Przepis na domową konfiturę z pigwy
Dziś u mnie konfitura z pigwy, czyli dużych owoców wyglądających jak jabłka lub gruszki. Taka konfitura z pigwy to doskonały dodatek do placków i placuszków, ale również do rozgrzewającej herbaty. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Konfitura z pigwy przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepis na konfiturę z dużych owoców pigwy, to to jest przepis dla Ciebie!
Konfitura z pigwy
Składniki
składniki na konfiturę z pigwy
- 1,2 kg pigwy wielkości jabłek!!! (waga po wycięciu gniazd nasiennych)
- 1 kg cukru (można najpierw dać pół kilograma i dosypać więcej później do smaku)
- 1-2 szklanki wody (dodaj najpierw szklankę, a potem ewentualnie dolej więcej wody jeśli będzie taka potrzeba)
- 2 kawałki cynamonu ( lub 0,5-1 łyżeczka mielonego cynamonu (opcjonalnie))
Instrukcja
Jak zrobić konfiturę z pigwy
- Pigwę umyj, przekrój na pół, wykrój gniazdo nasienne i pokrój owoc w grubą kostkę.1,2 kg pigwy wielkości jabłek!!!
- Umieść owoce z sporym garnku, dodaj cukier, zamieszaj, dodaj wodę i cynamon.1 kg cukru, 1-2 szklanki wody, 2 kawałki cynamonu
- Gotuj na małym ogniu, aż pigwa mocno zmięknie (w trakcie gotowania owoce zmienią kolor na lekko pomarańczowy).
- Gotową konfiturę przełóż do przygotowanych słoiczków (polecam wstawienie słoików do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i "pieczenie" ich przez 15 minut).
- Słoiczki ustaw do góry dnem i przykryj ciepłym ręcznikiem (niech tak leżą do ostudzenia – najlepiej przez noc).
Notatki
Prywatne
Konfitura z pigwy – uwagi
Dostałam od koleżanki z pracy reklamówkę pigwy i myślałam, co mam z nią zrobić.
Mąż zagospodarował część na nalewkę (w tym roku powoli robi się całkiem ciekawy zestaw naleweczek ;)), a z reszty zrobiłam konfiturę z pigwy.
Idealnie pasuje zarówno jako dodatek do herbaty (pigwa nazywana jest polską cytryną), jak i do naszych weekendowych śniadań na słodko :)
I najważniejsze nie mylcie pigwy z pigwowcem (co jest bardzo częstym błędem)!!!
Pigwa jest drzewem (i to może być całkiem spore), a jej owoce są duże – wielkości jabłka.
Pigwowiec to krzew i jego owoce są małe, drobne (wielkości małej śliwki).
Moja mama też robi z pigwowca dodatek do herbaty. Kroi go bardzo drobno, zasypuje cukrem i albo w tej postaci pasteryzuje, lub zalewa jeszcze najpierw odrobiną wrzątku. Gdy pigwowiec puści sok będzie idealny na zimne jesienne i zimowe wieczory do gorącej herbaty.
Jak zrobić konfiturę z pigwy – wskazówki
Owoce są bardzo twarde, więc przyda się Wam porządny nóż, bo owoce trzeba przekroić, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w grubą kostkę.
Do gotowania dodałam cynamon, bo stwierdziłam, że ciekawie skomponuje się z kwaskowatym smakiem owocu (mój mąż się śmieje, że ostatnio do wszystkiego dodaję cynamon – to ewidentnie dowód na zbliżanie się zimy ;))
A wy robicie jakieś przetwory z pigwy? Jeśli tak, to jakie?
Wypróbujcie również inne przepisy na domowe przetwory.
Przepis znalazłam na blogu Matka wariatka.
Polecane przepisy na konfitury i dżemy
Wypróbuj również inne moje przepisy na słodkie przetwory z owoców. Tutaj polecam takie trzy przepisy: