Reklama


Mirror glaze, czyli glazura lustrzana

Mirror glaze, czyli glazura lustrzana

 

mirror glaze glazura lustrzana

 

Dzisiaj mam dla was przepis na popularną ostatnio mirror glaze, czyli glazurę, tudzież polewę lustrzaną.

Jej ogromną zaletą jest, że możecie ją zrobić w dowolnym wymarzonym kolorze, może być nawet wielokolorowa 🙂

Nie bójcie się, bo nie taki diabeł straszny jak go malują – może wygląda taka glazura lustrzana na trudną do przygotowania, ale naprawdę taka nie jest 😀

Jak ją raz zrobicie to sami zobaczycie 🙂

Do tego jest ona bardzo smaczna – tak – słodka, ale smaczna.

W końcu to połączenie białej czekolady i słodzonego mleka skondensowanego – musi więc być słodkie …. i pyszne.

Przyznaję się, że podjadałam ją łyżką i wcale nie czułam, że jest za słodka – ale wtedy miałam ogromne parcie na czekoladę, więc jestem nieobiektywna 😉

Z podanej przeze mnie porcji otrzymacie sporo polewy lustrzanej – ja nią oblałam tort o średnicy 22 cm (nie wyszło mi to jeszcze do końca perfekcyjnie, ale to dopracuję), udekorowałam parę babeczek i jeszcze mi zostało trochę – mam to w lodówce – wy też możecie pozostałości przechować w lodówce, potem wystarczy masę podgrzać, wymieszać i można znowu używać 🙂

Aby mieć pewność, że wszystko robię ok obejrzałam sobie filmik na you tube – film jest po angielsku, ale nie musicie znać angielskiego aby go zobaczyć – najważniejsze, aby zobaczyć, co kiedy się używa i jak polać tort – do tego wystarczą oczy 😉

Ja już wcześniej robiłam taką lśniąca glazurę czekoladową i też mogę ją wam polecić – zobaczcie jak się prezentowała na serniku tiramisu na zimno 😀

Wszystko jasne? To do dzieła 🙂

polewa lustrzana

 

glazura lustrzana

 

lustrzana glazura

 

polewa lustrzana

 

Mirror glaze, czyli glazura lustrzana
 
Autor:
Składniki
  • 175 g białej czekolady
  • 75 ml wody
  • 150 g cukru
  • 100 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 10 g żelatyny + woda do żelatyny
  • barwnik spożywczy w dowolnym kolorze
Wykonanie
  1. Żelatynę zalej wodą - tylko tyle aby ją zakryła i odstaw do napęcznienia.
  2. W rondelku pogrzej wodę, cukier i mleko skondensowane, gdy masa zacznie delikatnie gotować się na brzegach dodaj żelatynę i mieszaj aż się rozpuści.
  3. Czekoladę posiekaj i umieść w dużej misce, zalej ją gorącą masą z rondelka i mieszaj aż czekolada się dokładnie rozpuści - jeśli masz z tym problem, to możesz masę zmiksować blenderem.
  4. Od razu po rozpuszczeniu czekolady przelej całość przez gęste sito.
  5. Teraz możesz dodać do glazury barwnik spożywczy - delikatnie wymieszaj, aby nie tworzyć pęcherzyków powietrza.
  6. Odstaw polewę do wystudzenia - do temperatury około 30 stopni - musi być lekko gęsta, ale dalej płynna.
  7. Ciasto które chcesz udekorować mirror glaze najlepiej wstawić na trochę do zamrażarki, aby było porządnie zimne - wtedy masa szybciej na nim zastygnie.
  8. Dno formy lub blachy wyłóż papierem do pieczenia, na środku postaw miseczkę, albo np. kubek, na nim postaw ciasto.
  9. Wylej polewę na ciasto, tak aby swobodnie spływała z jego boków, w razie konieczności wyrównaj szpatułką.
  10. Pozostaw ciasto na kilkanaście minut - tak aby spłynął nadmiar polewy.
  11. Oczyść spód ciasta z "sopelków", a ciasto schłódź w lodówce przez kilka godzin - tak aby polewa stężała.
  12. Przed podaniem udekoruj wg uznania.
  13. Polewę, która spłynęła z ciasta możesz zebrać do szczelnego pojemnika i wykorzystać później - wystarczy ją podgrzać do temperatury około 30 stopni i dokładnie wymieszać.
 

Related Post

Reklama

%d bloggers like this: