Tarta czekoladowa z malinami
Fotografia kulinarna - światło

Marchewkowe markizy z kremem twarożkowym na zdrowe i pyszne mleczne śniadanie dla uczniów dużych i małych 🙂

markizy marchewkowe_2

Uważam, że śniadanie to podstawa i nie wychodzę bez jego zjedzenia z domu.

Pilnuję też aby moje dzieci zjadły chociaż trochę, aby mogły się lepiej skoncentrować w szkole i sprawniej funkcjonować.

Najlepsze śniadanie to oczywiście zdrowe śniadanie, a jeśli do tego jest pyszne, to dzieci jeszcze chętniej je zjedzą.

Dziś chciałam się z wami podzielić przepisem na nietypowe śniadanie, ale myślę, że bardzo się wam on spodoba, a już na pewno waszym dzieciaczkom 🙂

Zapraszam na pyszne, zdrowe ciasteczka – markizy z marchewki upieczone na mące pełnoziarnistej i przełożone kremem z delikatnego serka słodzonego miodem 🙂

Chyba teraz już was przekonałam, że ciastka na śniadanie też mogą być zdrowe i pożywne 😉

Oprócz zdrowej marchewki i mąki pełnoziarnistej mamy tu jogurt naturalny i twarożek.

Pamiętajcie, że mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ wspomagają rozwój organizmu – zawierają one wapń, który jest niezbędny przy budowie kości, a rosnące dzieci mają zwiększone zapotrzebowanie na ten składnik. Oprócz wapnia produkty mleczne zawierają białko, które jest budulcem mięśni. Podając swoim dzieciom produkty mleko i jego przetwory zapewniacie im harmonijny rozwój i pozwalacie zdrowo rosnąć 🙂

Te markizy możecie podać niejadkom nie tylko na śniadanie w domu, ale mogą je również zabrać do szkoły na drugie śniadanie, albo na szybką przekąskę w przerwie między lekcjami 🙂

Z tej porcji wyszło mi półtorej blachy pojedynczych ciasteczek.

markizy marchewkowe_4

markizy marchewkowe_5

markizy marchewkowe_1

markizy marchewkowe_8

 

Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego
 
Autor:
Składniki
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (użyłam pszenną)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 60 g miękkiego masła
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (do konsystencji)
  • 1 marchewka (około 100 g) starta na drobnej tarce
  • około 250 naturalnego serka typu kanapkowego
  • miód do smaku do serka
  • odrobina cynamonu do serka - do smaku
Wykonanie
  1. Masło utrzyj z cukrem.
  2. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, cynamonem i gałką muszkatołową.
  3. Do masła dodaj jajko, krótko zmiksuj.
  4. Dodaj połowę mąki, jogurt i resztę mąki.
  5. Na koniec dodaj marchewkę - ciasto ma mieć gęstą konsystencję.
  6. Nakładaj łyżeczką małe porcje ciasta - zachowaj odstępy między ciastkami, bo się rozpłyną.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (170 stopni z termoobiegiem) przez około 12-15 minut.
  8. Po upieczeniu ciastka będą miękkie, więc pozostaw je do ostudzenia - wtedy stwardnieją na brzegach, a środek pozostanie miękki.
  9. Zmieszaj razem twarożek, miód i cynamon.
  10. Krem przełóż ciasteczka.

mleczne_sniadanie_200_x_200

Tarta czekoladowa z malinami
Fotografia kulinarna - światło

Related Post