Proste ciasto z malinami i kremem
Wiśniowe ślimaczki

przepis na naleśniki

 

Pieczone naleśniki z serem i borówkami będą idealne na obiad, kolację albo na późne śniadanie.

Wszystko zależy od czasu i waszych preferencji – jak dla mnie mogą być na każdy z tych posiłków 🙂

Jako podstawę wykorzystałam tu nowy przepis na naleśniki z dodatkiem cukru (przepis znalazłam tutaj).

Jak zwykle po dodaniu cukru do naleśników trzeba bardziej uważać, aby się nie przypaliły i mogą one trochę bardziej przywierać do patelni.

Są za to super w smaku i świetnie zjada się je „na sucho” 😀

Z przepisu wyjdzie Wam sporo naleśników – na pewno więcej niż wystarczy nadzienia z twarogu – resztę proponuję zjeść z dżemem albo z nutellą 🙂 na pewno nic się nie zmarnuje 🙂

 

pieczone naleśniki

 

naleśniki z twarogiem i śmietaną

 

naleśniki zapiekane

 

naleśniki z owocami

 

naleśniki z twarogiem

 

Pieczone naleśniki z serem
 
Autor:
Składniki
naleśniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej lub lekko gazowanej
  • szczypta soli
  • 45 g rozpuszczonego masła
  • 4 łyżki cukru
nadzienie twarogowe:
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
  • około 100 g jogurtu naturalnego (zależy od "suchości" twarogu)
  • około 150 g jagód lub borówek + trochę do posypania po wierzchu
śmietana:
  • 200 g kwaśnej śmietany - użyłam 12%
  • 1 łyżka cukru pudru
dodatkowo do podania:
  • miód lub syrop klonowy
  • świeże borówki lub jagody
Wykonanie
naleśniki:
  1. Jajka krótko zmiksuj z cukrem, gdy się lekko napuszą dodaj na zmianę mąkę, mleko i wodę mineralną.
  2. Na koniec dodaj rozpuszczone masło i wszystko zmiksuj na gładką masę.
  3. Jeśli masz czas, to odstaw ciasto na około 20-30 minut, po tym czasie delikatnie przemieszaj i usmaż naleśniki.
nadzienie:
  1. Wszystkie składniki włóż do miski - jogurtu możesz nie dawać od razu całego, tylko np. połowę.
  2. Rozgnieć wszystko razem widelcem i wymieszaj, w razie potrzeby dodaj więcej jogurtu.
wykończenie:
  1. Formę żaroodporną wysmaruj masłem.
  2. Na naleśnik nałóż trochę nadzienia z twarogu, a na nim rozłóż trochę jagód lub borówek.
  3. Naleśnik zwiń w rulon i umieść w naczyniu.
  4. Tak samo postąp z następnymi naleśnikami (te co zostaną możesz zjeść z dżemem lub z czekoladą :)).
  5. Formę z naleśnikami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 15 minut.
  6. Śmietanę wymieszaj z cukrem pudrem i wyłóż na naleśniki pod koniec pieczenia - zapiecz przez dalsze 5 minut.
  7. Podawaj na ciepło polane miodem i posypane pozostałymi owocami.

 

 

 

Proste ciasto z malinami i kremem
Wiśniowe ślimaczki

Related Post