Ciasto czekoladowe z sosem
Proste ciasto z malinami i kremem

makaron z kurkami

 

Makaron z kurkami i szpinakiem poleca się na obiad 🙂

Pewnie zdążyliście się już zorientować, że dodawane przeze mnie dania obiadowe, w głównie dania z makaronem – zdążyliście?

Nie da się ukryć – uwielbiam dania makaronowe, wszelkie pasty, spaghetti, lazanie, ravioli – bym mogła zamieszkać we Włoszech i nigdy z nich nie wyjeżdżać.

Obawiam się tylko, że przy tych wszystkich pysznościach moja figura poszła by w diabły 😉

Dlatego zwykle na obiad jem kaszę, a na takie szaleństwa makaronowe pozwalam sobie od czasu do czasu – a już makaronu niepełnoziarnistego nie jadłam od wieków.

Powiem krótko – ależ to było pyszne, a jak szybko pochłonęłam swoją porcję 🙂

I nie da się ukryć, że bardzo często musiałam sprawdzać czy sos kurkowo-szpinakowy jest już dobry i odpowiednio doprawiony 😉

Na usprawiedliwienie dodam tylko, że tego dnia wieczorem mieliśmy bieg na 10 km i dzięki makaronowi (oraz serniczkowi i ciastu z kremem, a i jeszcze lodom) zrobiłam swoją życiówkę na tym dystansie – i kto mi powie, że kalorie są beeee 😉

makaron z kurkami i szpinakiem 2

 

makaron z grzybami

 

spaghetti

 

prosty makaron

 

Makaron z kurkami i szpinakiem
 
Autor:
Ilość: 2
Składniki
porcja na dwie osoby:
  • 100-150 g makaronu (jeśli jadasz większe porcje, to ugotuj więcej)
  • 200 g kurek
  • dwie duże garście świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g gęstego jogurtu greckiego
  • 1-2 łyżki serka mascarpone
  • sól, pieprz do smaku
  • tarty parmezan
Wykonanie
  1. Kurki oczyść - włóż je na sitko, a sitko umieść w misce, zalej je wodą, przemieszaj, wodę zlej, powtórz czynność aż grzyby będą czyste - możesz też dodatkowo odciąć końcówki nóżek. Na koniec zalej grzyby gorącą wodą i odcedź.
  2. Większe grzyby pokrój na mniejsze kawałki, a te małe zostaw w całości.
  3. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
  4. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz - masło klarowane, olej rzepakowy, olej kokosowy - wrzuć grzyby, dodaj przeciśnięty czosnek i podsmaż kilka minut często mieszając.
  5. Do grzybów dodaj szpinak, zamieszaj i poczekaj aż zmięknie.
  6. Dodaj jogurt grecki oraz mascarpone, energicznie wymieszaj, zmniejsz ogień i duś całość przez kilka minut.
  7. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
  8. Makaron nałóż na talerze, dodaj sos kurkowo-szpinakowy a wierzch posyp tartym parmezanem.

 

 

Ciasto czekoladowe z sosem
Proste ciasto z malinami i kremem

Related Post