Czekoladowy tort z Psim Patrolem
Bułeczki z chałwą

pesto z pieczonymi pomidorami 8

 

Minęło już trochę czasu od przepisu „obiadowego” to mam dla Was fajny przepis na makaron z pieczonymi pomidorami – i nie tylko 😉

Żeby nie było – mięska tu nie znajdziecie, ale danie jest pyszne i bardzo sycące – i co tu dużo ukrywać – bardzo zdrowe i dietetyczne : ) Po prostu samo zdrowie 😀

Myślę, że będzie smakować nawet typowym mięsożercom – mój mąż zjadł je ze smakiem – dzieciom nawet nie próbowałam podawać, bo one ostatnio „wypięły” się na pomidory, że nie wspomnę o nienawiści do papryki. Tej drugiej ja też (muszę się przyznać) bardzo nie lubię – szczególnie słodkiej – jest dla mnie niejadalna. Za to gdy jest wcześniej upieczona, ma ściągniętą skórkę i jest podana z dużą ilością innych warzywek, to zjem i to nawet ze smakiem 🙂

Jeśli wiec i ktoś z Was nie przepada za papryką, to niech da szansę temu przepisowi, ale jeśli jest to zadanie ponad miarę, to po prostu upieczcie więcej pomidorów, albo zamiast papryki upieczcie cukinię lub bakłażana pokrojone w plastry – też będzie pysznie 🙂

Tutaj podaję przepis na dwie duże porcje – chociaż myślę, że sosu spokojnie wystarczy na trzy porcje.

pesto z pieczonymi pomidorami 1

pesto z pieczonymi pomidorami 2

pesto z pieczonymi pomidorami 4

pesto z pieczonymi pomidorami 6

pesto z pieczonymi pomidorami 7

pesto z pieczonymi pomidorami 8

Makaron z pieczonymi pomidorami
 
Autor:
Składniki
  • około 150 g makaronu pełnoziarnistego typ tagliatelle (waga suchego makaronu)
  • 6 średnich pomidorów (jeśli nie macie świeżych, to można zastąpić pomidorami z puszki - jedna puszka powinna być ok)
  • średnia czerwona papryka
  • 2 duże ząbki czosnku
  • cebula
  • około 12 czarnych oliwek (ewentualnie zielonych)
  • świeża bazylia
  • przyprawy - sól, pieprz, słodka papryka, odrobina cukru
Wykonanie
  1. Pomidory umyj, nakłuj widelcem w kilku miejscach, paprykę przekrój na pół i usuń gniazdo nasienne.
  2. Pomidory i paprykę ułóż w żaroodpornym naczyniu (papryka skórką do góry) i piecz w 180 stopniach przez 30 minut.
  3. Warzywa lekko ostudź, a następnie zdejmij z nich skórki.
  4. Pokrój warzywa w kostkę i przełóż do rondelka, dodaj wyciśnięty czosnek - podgotuj aż sok z pomidorów się zredukuje.
  5. Dodaj posiekaną bazylię oraz pokrojone oliwki, przypraw do smaku solą, pieprzem, słodką papryką oraz cukrem (cukier wydobywa smak pomidorów :)).
  6. Makaron ugotuj al dente.
  7. Wymieszaj z sosem.
  8. Przed podaniem możesz dodatkowo posypać parmezanem.

 

Przepis znalazłam na stronie Qchenne Inspiracje.

Czekoladowy tort z Psim Patrolem
Bułeczki z chałwą

Related Post