Domowe wafle czekoladowo-orzechowo-kajmakowe
Piernikowo-żurawinowy świąteczny bałagan 🙂

W okresie przedświątecznym fajnym pomysłem na śniadanie będą piernikowe placki – szczególnie jeśli wszystkie pierniczki upieczone na święta, są „gatunkiem chronionym” 😉

Jak już wiecie – moja rodzina uwielbia wszelkie placki, placuszki, pancakesy i naleśniki.

Co sobotę leżę rano w łóżku i obmyślam co dobrego zrobić na śniadanie.

Te piernikowe placki wydały się mi naturalnym wyborem i jak zawsze szybko znikły 🙂

Do ciasta na placki dodałam powidła śliwkowe, dzięki nim placki były fajnie wilgotne (jeśli akurat nie macie pod ręką powideł, to możecie z nich zrezygnować).

Podaję porcję na rodzinę 2 + 2 🙂 chociaż mój syn sam zjadł 4 duże placki (każdy miał średnicę około 10 cm).

pierniczkowe placki5

pierniczkowe placki3

pierniczkowe placki8

pierniczkowe placki6

 

Piernikowe placki śniadaniowe
 
Autor:
Ilość: 10
Składniki
  • 1,5 szklanki mąki
  • ⅓ szklanki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • ⅓ szklanki cukru
  • 1 i ⅓ szklanki mleka
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki oleju - 45 ml
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
Wykonanie
  1. W dużej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  2. W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmiksuj.
  4. Smaż placuszki na patelni bez tłuszczu lub na jego minimalnej ilości (ja zwykle smaruję patelnią pędzlem silikonowym zanurzonym wcześniej w oleju).
  5. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

 

Przepis własny.

Korzenne przysmaki

Domowe wafle czekoladowo-orzechowo-kajmakowe
Piernikowo-żurawinowy świąteczny bałagan 🙂

Related Post