Lody z białą czekoladą
Ciasto czekoladowe z coca colą

Po obiedzie zwykle mamy ochotę na deser, a nie zawsze jest jeszcze na nie miejsce 😉 W takiej sytuacji polecam ten deser pudding z maślanki z owocami, bo jest bardzo lekki, a do tego smaczny.

Zrobiony jest z maślanki i mleka z dodatkiem żelatyny. Na wierzch można zrobić owocową galaretkę (ja zrobiłam galaretkę z wiśni) i na koniec udekorować owocami i bitą śmietaną 🙂

 

 

 

 

Pudding z maślanki z owocami
 
Autor:
Ilość: 4 porcje
Składniki
  • 250 ml mleka
  • 250 mil maślanki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 laska wanilii (albo cukier waniliowy lub esencja waniliowa)
  • 5 łyżek cukru
  • galaretka owocowa (opcjonalnie)
Wykonanie
  1. Namocz żelatynę w ¼ szklanki mleka i pozostaw do napęcznienia.
  2. Pozostałe mleko podgrzej z cukrem i laską wanilii do momentu rozpuszczenia cukru (nie zagotowywuj).
  3. Zdejmij garnek z ognia i dodaj żelatynę, mieszaj, aż żelatyna się dobrze rozpuści. Odstaw mieszankę do ostudzenia. Wyjmij wanilię, wyskrob ziarenka i dodaj do mleka.
  4. Do przestudzonego mleka dodaj roztrzepaną maślankę i wymieszaj, przelej do pucharków i wstaw do lodówki, albo do zamrażarki.
  5. Gdy masa się zetnie możesz na nią wylać warstwę galaretki owocowej. Jeśli używasz gotowej, to zrób ją w mniejszej ilości wody niż zalecana.
  6. Ja galaretkę zrobiłam sama. Potrzeba do tego około 300g owoców (np. wiśni), ze 2-3 łyżki cukru i około pół szklanki wody. Wszystko razem zagotuj i trzymaj na małym ogniu, aż owoce puszczą dużo soku. Potem przelej całość przez gęste sito i do otrzymanego soku dodaj żelatynę (wcześniej namocz łyżeczkę żelatyny w odrobinie zimnej wody i odstaw do napęcznienia).
  7. Gdy galaretka ostygnie dodaj ją do puddingu i wstaw do schłodzenia.
  8. Podawaj ze świeżymi owocami.

Lody z białą czekoladą
Ciasto czekoladowe z coca colą

Related Post