Puszyste ciasto z brzoskwiniami
Odwrócone ciasto z morelami

Coś czuję, że przykułam Waszą uwagę moim tytułem postu 🙂

Lody na piwie??

Tak, właśnie lody na piwie – tylko nie na jakimkolwiek piwie, ale na Czarnej Fortunie.

Mój mąż ostatnio praktycznie nie pije innego piwa niż Czarna Fortuna (czasami robi wyjątek dla wersji wiśniowej lub mirabelkowej) i to właśnie on wynalazł przepis na te lody 🙂

Czarna Fortuna jest piwem ciemnym, dosładzanym. W smaku jest lekko karmelowo-kawowa i idealnie nadaje się do wykorzystania w kuchni – nie tylko do podpijania pod gorącym piekarnikiem 😉

Lody z użyciem Fortuny wychodzą przepyszne i bardzo oryginalne w smaku – z wyraźnie wyczuwalnym smakiem piwa 🙂

Myślę, że równie ciekawe byłyby lody z Fortuną wiśniową lub mirabelkową – zachęcam do wypróbowania tych wersji i podzielenia się spostrzeżeniami 🙂

Z tego przepisu wychodzi spora porcja lodów, dlatego możecie podzielić ją na dwie części i jednej dodać gorzkiego kakao – wtedy dostaniecie „wariację” czekoladową 🙂

lody na piwie_1

lody na piwie_4

lody na piwie_2

lody na piwie_5

 

Lody na piwie Fortuna 🙂
 
Autor:
Składniki
  • 2 szklanki śmietany kremówki mocno schłodzonej
  • 1 szklanka Czarnej Fortuny
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1 szklanka orzeszków (użyłam włoskie i migdały)
Wykonanie
  1. Śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem na puszystą gęstą masę - dodaj ekstrakt z wanilii.
  2. Masę śmietanową przełóż do maszynki do robienia lodów i w trakcie mieszania wlej piwo.
  3. Mieszaj lody przez około 1-2 godzinę - aż masa zacznie gęstnieć.
  4. Na koniec dodaj posiekane orzechy.
  5. Masę lodową przełóż do foremki i zamróź w zamrażarce przez kilka godzin.
Notatki
Masę możesz podzielić na dwie części i do jednej dodać trochę gorzkiego kakao. Jeśli nie masz maszynki do lodów, to przełóż masę z dodanym piwem do foremki, wstaw ją do zamrażarki i co jakiś czas przemieszaj widelcem masę.

 

Przepis wypatrzony na fan-pagu piwa Fortuna – tutaj podaję moją trochę zmienią wersję.

Tutaj znajdziecie oryginalny przepis 🙂

Puszyste ciasto z brzoskwiniami
Odwrócone ciasto z morelami

Related Post