Tort z Superdetektywami z Kubusia Puchatka
Odwrócone ciasto rabarbarowe

Na gorące dni nie ma lepszej ochłody niż mięta, dlatego chcę dziś zaproponować pyszny miętowy sernik na zimno.

Do mojego oprócz świeżej mięty wykorzystałam dodatkowo miętowe czekoladki After Eight (które się nawiasem mówiąc zachowały bardzo dziwnie w cieście, gdyż zaczęło z nich wypływać nadzienie, co na szczęście w niczym nie zmieniło walorów smakowych sernika). Proponuję w masie umieścić całe czekoladki a nie pokruszone.

Lubię wysokie serniki, więc porcję z pół kilograma sera upiekłam w tortownicy o średnicy 16 cm (przepis podany jest na tortownice 22 cm), ale możecie wykorzystać również większą foremkę – wtedy trzeba zrobić trochę więcej spodu.

Zapraszam do wypróbowania przepisu, bo sernik wyszedł zaskakująco bardzo smaczny (sama się zdziwiłam tym, jak bardzo mi smakował).

miętowy sernik na zimno

miętowy sernik na zimno

miętowy sernik na zimno

miętowy sernik na zimno

miętowy sernik na zimno

Miętowy sernik na zimno
 
Autor:
Składniki
składniki spodu:
  • 135 g zmiksowanych ulubionych - suchych ciasteczek (ja dałam pełnoziarniste LU Digestive w czekoladzie)
  • 65 g rozpuszczonego masła
składniki sernika:
  • 1 kg sera twarogowego (tradycyjne polecam Piątnicę, albo ser z Lidla)
  • 200 g cukru
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
  • 8 łyżek zimnej wody
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 500 ml śmietany kremówki
  • świeża mięta
  • około 130 g czekoladek Afer Eight albo innych miętowych
Wykonanie
  1. Zmielone lub rozkruszone ciastka połącz z rozpuszczonym masłem i wyklej nimi spód foremki (najlepiej na jej spód położyć papier do pieczenia). Wstaw foremkę do lodówki.
  2. sto ml śmietany kremówki zagotuj z garścią mięty i zostaw pod przykryciem do wystudzenia, aż mięta odda smak i kolor. Po zaparzeniu odcedź śmietankę dobrze wyciskając ją z liści mięty.
  3. Do sera dodaj cukier i wszystko razem zmiksuj. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej krótko (około 10 sekund) w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, tak by żelatyna stała się płynna.
  4. Dodaj żelatynę i sok z cytryny do masy twarogowej. Garść mięty (tym razem same liście) utrzyj w moździerzu albo poszatkuj i dorzuć wraz z wystudzoną "miętową śmietanką"
  5. Pozostałe 400 ml śmietany kremówki ubij i dodaj do twarogu ostrożnie mieszając szpatułką. Na koniec dodaj całe czekoladki After Eight albo inne miętowe.
  6. Przełóż sernik na spód z ciastek i wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę. Przed podaniem zanurz nóż w gorącej wodzie, a następnie delikatnie oddziel ciasto od brzegu foremki. Wyjmij ciasto na talerz i udekoruj według uznania (proponuję polać go rozpuszczoną z odrobiną śmietany kremówki czekoladą).

Tort z Superdetektywami z Kubusia Puchatka
Odwrócone ciasto rabarbarowe

Related Post