
Wykonanie
  1. Wiśnie podgotuj razem z cukrem - w trakcie puszczą one jeszcze więcej soku - ja gotowałam około godzinę.
  2. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i zamieszaj.
  3. Mąkę zmieszaj z zimną wodą i dodaj do gotujących się wiśni, energicznie wymieszaj - powinien powstać ci kisiel.
  4. Przełóż frużelinę do wyparzonych słoików i od razu zamknij (nie ma potrzeby pasteryzowania słoików).
Notatki
Słoiki przed nałożeniem frużeliny należy wyparzyć wrzątkiem - zalewa się je do pełna wrzątkiem i pozostawia tak na około 15 minut (podobnie przykrywki), albo można je wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 100 stopni.

 

Cherry pie - czyli tarta wiśniowa
Tarta z marchewką i porem

Related Post