Prosty i zachwycający nagi tort z płynącą czekoladą
Ten nagi tort przygotowałam dla mojej sąsiadki – prosiła mnie o tort kremowy, a ja zaraz pomyślałam o naked cake, które ostatnio baaaardzo się mi podobają :)
Dzięki Ani miałam kolejną możliwość przygotowania torcika w tym stylu.
Mamy tu tradycyjny biały biszkopt, który przełożyłam kremem z serka mascarpone i bitej śmietany.
Do tego frużelina malinowa – zawsze wszystkim smakuje – oraz masa spływającej czekolady :)
Aby przygotować taką spływającą czekoladę należy dodać do niej taką samą ilość śmietany kremówki (czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem ze śmietanką). Jeśli używasz gorzką czekoladę, to ta proporcja jest zła – masa wychodzi zbyt gęsta – tutaj trzeba więcej kremówki (ja dałam jeszcze dodatkowo trochę syropu z agawy – może też być płynny miód).
Czekoladę należy lekko przestudzić i dopiero wtedy oblać nią tort – jeśli będzie zbyt gorąca, to może rozpuścić krem.
Podobny torcik możecie przygotować według tego przepisu (pomijacie wtedy krem maślany i obkładanie masą cukrową).