Mirror glaze, czyli glazura lustrzana
Przepis na mirror glaze, czyli glazurę lustrzana
Jeśli szukacie pomysłu na efektowne, przepyszne i zachwycające wizualnie desery, polecam wypróbowanie mojego przepisu na mirror glaze! Ta lustrzana polewa to idealny sposób na ozdobienie ciast, babeczek i innych słodkości. Do przygotowania polewy potrzebujecie tylko kilku składników. Efekt końcowy to gładka, błyszcząca powierzchnia, która odbija światło i tworzy niesamowite wrażenie wizualne. Polewa ta jest prosta w przygotowaniu, a efekt końcowy z pewnością zachwyci Wasze podniebienia i oczy! Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Polewa lustrzana mirror glaze przepis krok po kroku
Jeśli chcecie w niebanalny sposób udekorować swój tort lub ciasto na zimno, to spróbujcie zrobić tą polewę lustrzaną. Możecie ją zrobić w dowolnym kolorze :)
Mirror glaze, czyli glazura lustrzana przepis
Składniki
składniki na mirror glae
- 175 g białej czekolady
- 75 ml wody
- 150 g cukru
- 100 g słodzonego mleka skondensowanego
- 10 g żelatyny (+ woda do żelatyny)
- barwnik spożywczy (w dowolnym kolorze)
Instrukcja
Jak zrobić polewę lustrzaną mirror glaze
- Żelatynę zalej wodą – tylko tyle aby ją zakryła i odstaw do napęcznienia.10 g żelatyny
- W rondelku podgrzej wodę, cukier i mleko skondensowane, gdy masa zacznie delikatnie gotować się na brzegach dodaj żelatynę i mieszaj aż się rozpuści.75 ml wody, 150 g cukru, 100 g słodzonego mleka skondensowanego
- Czekoladę posiekaj i umieść w dużej misce, zalej ją gorącą masą z rondelka i mieszaj aż czekolada się dokładnie rozpuści – jeśli masz z tym problem, to możesz masę zmiksować blenderem.175 g białej czekolady
- Od razu po rozpuszczeniu czekolady przelej całość przez gęste sito.
- Teraz możesz dodać do glazury barwnik spożywczy – delikatnie wymieszaj, aby nie tworzyć pęcherzyków powietrza.barwnik spożywczy
- Odstaw polewę do wystudzenia – do temperatury około 30 stopni – musi być lekko gęsta, ale dalej płynna.
- Ciasto które chcesz udekorować mirror glaze najlepiej wstawić na trochę do zamrażarki, aby było porządnie zimne – wtedy masa szybciej na nim zastygnie.
- Dno formy lub blachy wyłóż papierem do pieczenia, na środku postaw miseczkę, albo np. kubek, na nim postaw ciasto.
- Wylej polewę na ciasto, tak aby swobodnie spływała z jego boków, w razie konieczności wyrównaj szpatułką.
- Pozostaw ciasto na kilkanaście minut – tak aby spłynął nadmiar polewy.
- Oczyść spód ciasta z "sopelków", a ciasto schłodź w lodówce przez kilka godzin – tak aby polewa stężała.
- Przed podaniem udekoruj wg uznania.
- Polewę, która spłynęła z ciasta możesz zebrać do szczelnego pojemnika i wykorzystać później – wystarczy ją podgrzać do temperatury około 30 stopni i dokładnie wymieszać.
Prywatne
Polewa lustrzana na tort – wskazówki
Dzisiaj mam dla was przepis na popularną ostatnio mirror glaze, czyli glazurę, tudzież polewę lustrzaną. Jej ogromną zaletą jest, że możecie ją zrobić w dowolnym wymarzonym kolorze, może być nawet wielokolorowa. Nie bójcie się, bo nie taki diabeł straszny jak go malują – może wygląda taka glazura lustrzana na trudną do przygotowania, ale naprawdę taka nie jest. Jak ją raz zrobicie to sami zobaczycie. Do tego jest ona bardzo smaczna – tak – słodka, ale smaczna. W końcu to połączenie białej czekolady i słodzonego mleka skondensowanego – musi więc być słodkie …. i pyszne. Przyznaję się, że podjadałam ją łyżką i wcale nie czułam, że jest za słodka – ale wtedy miałam ogromne parcie na czekoladę, więc jestem nieobiektywna.
Z podanej przeze mnie porcji otrzymacie sporo polewy lustrzanej – ja nią oblałam tort o średnicy 22 cm (nie wyszło mi to jeszcze do końca perfekcyjnie, ale to dopracuję), udekorowałam parę babeczek i jeszcze mi zostało trochę – mam to w lodówce – wy też możecie pozostałości przechować w lodówce, potem wystarczy masę podgrzać, wymieszać i można znowu używać.
Przy moim przepisie na karmelowy torcik musowy dołączyłam filmik jak oblać ciasto polewą lustrzaną, więc zachęcam was do jego obejrzenia.
