Ciasteczka twarożkowe z wiórkami kokosowymi
Ciasto czekoladowe śliwkowo-gruszkowe

 

Mam dla Was zupełnie nowiutki przepis na placuszki 🙂

Tym razem jest zupełnie wymyślony przeze mnie – trochę się denerwowałam, czy placuszki wyjdą i czy nie będą się przypalać, ale wyszły genialne 🙂

A czemuż to się tak stresowałam? Bo do ciasta dałam rozpuszczoną gorzką czekoladę oraz pół słoika dżemu malinowego – obawiałam się, że przez to placuszki będą się ciężko smażyć. Na szczęście nie było  z nimi żadnego problemu, a placki są przepyszne 🙂

Nawet jedzone bez dodatków smakują rewelacyjnie, ale ja zrobiłam do nich frużelinę malinową i podałam z serkiem – po prostu obłęd (a żebyście widzieli jak moje dzieci je pochłaniały ;)).

Myślę, że taka reklama wystarczy i jak najszybciej sami usmażycie sobie te placuszki.

Z tej porcji otrzymacie około 10 placków o średnicy około 10 cm.

Ps. Placuszki biorą udział w konkursie Łowicz (trzymajcie za nie kciuki :))

placuszki czekoladowo-malinowe1

placuszki czekoladowo-malinowe6

 

placuszki czekoladowo-malinowe7

 

Placuszki czekoladowo-malinowe z frużeliną malinową
 
Autor:
Ilość: 10
Składniki
placki:
  • 1 i ¼ szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • pół słoiczka dżemu malinowego niskosłodzonego Łowicz
  • 1 i ¾ szklanki mąki (ewentualnie 2 szklanki jeśli ciasto wydaje się za rzadkie)
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
frużelina malinowa:
  • 250 g świeżych lub mrożonych malin
  • 2-3 czubate łyżeczki dżemu malinowego Łowicz
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • odrobina wody do rozpuszczenia mąki
Wykonanie
placki:
  1. Mleko i olej podgrzej w dużym garnku.
  2. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.
  3. Dodaj dżem i wymieszaj - odstaw garnek do wystudzenia.
  4. W misce zmieszaj razem mąkę, sól i proszek do pieczenia.
  5. Dodaj mąkę do przestudzonej masy czekoladowej - wymieszaj (ja użyłam jedynie łyżki).
  6. Na koniec dodaj lekko roztrzepane widelcem jajko i wymieszaj.
  7. Patelnię posmaruj delikatnie olejem i mocno rozgrzej.
  8. Nakładaj łyżką ciasto i smaż na rumiano z obu stron.
  9. Placuszki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami - ja polecam frużelinę malinową.
frużelina malinowa:
  1. W rondelku umieść maliny i dżem, podlej odrobiną wody.
  2. Podgrzewaj aż owoce się rozpadną - mieszaj od czasu do czasu.
  3. Mąkę zalej odrobiną wody i wymieszaj, dodaj trochę soku puszczonego przez maliny i zamieszaj.
  4. Wlej mieszaninę do malin i energicznie wymieszaj.
  5. Zdejmij z ognia i lekko ostudź.

 

Przepis własny.
Dżem dobry, pobudka

Ciasteczka twarożkowe z wiórkami kokosowymi
Ciasto czekoladowe śliwkowo-gruszkowe

Related Post