Chlebek z grillowaną papryką, fetą i bazylią
Najlepsze pączki 🙂

Przepis na te babeczki pączkowe z nadzieniem z dżemu wypatrzyłam na blogu Słodkie Fantazje.

Najbardziej mnie do nich przekonało bardzo proste i szybkie wykonanie – nie trzeba używać miksera. Wystarczą dwie miski i łyżka 🙂

Babeczki najlepiej smakują na ciepło, posypane cukrem pudrem. Jako nadzienie możecie wykorzystać ulubiony dżem, marmoladę albo nutellę (ja połowę zrobiłam z dżemem, a połowę z czekoladą).

Z podanej porcji otrzymacie około 12-14 sztuk.

pączkowe1

pączkowe2

pączkowe3

pączkowe4

Pączkowe babeczki z nadzieniem
 
Autor:
Składniki
  • 180 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 110 ml oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy(
  • 350 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru pudru
  • nadzienie - dżem, marmolada, nutella
Wykonanie
  1. Wymieszaj w misce mleko, jajka, olej i ekstrakt z wanilii. W drugiej misce wymieszaj pozostałe suche składniki. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką do połączenia składników.
  2. Nałóż czubatą łyżeczkę ciasta do przygotowanych papilotek, na wierzch nałóż łyżeczkę nadzienia. Przykryj pozostałym ciastem (mniej więcej do wysoskośći ¾).
  3. Piecz w 180 stopniach przez około 20-25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu przestudź i posyp cukrem pudrem.

Chlebek z grillowaną papryką, fetą i bazylią
Najlepsze pączki 🙂

Related Post