Miodowa babka
Szarlotka sypana

Nagi tort z płynącą czekoladą

 

czekoladowy tort

 

Ten nagi tort przygotowałam dla mojej sąsiadki – prosiła mnie o tort kremowy, a ja zaraz pomyślałam o naked cake, które ostatnio baaaardzo się mi podobają 🙂

Dzięki Ani miałam kolejną możliwość przygotowania torcika w tym stylu.

Mamy tu tradycyjny biały biszkopt, który przełożyłam kremem z serka mascarpone i bitej śmietany.

Do tego frużelina malinowa – zawsze wszystkim smakuje – oraz masa spływającej czekolady 🙂

Aby przygotować taką spływającą czekoladę należy dodać do niej taką samą ilość śmietany kremówki (czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem ze śmietanką). Jeśli używasz gorzką czekoladę, to ta proporcja jest zła – masa wychodzi zbyt gęsta – tutaj trzeba więcej kremówki (ja dałam jeszcze dodatkowo trochę syropu z agawy – może też być płynny miód).

Czekoladę należy lekko przestudzić i dopiero wtedy oblać nią tort – jeśli będzie zbyt gorąca, to może rozpuścić krem.

Podobny torcik możecie przygotować według tego przepisu (pomijacie wtedy krem maślany i obkładanie masą cukrową).

 

nagi tort

 

tort urodzinowy

 

tort z czekoladą

 

 

tort czekoladowy

 

tort z kremem

 

 

Miodowa babka
Szarlotka sypana

Related Post