Pieczony rabarbar
Orzechowy sernik fistaszkowy

malinowa gryczanka 4

Malinowa gryczanka to pierwszy przepis z najnowszej książki Kingi Paruzel „Fit słodkości”, który wypróbowałam 🙂

Najpierw urzekło mnie zdjęcie, a potem sam przepis.

Stwierdziłam, że taki malinowy krem będzie idealnie pasował do mojego śniadaniowego wątku, szczególnie, że do tej pory nie jadłam kaszy gryczanej na słodko 🙂

Sam pomysł bardzo fajny i smaczny – co prawda krem po zmiksowaniu smakował trochę mącznie, ale nie przeszkodziło mi to w zjedzeniu całej porcji.

Myślę, że następnym razem nie będę miksowała kaszy gryczanej, a zmiksuję tylko owoce i użyję je jako sos do kaszy.

Wam zostawiam decyzję, co do końcowego wykonania 🙂

Kaszę należy wcześniej namoczyć przez kilka godzin, więc proponuję namoczyć ją na noc, a rano szybko zrobić krem – zajmie to góra 10 minut.

Podaję przepis na dwie spore porcje.

malinowa gryczanka 2

 

malinowa gryczanka 1

 

malinowa gryczanka 6

 

malinowa gryczanka 8

 

Malinowa gryczanka
 
Autor:
Składniki
  • 1 szklanka nieprażonej kaszy gryczanej - około 200 g
  • 1 szklanka malin
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki nasion chia
  • owoce do podania
Wykonanie
  1. Kaszę gryczaną zalej zimną wodą na co najmniej 4 godziny - a najlepiej na noc.
  2. Rano przelej kaszę przez sito i odcedź - odłóż około 2 łyżki kaszy.
  3. Pozostałą kaszę zmiksuj z malinami, bananem i połową łyżeczki cynamonu.
  4. Odłożoną kaszę podsmaż krótko na łyżeczce oleju kokosowego - w trakcie posyp pozostałym cynamonem.
  5. Podsmażoną kaszę wyłóż na papierowy ręcznik i zbierz nadmiar tłuszczu.
  6. Krem malinowy przełóż do dwóch miseczek, na wierzch wyłóż podsmażoną kaszę, nasiona chia oraz świeże owoce.
Notatki
Możesz nie miksować kaszy, tylko zmiksować same owoce i polać nimi kaszę.

malinowa gryczanka 9

Pieczony rabarbar
Orzechowy sernik fistaszkowy

Related Post