Reklama


Pieczone pierogi z kaszą

Pieczone pierogi z kaszą gryczaną i borowikami

wpis sponsorowany

 

pieczone pierogi

 

Otrzymałam jeszcze przed świętami przesyłkę od Panul Polska, w niej same dobroci i kulinarne wyzwanie, by przygotować z przesłanych produktów wytrawny wypiek, do którego będzie pasować białe wytrawne wino Panul Sauvingnon Blanc 🙂

W paczce było wspomniane wyżej wino, razowa mąka żytnia, śliwki suszone, borowiki suszone, oliwa z oliwek i suszone pomidory.

Początkowo myślałam o jakiejś tarcie, ale ostatecznie wymyśliłam pieczone pierogi z mąką razową nadziane kaszą gryczaną, suszonymi grzybami i suszonymi śliwkami (z pomidorów już zrezygnowałam ;)).

Żeby wino nie poszło tylko do kieliszka, to użyłam je również do ugotowania borowików – dzięki temu wzbogaciłam jeszcze ich pyszny smak :).

Pierogi wyszły przepyszne i o dziwo smakowały nawet mojemu mężowi, który wręcz nie znosi grzybów leśnych.

Takie pieczone pierogi z kaszą to fajny pomysł na obiad, na podwieczorek, na przegryzkę – koniecznie podajcie je z białym winem – ja mogę z czystym sumieniem polecić Panul Sauvignon Blanc, które mimo tego, że jest wytrawne, to jest delikatne w smaku.

Wina Panul są winami chilijskimi, a słowo „panul” oznacza „uścisk” lub „objęcie” – piękna nazwa dla wina, bo nic tak ludzi nie zbliża jak lampka dobrego wina wypitego do dobrego jedzenia 🙂

Już niedługo Sylwester, a zaraz po nim rozpocznie się karnawał i myślę, że ten duet świetnie sprawdzi się na wszystkich imprezach 😀

Możecie przygotować więcej ciasta i zrobić również porcję mini calzone – do nich białe wino też będzie doskonałe 🙂

 

pieczone pierogi

 

pierogi razowe

 

pierogi z grzybami i śliwkami

 

pierogi z kaszą gryczaną

 

pieczone pierożki

 

pierogi z grzybami

 

pieczone pierogi z kaszą i grzybami

 

Pieczone pierogi z kaszą
 
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 25
Składniki
ciasto:
  • 15 g świeżych drożdży
  • 150 ml letniego mleka
  • łyżeczka cukru
  • 200 g mąki pszennej zwykłej
  • 50 g mąki żytniej razowej (można zastąpić pszenną)
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko
farsz:
  • 20 g grzybów suszonych (użyłam borowiki)
  • 50 g śliwek suszonych
  • 100 g kaszy gryczanej (użyłam niepaloną)
  • 1 mała cebula
  • 200 ml białego wytrawnego wina - użyłam wino Panul Sauvignon Blanc
  • trochę natki pietruszki
dodatkowo:
  • 1 roztrzepane jajko
  • odrobina wody
Wykonanie
farsz:
  1. Grzyby suszone zalej wodą i odstaw na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do namoczenia.
  2. Rano dolej do grzybów 200 ml białego wina, dodaj szczyptę soli oraz pieprzu i gotuj je na małym ogniu przez około 1,5 godziny.
  3. Grzyby ostudź i wyjmij z wywaru (nie wylewaj go) i pokrój w drobną kostkę.
  4. Kaszę gryczaną wsyp do rondelka, wlej do niej wywar z gotowania grzybów i w razie konieczności uzupełnij wodą - gotuj kaszę do miękkości - gotową kaszę odcedź.
  5. Śliwki suszone zalej gorącą wodą i odstaw na około 15 minut.
  6. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, a następnie zeszklij na patelni.
  7. Do kaszy dodaj pokrojone grzyby oraz podsmażoną cebulę.
  8. Śliwki wyjmij z wody i drobno pokrój, dodaj do kaszy, wymieszaj.
  9. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem, a na koniec dodaj trochę posiekanej natki pietruszki.
ciasto:
  1. Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i wymieszaj, dodaj letnie mleko - zamieszaj - tak aby drożdże się rozpuściły.
  2. Miseczkę z rozczynem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. W dużej misce umieść obydwie mąki, dodaj jajko, sól oraz oliwę.
  4. Dodaj wyrośnięty rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.
  5. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
  6. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć, a następnie rozwałkuj na cienki placek.
  7. Dużą szklanką wycinaj koła, na środek każdego nałóż łyżeczkę farszu i dokładnie sklej brzegi ciasta.
  8. Pierogi układaj na blaszce wyłożonej papierem - zachowaj trochę odstępu między pierożkami.
  9. Wszystkie pierogi posmaruj jajkiem wymieszanym z odrobiną zimnej wody.
  10. Piekarnik nagrzej do temperatury 230-250 stopni.
  11. Piecz pierogi przez około 15 minut - aż będą puszyste i rumiane.

 

Współpraca z Panul Polska  miała jeszcze jeden dodatkowy aspekt 🙂 Dziewczyny z Panul – Monika i Ania zorganizowały blogerskie spotkanie z pysznym jedzeniem i oczywiście winem Panul. A jakby tego było jeszcze mało miały dla nas prezenty – książki Zofii Różyckiej „Alfabet ciast” z dedykacją od autorki 😀

Dziękuję bardzo za spotkanie i za przemiły prezent 😀

 

panul-2

 

wina-1

 

wino-i-ksiazka1

 

 

Related Post

Reklama

%d bloggers like this: