Zaktualizowany: 2022 31 sierpniaOpublikowano: 2016 8 października

Prosty i zachwycający nagi tort z płynącą czekoladą

czekoladowy tort


Ten nagi tort przygotowałam dla mojej sąsiadki – prosiła mnie o tort kremowy, a ja zaraz pomyślałam o naked cake, które ostatnio baaaardzo się mi podobają :)

Dzięki Ani miałam kolejną możliwość przygotowania torcika w tym stylu.

Mamy tu tradycyjny biały biszkopt, który przełożyłam kremem z serka mascarpone i bitej śmietany.

Do tego frużelina malinowa – zawsze wszystkim smakuje – oraz masa spływającej czekolady :)

Aby przygotować taką spływającą czekoladę należy dodać do niej taką samą ilość śmietany kremówki (czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem ze śmietanką). Jeśli używasz gorzką czekoladę, to ta proporcja jest zła – masa wychodzi zbyt gęsta – tutaj trzeba więcej kremówki (ja dałam jeszcze dodatkowo trochę syropu z agawy – może też być płynny miód).

Czekoladę należy lekko przestudzić i dopiero wtedy oblać nią tort – jeśli będzie zbyt gorąca, to może rozpuścić krem.

Podobny torcik możecie przygotować według tego przepisu (pomijacie wtedy krem maślany i obkładanie masą cukrową).


nagi tort

tort urodzinowy

tort z czekoladą

tort czekoladowy

tort z kremem

Podziel się przepisem