Ja już wcześniej robiłam taką lśniąca glazurę czekoladową i też mogę ją wam polecić – zobaczcie jak się prezentowała na serniku tiramisu na zimno.
Wszystko jasne? To do dzieła! I jeszcze jedna sprawa, która wypłynęła przy jednym z komentarzy – ta polewa jest bardziej elastyczna, plastyczna i lepka. Nie zastyga na torcie w twardą skorupkę – nawet po pobycie w lodówce. Jeśli tak macie, to nie jest to błąd przepisu, czy też źle wykonana polewa – ona tak ma.
Polecane przepisy na torty
Koniecznie wypróbujcie moje przepisy na pyszne torty o różnych smakach, które możecie między innymi oblać taką polewą glazurową. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy.
Przepis na polewę lustrzaną z białej czekolady i mleczka skondensowanego idealną na torty i ciasta. Taka polewa lustrzana jest prosta do zrobienia chociaż wymaga trochę precyzyjności. Niezbędna będzie tu waga kuchenna, bo składniki trzeba precyzyjnie odmierzyć. Potem to już w zasadzie czekanie, aby polewa nabrała odpowiedniej temperatury i gęstości. Lustrzana polewa pięknie się prezentuje na tortach i ciastach musowych i stanowi ich piękną dekorację. Polewa lustrzana z czekoladą to świetny sposób na dekorację ciasta. Z tego przepisu wystarczy polewy na duży tort lub ciasto, a to co spłynie możecie zebrać i przechować w lodówce do kolejnego użycia. Zajrzyjcie do mojego przepisu na mirror glaze i sprawdźcie jak zrobić polewę lustrzaną. Z taką polewą lustrzaną możecie zrobić pyszny karmelowy torcik musowy, tam też znajdziecie filmik pokazujący jak oblewać ciasto polewą mirror glaze. Spróbujcie koniecznie!
22 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Polewa mirror glaze przepis
Przepis na polewę lustrzaną z czekoladą
Witam, czy taką glazure lepiej wylać np na wcześniej otynkowany tort ganachem? Jeśli nie to czym, jak?
Kurcze, teraz to już nie pamiętam dokładnie, bo tort był robiony 6 lat temu.
Wyszła masakra, polewa nie stężała.
Może przegrzana żelatyna była, że nie stężała
Czy można oblać tort dzień wcześniej ? Czy nic się nie stanie z dekoracjami??
Dekoracje możesz nałożyć później. I tak trzeba je nałożyć gdy polewa stężeje
Witam, zrobiłam wszystko wg.przepisu i niestety. Polewa owszem oblała tort, ale nie zastygła!!!! Była po prostu miekka i klejąca. Co zrobiłam nie tak? Tort najpierw trzymałam na blacie w kuchni, a następnie wstawiłam do lodówki, ale i tak polewa była klejąca i nie zastygła. Czy właściwa polewa jest twarda? ProszŁ o odpowiedź, pozdrawiam Ewa
ta polewa nie zastyga jak czekolada. Może być ciągnąca i trochę klejąca.
a może dodać trochę więcej żelatyny,żeby jednak nie była aż tak lejąca? Moja , mimo, że wylana na zamarznięty tort, nic, a nic nie stężała. Przy krojeniu „ciągnęła się” za nożem. Oglądałam kilka filmików na Youtube i tam wygląda to zupełnie inaczej. Jak dziewczyny kroją gotowy tort, to nie widać, żeby polewa była lejąca. Jak myślisz zwiększyć trochę ilość żelatyny?
Możesz trochę zwiększyć, możliwe też że żelatyna była przegrzana i wtedy mogła utracić swoje właściwości.
Czy mleko skondensowane można zamienić na mleko kokosowe lub zastosować inny zamiennik? Mam dziecko uczulone na białko mleka i niestety muszę modyfikować wszystkie przepisy.
Nigdy nie robiłam z zamiennikiem. Ale można spróbować
Jak uzyskać biały kolor polewy ? Czy po dodaniu wybielacza polewa będzie biała?
Najlepiej dać biały kolor – wybielacz. Możesz też dać odrobinę, ale tylko odrobinę fioletowego koloru, ściągnie on żółty oddzień
Dziękuję :)
Pytanie, pewnie z kosmosu.. Czy ktoś kiedyś próbował dodać do takiej glazury np, suszone owoce… Wiorki Kokosowe.. Albo maliny?
Jeśli już to raczej na koniec po wylaniu, jeśli dodasz je do samej polewy, to nie będzie gładka
Czy polewa jest na tyle elastyczna że po rozmarznięciu tortu mogę coś w nią wbić i polewa nie pęknie? Robię tort z kosmosem, będę chciała na nim umieścić rakietę i planety na patyczkach…
Jeśli tort będzie ocieplony, to tak można w nią wbić coś i nic się nie stanie.
Trzeba by zrobić w ten dzień w miesiącu kiedy też będziemy miały parcie na czekoladę :D
Świetny kolor :)
Dziękuję :)