Torcik wuzetka
Szczęśliwego Nowego Roku 2015 🙂

 

Co powiecie na szybką i bardzo prostą propozycję sylwestrowo/karnawałową?

Karmelowy popcorn sprawdzi się przy takich okazjach (a śmiem twierdzić, że nie tylko :)) Gdy go raz sami spróbujecie, to na pewno będziecie go robić częściej 🙂

Popcorn lubi wielu z nas – a już szczególnie dzieci, tak samo jest z karmelem i karmelkami – a połączenie tych dwóch smaków  jest rewelacyjne.

Słodko-słony karmel otula cienką warstewką ziarna popcornu nadając mu kruchość i nieziemski smak – nie wspominając o wyglądzie.

Popcorn możecie kupić gotowy (jeśli kupicie wersję soloną, to wtedy nie dodawajcie już soli do masy karmelowej), albo zrobić samemu w domu (do przepisu będziecie potrzebować 100 g gotowego popcornu – około 10 szklanek).

Do gotowego sosu karmelowego należy dodać trochę sody oczyszczonej – napowietrzy ona masę i dzięki temu karmel nie stwardnieje na kamień i nie połamiecie sobie zębów 😉

Co najważniejsze – taki popcorn możecie przechowywać (w szczelnym pojemniku) do dwóch tygodni 🙂 – o ile będzie co przechowywać 😉

Ps. Popcorn robiłam w maszynce, więc bez użycia tłuszczu. Nie wiem, jak by się zachował popcorn zrobiony na tłuszczu, ale mam nadzieję, że taki też się nadaje 🙂

Ps2. Popcorn w karmelu w smaku przypomina mi szyszki z ryżu preparowanego które cieszą się na blogu sporą popularnością 🙂

 

karmelowy popcorn3

karmelowy popcorn1

karmelowy popcorn2

 

Karmelowy popcorn
 
Autor:
Składniki
  • 100 g gotowego popcornu
  • 200 g drobnego brązowego cukru trzcinowego
  • 120 g miękkiego masła
  • 80 g miodu
  • ¾ łyżeczki soli
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie
  1. W garnuszku umieść cukier, masło, miód i sól.
  2. Podgrzewaj mieszając co jakiś czas, aż cukier się rozpuści, a masa zgęstnieje (masa podczas podgrzewania może być lekko spieniona).
  3. Gdy karmel będzie gotowy zdejmij garnek z palnika i dodaj sodę (uważaj, bo może zajść gwałtowna reakcja), ostrożnie wymieszaj.
  4. Wylej karmel na gotowy popcorn i dokładnie rozmieszaj (ja miskę z popcornem przykryłam przykrywką i porządnie nim potrząsnęłam kilka razy, na koniec jeszcze wymieszałam łyżką).
  5. Popcorn przesyp na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę z piekarnika (ja wyłożyłam na dwie blachy).
  6. Podpiecz w 100 stopniach przez 1 godzinę (przemieszaj popcorn co 20 minut).
  7. Po upieczeniu przestudź i jeśli ziarna się posklejały delikatnie je rozdziel.
  8. Możesz przechowywać ten popcorn w szczelnym pojemniku przez 2 tygodnie.

 

Przepis znalazłam tutaj.

Torcik wuzetka
Szczęśliwego Nowego Roku 2015 🙂

Related Post